To Cloud είναι η ατμομηχανή της ψηφιακής οικονομίας

Το Cloud είναι εδώ και μας επιτρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με λειτουργικά ζητήματα που άλλοτε κατανάλωναν σημαντικούς πόρους

Εφόσον τα data είναι ο νέος μαύρος χρυσός, τότε το Cloud είναι η ατμομηχανή της ψηφιακής οικονομίας. Και δεδομένου, πλέον, του γενικότερου ψηφιακού μετασχηματισμού της παγκόσμιας δραστηριότητας, ένας από τους πυλώνες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της σημαντικής επένδυσης στη χώρα μας για τη δημιουργία data centers, τα οποία θα προστεθούν στην αλυσίδα αυτών που σε παγκόσμια κλίμακα τροφοδοτούν το Cloud με υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικό χώρο, έβαλε για τα καλά τον σχετικά δυσνόητο αυτόν όρο στις καθημερινές συζητήσεις μας. Αν και, το Cloud, ως ένα μεγάλο (υπολογιστικό) σύννεφο, βρίσκεται εκεί περισσότερα από 20 χρόνια, τροφοδοτώντας την κάθε μας online στιγμή: Την επικοινωνία μέσω υπολογιστών και φορητών συσκευών, τη διαχείριση πολύτιμων στο εργασιακό περιβάλλον στοιχείων, τη λειτουργία απαραίτητων εφαρμογών, τη φύλαξη των δεδομένων μας, είτε αυτά αφορούν στην εργασία, είτε στην προσωπική μας ζωή.

Το Cloud είναι εκεί, από τότε που οι email servers έγιναν προσβάσιμοι από παντού και η επικοινωνία ψηφιακή. Στο Cloud μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται εφαρμογές κάθε είδους, κάνοντας δυνατή την εκτέλεσή τους από οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη υπολογιστική ισχύ σε τοπικό επίπεδο. Αρκεί μία γρήγορη και αδιάλειπτη σύνδεση δεδομένων.

Τα αλλοτινά ερωτήματα περί ασφάλειας, αξιοπιστίας και βιωσιμότητας έχουν απαντηθεί. Η πρόσβαση σε κάθε εφαρμογή ή πλατφόρμα που βρίσκεται στο Cloud είναι ασφαλής, πιο οικονομική και τις περισσότερες φορές πιο γρήγορη, σε σύγκριση με το ξεπερασμένο πλέον μοντέλο λειτουργίας σε τοπικό επίπεδο. Τα κόστη εγκατάστασης και συντήρησης είναι μη συγκρίσιμα, όπως και οι δυνατότητες υλοποίησης μοντέλων επιχειρησιακής συνέχισης, σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη του Qivos Cloud, μίας διεθνώς αναγνωρισμένης πλατφόρμας για την υποστήριξη σχημάτων επιβράβευσης, τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Το Cloud είναι εδώ, μεγαλώνει ταχύτερα από τις ανάγκες των μεμονωμένων χρηστών και των επιχειρήσεων, δημιουργεί εντυπωσιακά αυξανόμενους δείκτες απόδοσης και μας επιτρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με λειτουργικά ζητήματα που άλλοτε κατανάλωναν σημαντικούς πόρους. Οι οποίοι σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου κάθε επιχείρησης.

 

*Ο Τάσος Παπαδόπουλος είναι CTO της Qivos, η οποία εξειδικεύεται στη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων καταναλωτικής συμπεριφοράς, μέσα από προγράμματα επιβράβευσης που μετασχηματίζουν την εμπειρία του καταναλωτή και βοηθούν στην αύξηση των πωλήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ