Το Facebook εξαγόρασε την Ctrl-labs για να συνδέσει άνθρωπο με υπολογιστή!

Το Facebook ανακοίνωσε χθες (23/9) ότι πρόκειται να εξαγοράσει την Ctrl-labs, μια startup με έδρα τη Νέα Υόρκη, που στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν υπολογιστές χρησιμοποιώντας το μυαλό τους.

Το Facebook δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενσωματώσει την Ctrl-labs στο τμήμα “Reality Labs”, το οποίο ασχολείται κυρίως με την τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Ο CEO και συνιδρυτής της Ctrl-labs, Thomas Reardon θα δουλεύει πλέον για το Facebook, όπως και όσοι εργαζόμενοι της εταιρείας επιθυμούν.

Το όραμα για την τεχνολογία της Ctrl-labs είναι ότι χρησιμοποιώντας ένα ειδικό “βραχιόλι” θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν τις συσκευές τους, δήλωσε σε post σχετικά με την εξαγορά ο Andrew Bosworth, αντιπρόεδρος AR/VR του Facebook, και συμπλήρωσε:

“Θα λειτουργεί ως εξής: Έχετε νευρώνες στο νωτιαίο μυελό σας που στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στους μύες των χεριών σας λέγοντάς τους να κινούνται με συγκεκριμένους τρόπους, όπως για να κάνετε κλικ σε ένα ποντίκι ή πατήστε ένα κουμπί. Το βραχιόλι θα αποκωδικοποιεί αυτά τα σήματα και θα τα μετατρέπει σε ένα ψηφιακό σήμα που μπορεί να κατανοήσει η συσκευή σας, ενισχύοντας τον έλεγχο της ψηφιακής σας ζωής”.

Το “βραχιόλι” που έχει δημιουργήσεις η CTRL-Labs

Η CTRL-labs ιδρύθηκε το 2015 και πριν την εξαγορά είχε σηκώσει συνολικά 67 εκατ. δολάρια, από επενδυτές συμπεριλαμβανομένων των GV (επενδυτικός βραχίονας της Google), Alexa Fund (της Amazon) και των Lux Capital, Spark Capital, Matrix Partners, Breyer Capital και Fuel Capital.

Σημειώνουμε εδώ ότι τη σύνδεση εγκεφάλου- υπολογιστή επιδιώκει και ο Elon Musk μέσω της Neuralink, μιας startup που ίδρυσε το 2017. Πριν λίγους μήνες μάλιστα, ο Musk αποκάλυψε ότι ασχολείται με “νήματα” που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο με πολύ μικρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τα “εργαλεία” που χρησιμοποιούνται σήμερα για αυτόν τον σκοπό.

Βέβαια, ο στόχος της Neuralink -προς το παρόν τουλάχιστον- είναι ιατρικός και το πλάνο είναι να χρησιμοποιηθεί ένα ρομπότ που δημιούργησε η ίδια το οποίο λειτουργεί σαν “ραπτομηχανή” για να εμφυτεύσει αυτά τα νήματα βαθιά μέσα στον ιστό του εγκεφάλου ενός ατόμου, όπου θα είναι σε θέση να εκτελεί λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής με πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ