Uber και Lyft “καλοπιάνουν” τους οδηγούς τους εν όψει των IPOs

Την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις αρχικές δημόσιες εγγραφές τους σχεδιάζουν να δώσουν στους πιο “δραστήριους” οδηγούς τους οι εταιρείες διαμοιρασμού διαδρομών Uber και Lyft.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, στο πλαίσιο των IPOs που ετοιμάζουν και οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να δώσουν χρηματικά bonus στους πιο παλιούς και πιο αποδοτικούς οδηγούς τους με δυνατότητα να μετατρέψουν τα χρήματα αυτά σε μετοχές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση, καθώς οι απλοί επενδυτές συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές μιας εταιρείας στην τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς, αλλά και γιατί οι οδηγοί των δύο εταιρειών δεν είναι τεχνικά υπάλληλοί τους αλλά συμβασιούχοι.

Τους δίνουν, δε, τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δύο από τις πλέον αναμενόμενες αρχικές δημόσιες εγγραφές των τελευταίων ετών.

Με βάση το δημοσίευμα, η Uber σχεδιάζει να δώσει σε ορισμένους από τους οδηγούς της είτε χρηματικό bonus είτε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να αγοράσουν μετοχές στην τιμή της IPO.

Από τη μεριά της η Lyft σκοπεύει να δώσει σε οδηγούς με τουλάχιστον 10.000 διαδρομές το ποσό των 1.000 δολαρίων, το οποίο μπορούν να κρατήσουν ή να το αξιοποιήσουν για να συμμετάσχουν στην IPO της εταιρείας. Σύμφωνα με τη WSJ, οι οδηγοί της Lyft με τουλάχιστον 20.000 διαδρομές θα είναι επιλέξιμοι για bonus 10.000 δολαρίων σε μετρητά ή σε μετοχές ίσης αξίας.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Reuters, η Lyft σχεδιάζει να ξεκινήσει τα Road Show για τη δημόσια εγγραφή της την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Μαρτίου. Όσον αφορά την αρχική δημόσια εγγραφή της Uber, αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ