Το FinTech “πρωταγωνιστεί” στον παγκόσμιο χάρτη των unicorns

Σύμφωνα με το CB Insights, οι εταιρείες αυτές αξίζουν συνολικά πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια και έχουν σηκώσει πάνω από 292 δισ. δολάρια.

Παρακάτω θα δείτε τον παγκόσμιο «χάρτη» των unicorn εταιρειών, χωρισμένο σε 15 κατηγορίες ανάλογα με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες:

Βασικά συμπεράσματα:

Οι τάσεις ανά κατηγορία 

Η μεγαλύτερη κατηγορία στον χάρτη είναι το FinTech, το οποίο συγκεντρώνει το 12% των μονόκερων. Ακολουθούν το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το Direct-to-Consumer, το Λογισμικό και οι Υπηρεσίες Internet και η Τεχνητή Νοημοσύνη, το καθένα με 11%.

Η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στην κατηγορία FinTech είναι η εταιρεία πληρωμών Stripe, με εκτιμώμενη αξία 22,5 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2019. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η πιο «πολύτιμη» εταιρεία είναι η πλατφόρμα Wish με αξία 11,2 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες με την μεγαλύτερη αξία 

Η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως είναι η Κινέζικη Bytedance στην κατηγορία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία, η οποία «τρέχει» πλατφόρμες όπως η TikTok και η Toutiao, έφτασε τα 75 δισ. δολάρια μετά από μια επένδυση της SoftBank τον Νοέμβριο του 2018.

Την Bytedance, ακολουθεί η Didi Chuxing (56 δις), η εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων JUUL Labs (50 δις), η  WeWork (47 δις – ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες) και η Airbnb (29 δις).

Γεωγραφικές τάσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στον τομέα των unicorns (49%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα. Τρίτη και τέταρτη κατατάσσονται το Ηνωμένο βασίλειο και η Ινδία αντίστοιχα, με 20 και 19 unicorns η καθεμία.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ