Microsoft for Startups: Τρεις ελληνικές εταιρείες περιγράφουν το “ταξίδι” τους στο πρόγραμμα

Το Νοέμβριο, λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του πρώτου Data Center της στην Ελλάδα, η Microsoft προχώρησε σε μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία: στην ενίσχυση του Προγράμματος Microsoft for Startups στη χώρα μας.

Αναγνωρίζοντας τις προοπτικές των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, η μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας αποφάσισε να τους προσφέρει τη στήριξή της, μέσα από την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία που διαθέτει. Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, το πρόγραμμα είναι σε πλήρη λειτουργία και προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ώριμες νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε B2B enterprise τομέα, έχουν αναπτύξει τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών και έχουν άμεσο στόχο τη διεθνή επέκταση. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την program manager στην Ελλάδα, Σουζάνα Θεοδωρίδου στο www.linkedin.com/in/souzana-theodoridou/.

Στο «δυναμικό» του έχουν ενταχθεί ήδη μερικές από τις πιο υποσχόμενες Startups της χώρας μας, οι οποίες απολαμβάνουν ποικιλία παροχών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εταιρείες του προγράμματος έχουν πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε κορυφαίες τεχνολογικές υποδομές, αλλά και επιχειρηματική υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει από ενέργειες μάρκετινγκ έως εκπαιδευτικές δράσεις, όπως η Communication & International Sales Training by Microsoft For Startups.

Το πιο βασικό όφελος, όμως, δεν είναι άλλο από… την ίδια τη Microsoft και το δίκτυό της. Αυτό γιατί οι Startups που φτάνουν (ή θα φτάσουν, εν προκειμένω) στο τελικό στάδιο του προγράμματος αποκτούν, εκτός από όλα τα παραπάνω, και πρόσβαση σε υφιστάμενους πελάτες της Microsoft. Έτσι, όταν θα «αποφοιτήσουν», στόχος είναι να έχουν αποκτήσει τις βάσεις για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα.

Πριν φτάσουν εκεί, εμείς μιλήσαμε με τρεις από τις Startups του ελληνικού προγράμματος και τους ζητήσαμε να καταθέσουν την εμπειρία τους μέχρι σήμερα.

Welcome Pickups

Ο Αλέξανδρος Τρίμης

«Όταν στοχεύεις σε μια διεθνή πορεία και καταξίωση, είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου συνεργάτες σαν τη Microsoft, που κάνουν αυτήν την πορεία πιο εύκολη και δυνατή». Με αυτά τα λόγια μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Τρίμης το σκεπτικό με βάση το οποίο η εταιρεία του, Welcome Pickups, επέλεξε το Microsoft for Startups.

Η Welcome Pickups δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη: τις αρχικές μεταφορές από το αεροδρόμιο, το λιμάνι και από άλλα σημεία άφιξης, τις μεταφορές εντός και εκτός πόλης, καθώς και μεγαλύτερες διαδρομές για τουριστικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της διαμονής του. Η εταιρεία έχει ιδρυθεί από το 2015 και πλέον εξυπηρετεί πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες ετησίως.

Ως μέλος του Microsoft for Startups, σήμερα, ο Αλέξανδρος θεωρεί ότι έχει κάνει την πιο σωστή επιλογή – μια επιλογή που προτείνει σε κάθε ιδρυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι… «δεν υπάρχει λόγος να μη συμμετέχεις και να επωφεληθείς από όλα αυτά που περιέχονται στο πρόγραμμα». «Θεωρώ πως η Microsoft προσφέρει θαυμάσια εργαλεία τα οποία μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμα σε μια Startup ή Scaleup καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών», συνεχίζει ο ίδιος λέγοντας ότι, πέρα από τη δωρεάν χρήση προϊόντων, εκτιμά ιδιαίτερα την αναγνώριση και τις από κοινού συνεργασίες που θα προκύψουν στο μέλλον.

Triparound

Ο Χρήστος Στεργίου και ο Αντώνης Χαλκιόπουλος

Η Triparound παρέχει, από το 2019, λύσεις λογισμικού προς ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων. Η αίτησή της στο πρόγραμμα έγινε με στόχο να λάβει την ώθηση που χρειαζόταν για την εξέλιξή της. «Θέλαμε στο πλευρό μας έναν ακόμη ισχυρό σύμμαχο διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Microsoft, η οποία πιστεύει και στηρίζει το όραμά μας», λένε χαρακτηριστικά οι ιδρυτές της, Χρήστος Στεργίου και Αντώνης Χαλκιόπουλος, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει.

«Πλέον, μπορούμε να εξελιχθούμε ταχύτερα και να διευρύνουμε τον κύκλο των πελατών μας σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγούν και τονίζουν τη σημασία των τεχνολογικών λύσεων αλλά και των εμπειριών όπως τα Microsoft Friday Trainings. Μέσω αυτών, η ομάδα έχει πλέον νέες ευκαιρίες εξέλιξης καθώς και τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με άλλους «Startuppers» γεμάτους όρεξη για ανέλιξη, καταλήγουν.

Για αυτούς τους λόγους, ο Αντώνης και ο Χρήστος προτείνουν το πρόγραμμα σε κάθε νέο επιχειρηματία που το σκέφτεται. Η μόνη τους συμβουλή είναι η εξής: «Βρείτε την κατάλληλη στιγμή». Για τους ιδρυτές της Triparound, όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι έτοιμες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό όλες τις παροχές και τις ευκαιρίες «που δίνονται απλόχερα από την πλευρά της Microsoft».

Bibe Coffee

Οι Βασίλης Αποστολόπουλος, Πάνος Βρεττός και Κωνσταντίνος Σιγάλας

Προσφέροντας μια B2B SaaS υπηρεσία, η οποία εκ των πραγμάτων χρειάζεται να χρησιμοποιεί έναν cloud provider για να λειτουργήσει, η επιλογή του Προγράμματος Microsoft for Startups ήταν «μονόδρομος» για την Bibe Coffee. Η εταιρεία, η οποία έχει δημιουργήσει μια IoT λύση παρακολούθησης που μετατρέπει κάθε επαγγελματική μηχανή καφέ σε έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό, θεώρησε ότι η υποστήριξη της Microsoft ήταν η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή της. Έτσι, έκανε την αίτησή της, μοιράστηκε στοιχεία για τη στρατηγική, το πλάνο και τη δομή της και εντάχθηκε στο πρόγραμμα.

Ως μέλος πλέον, η Bibe Coffee απολαμβάνει πολύ σημαντικά οφέλη και γι’ αυτό οι ιδρυτές της, Βασίλης Αποστολόπουλος, Πάνος Βρεττός και Κωνσταντίνος Σιγάλας, προτείνουν το
πρόγραμμα σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι οφέλη δεν είναι μόνο οι δωρεάν παροχές (από τις οποίες έχουν «αδυναμία» στο Azure και το GitHub Enterprise). Για
τους ίδιους, μεγάλη σημασία έχει η ευκαιρία που δίνεται σε μια ομάδα να βρεθεί σε ένα οικοσύστημα εξέλιξης, παγκόσμιας παρουσίας, αλλά και ανταλλαγής γνώσεων από tech experts – κάτι το οποίο οι περισσότερες νεοφυείς εταιρείες στοχεύουν να καταφέρουν με κάθε τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ