H Team Viewer μεταμορφώνει τα Ιωάννινα σε τεχνολογική “πρωτεύουσα” της Ελλάδας

Με μια κίνηση έκπληξη, η γερμανική Team Viewer επέλεξε τα Ιωάννινα για να εγκαταστήσει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Το τμήμα αυτό θα είναι το 6ο σε όλο τον κόσμο, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται στην Γερμανία (4) και Αρμενία

Το νέο κέντρο της Γερμανικής εταιρείας, η οποία μόλις τον Δεκέμβριο έκανε την είσοδο της στο Γερμανικό χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τεχνολογίας της χρονιάς, επέλεξε τα Ιωάννινα για την επένδυση της, λόγω του πανεπιστημίου της πόλης, το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, έχει εξαιρετικό επίπεδο και μπορεί να παρέχει με το απαραίτητο τεχνολογικά καταρτισμένο προσωπικό την Team Viewer. 

Το νέο κέντρο ενισχύει τον στόχο της TeamViewer για επιπλέον προώθηση της καινοτομίας, ώστε να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες και προϊόντα που θα εξυπηρετούν διαφορετικές κατηγορίες πελατών, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται γεωγραφικά σε περισσότερα μέρη στον κόσμο.

Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της TeamViewer στα Ιωάννινα, θα φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει τις ικανότητες της εταιρίας στον τομέα της μηχανικής. Οι ομάδες αυτές θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση μεγαλύτερης καινοτομίας σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του οργανισμού.

Στόχος της εταιρείας, η οποία έχει ήδη προσλάβει 17 υπαλλήλους υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης, είναι μέσα στο 2020 να προσλάβει συνολικά 100 υπαλλήλους, ενώ στα μεσοπρόθεσμα πλάνα της είναι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, το κέντρο έρευνας και καινοτομίας να έχει συνολικά 200 εργαζόμενους. Αν υπολογιστεί πως σε όλο τον κόσμο η Team Viewer απασχολεί αυτή τη στιγμή 800 υπαλλήλους στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, τα Ιωάννινα, και κατά συνέπεια το ελληνικό ΙΤ, θα αποτελέσουν πολύ μεγάλο κομμάτι της εταιρείας. 

Σκοπός της εταιρείας, όπως ανέφερε ο Philipp Deutscher, Director IT & Software Development και υπεύθυνο για το Hub στα Ιωάννινα: “Η TeamViewer έχει μακροχρόνιο πλάνο για το κέντρο στα Ιωάννινα. Τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ταλέντα από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο της καινοτομίας, αφού θέλουμε να επεκτείνουμε τις λύσεις μας σε πολλούς περισσότερους τομείς.”

Την εκδήλωση για τα εγκαίνια των γραφείων, τίμησαν εκτός από τα στελέχη της εταιρείας, και η πολιτική ηγεσία της χώρας, εκπροσωπώντας τόσο την κεντρική όσο και την τοπική εξουσία. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση δήλωσε : «Ένα τέτοιο γεγονός είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την πατρίδα μας γιατί η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κάθε τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο θα δώσει θέσεις στην περιοχή αλλά θα φέρει νέους και νέες πίσω στην πατρίδα μας. Σας καλωσορίζουμε στα Ιωάννινα και στην Ελλάδα! Προσπαθούμε να χτίσουμε το success story της πατρίδας μας μαζί σας και θα είμαστε στο πλευρό σας για ότι χρειαστείτε. Καλή επιτυχία!»

O Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε τη σημαντικότητα που δίνει η Κυβέρνηση για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Επίσης δήλωσε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις για τέτοιου είδους ενέργειες. Η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Τα Ιωάννινα προπομπός των τεχνολογικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Η επένδυση της Team Viewer ακολουθεί αυτή της P&I, η οποία ήρθε στην πόλη το 2017 και απασχολεί 77 άτομα με στόχο μέχρι το 2021 να φτάσει τα 150 άτομα δυναμικό. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου, μέσα στο 2020 τα Ιωάννινα θα φιλοξενήσουν τουλάχιστον άλλη μια τεχνολογική εταιρεία από την Γερμανία, η οποία επίσης θα εγκατασταθεί στην περιοχή. 

Τα Ιωάννινα όμως δεν είναι η μοναδική  περιοχή της δυτικής Ελλάδας ή οποία θα φιλοξενήσει ξένες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς αντίστοιχες επενδύσεις προετοιμάζονται και στην Πρέβεζα. 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του για την είσοδο της Team Viewer στα Ιωάννινα, τόνισε την ευχή του “η τεχνολογία να γίνει επιτέλους η βαριά βιομηχανία της Ηπείρου, μιας περιοχής η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν η φτωχότερο περιοχή της Ευρώπης. Τώρα, μετά τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, η περιοχή έχει προοπτική  και ελπίδα για το μέλλον. Από την μεριά της περιφέρειας, θα κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ