Το λουκέτο της Thomas Cook “ταρακουνάει” την Ελλάδα!

Ανήσυχοι είναι οι Έλληνες ξενοδόχοι αλλά και το σύνολο όσων εμπλέκονται στον τουρισμό στη χώρα μας ύστερα από το κανόνι της Thomas Cook. 

Η εταιρεία, η οποία είναι και η αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, δεν άντεξε το ύψος των υποχρεώσεων της και δεν κατάφερε να βρει νέα χρηματοδότηση, χρεοκόπησε αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο. Το διοικητικό συμβούλιο της Thomas Cook απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της εταιρίας για ένα πακέτο διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση. Ήδη, η Thomas Cook υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

Το “κόστος” της Ελλάδας

Η χώρα μας ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Thomas Cook κάτι που δημιουργεί τόσο έμμεσα όσο και άμεσα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. 

Όπως υπολογίζεται αυτή τη στιγμή,  υπάρχουν περίπου 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην χώρα μας, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, οι πρώτοι 22.000 από αυτούς θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας μέσα στις επόμενες μέρες. Ο υπουργός παραδέχτηκε πως το κόστος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από το λουκέτο της Thomas Cook θα είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. 

Δεν είναι όμως μόνο το άμεσο πρόβλημα που δημιουργεί η χρεοκοπία της Thomas Cook, καθώς η βρετανική εταιρεία ήταν από τις εταιρείες με την ισχυρότερη παρουσία στη χώρα. 

Είναι ενδεικτικό πως μόνο το 2018, η Thomas Cook “έφερε” και διαχειρίστηκε πάνω από 3 εκατ. επιβάτες, κάτι που κατέταξε τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά, μετά την Ισπανία. Δεν είναι όμως μόνο το σύνολο των επιβατών που φέρνει στη χώρα, καθώς μόνο στην Κρήτη, το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία με την Thomas Cook. 

Η εταιρεία προωθεί κάθε χρόνο στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες περίπου 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διαχειρίζεται ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη και σε άλλα νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ