NBG Business Seeds: Ο “καταλύτης” καινοτομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στην Θεσσαλονίκη

Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του προγράμματος NBG Business Seeds, η Θεσσαλονίκη έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε ένα hub τεχνολογικής έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με διεθνή εμβέλεια, πραγματικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και πολλά success stories.

Την τελευταία δεκαετία, η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές τεχνολογικό hub και έχει αποτελέσει την «θερμοκοιτίδα» ανάπτυξης καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με την δημιουργία πολλών και εξαιρετικά επιτυχημένων Startups, με πολλές διακρίσεις σε βραβεία και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόκειται για καινοτόμες εταιρείες με βάση τα διεθνή πρότυπα, με αρκετές να έχουν αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα.

Καταλυτική συμβολή στην μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας – και μάλιστα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης– υπήρξε η συμβολή της Εθνικής Τράπεζας που πρωτοπορεί στη χρηματοδότηση τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

Η Εθνική Τράπεζα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το NBG Business Seeds, στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με δράσεις χρηματοδότησης, ανάδειξης και  προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών και δικτύωσης.

Ταυτόχρονα, στηρίζει πρωτοβουλίες όπως το ιδιαίτερα επιτυχημένο OK!Thess και το νέο τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC καθώς και σε συνεργασία με τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, και τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων που μπορούν να δημιουργήσουν τους founders της επόμενης γενιάς.

Μόνο μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας που φέτος διανύει την 11η χρονιά του, η Εθνική Τράπεζα έχει δώσει σημαντικά χρηματικά βραβεία σε ομάδες της βορείου
Ελλάδας. Στον 8ο Διαγωνισμό το πρώτο βραβείο είχε απονεμηθεί σε μια ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την CubesCoding. Πέραν του χρηματικού βραβείου των 20.000 ευρώ και τη σημαντική προβολή, η ομάδα συμμετείχε και στο Bootcamp του Reload Greece στο Λονδίνο όπου απέσπασε το δεύτερο βραβείο.

Για την αξιολόγηση των προτάσεων του Διαγωνισμού το πρόγραμμα συνεργάζεται με μέλη ΔΕΠ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεπενδύσεις μαζί με τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κεφάλαια της χώρας, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής (Limited Partner) σε πέντε επιλεγμένες εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στο πλαίσιο του Equifund Fund of  Funds: Uni.fund, Metavallon, Big Pi, Marathon και Synergia. Η συνολική επένδυση κατατάσσει την Εθνική Τράπεζα ως τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή μετά το EIF (Eυρωπαϊκό Ταμείο
Επενδύσεων). Στελέχη του NBG Business Seeds συμμετέχουν στα advisory boards των Unifund, Metavallon και Big Pi.

Χρηματοδότηση καινοτόμων εταιρειών της Θεσσαλονίκης 

Η Εθνική Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει εταιρείες του τοπικού οικοσυστήματος με πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε μορφή επενδυτικού κεφαλαίου (equity), επιτρέποντας να αναπτυχθούν πολλές startups και να διακριθούν σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο, όπως για παράδειγμα την Fieldscale (εταιρεία που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό των τεχνικών χαρακτηριστικών οθονών αφής), και τις Itbooms, Apifon, Goodvidio (εταιρείες λύσεων και προϊόντων digital marketing με σημαντικές συνεργασίες).

Συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς

H συνεχής στήριξη της καινοτομίας στην βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, συνοδεύεται με συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξης της καινοτομίας.

Τέτοιες δράσεις είναι:

  •  Χορηγία του feasibility study για το νέο τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο του είδους στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι βασικές και μακροχρόνιες συνεργασίες του προγράμματος είναι με το ΑΠΘ και το ΟΚ!Τhess. Σε συνέχεια υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω δράσεις:

  • Διοργάνωση για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές του τετραήμερου bootcamp Match & Develop a startup Thess στους χώρους του OK!Thess και υποστήριξη περισσότερων από 120 Startups.
  • Συνδιοργάνωση της Ημερίδας «Η καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» τον Οκτώβριο 2020 με συμμετοχή 30 φορέων της Β. Ελλάδας.
  • Συμμετοχή στη συμβουλευτική επιτροπή του OK!Thess και σταθερή παρουσία στα Demo Days που διοργανώνει.
  • Υποστήριξη spinoff εταιρειών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον:

  • Υπογραφή μνημονίου με το ΕΚΕΤΑ και συνεργασία σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα.
  • Σταθερή παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με παρουσιάσεις, εργαστήρια, ομιλίες και συμμετοχή σε πάνελ.
  • Στήριξη του νέου Digital Innovation Hub MOVE2DT με    «Letter of Support».
  • Συμμετοχή με ομιλίες σε διοργανώσεις OpenCoffee και στο TechSaloniki.
  • Συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή σε εκδηλώσεις αγροδιατροφής, καθώς επίσης και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νέα Γενιά για την Νέα Γεωργία».

Νίκος Ευθυμιάδης: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του φορέα ειδικού σκοπού διαχείρισης του τεχνολικού πάρκου «Thess-INTEC»

«Ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας παρακολουθούν από κοντά και μας συμβουλεύουν για καλές πρακτικές λειτουργίας, ενώ εδώ και χρόνια η Τράπεζα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό πρόγραμμα υποστήριξης Νεοφυών επιχειρήσεων (NBG Business Seeds) το οποίο έχει ισχυρή και πετυχημένη παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα ήταν μια από τις πρώτες επιχειρήσεις Χορηγοί και σήμερα είναι Μεγάλοι Δωρητές στην προσπάθεια υλοποίησης του Thess INTEC».

Δρ. Κυριάκος Λουφάκης: Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ)

«Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προωθεί δράσεις υποβοήθησης του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην υποστήριξη
του ΤhessINTEC είναι πολύ σημαντική τόσο στη χρηματοδότηση των αρχικών μελετών όσο και στη συνέχειά του». Επισημαίνει μάλιστα πως η συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος ήταν καθοριστική: «Χρειάζεται να ενθαρρυνθούν οι νέοι να ιδρύσουν επιχειρήσεις και να κάνουν startups βασισμένες στις γνώσεις και στις ιδέες τους. Πραγματικά υπάρχουν πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας, όπως το ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά για όλα αυτά, απαιτούνται συνέργειες και κίνητρα.»

Αντώνης Ηλίας:  Eπικεφαλής του ΟΚ!Τhess

«Η συνεργασία του OK!Thess με το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας μας προσφέρει τη δυνατότητα από τη μία πλευρά να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του startup οικοσυστήματος της χώρας, εισφέροντας την γνώση από το τοπικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να έρθουμε πιο κοντά και να γνωρίσουμε ανθρώπους, φορείς και οργανισμούς που κάνουν την ίδια προσπάθεια σε άλλες περιοχές της χώρας. Το NBG Business Seeds μας φέρνει κοντά σε επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα σε εκδηλώσεις που έχουν σκοπό την εξωστρέφεια και την ενδυνάμωση του startup οικοσυστήματος έχοντας πάντα ως προτεραιότητα να αναδείξει όλους εκείνους που επιχειρούν, καινοτομούν και καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά δημιουργώντας τις ιστορίες επιτυχίας και τα καλά παραδείγματα που τόσο χρειαζόμαστε.

Ευστράτιος Στυλιανίδης: Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κλείνει 10 χρόνια ουσιαστικής συνεργασίας με το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Η συνεργασία αυτή συντελεί στην αξιοποίηση της έρευνας για την κάλυψη αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Εθνική Τράπεζα ανέπτυξαν από κοινού ενέργειες αμοιβαίας πληροφόρησης, δικτύωσης, ανάδειξης και υποστήριξης ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και προβολής καινοτόμων ιδεών, μέσα από δράσεις εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών δικτύωσης και χρηματοδότησης».

«Match & Develop a Startup Thessaloniki»

Συνολικά πάνω από 120 ομάδες και 230 άτομα έχουν λάβει μέρος στα τρία χρόνια διοργάνωσης του τετραήμερου bootcamp «Match & Develop a Startup Thessaloniki».

Τo πιο σημαντικό κομμάτι του bootcamp αφορά στο mentoring από ανώτατα στελέχη τοπικών επιχειρήσεων και αναγνωρισμένων επαγγελματιών όπως Veltio, EpsilonNet, Logismos, Agnotis, Βιοζοκάτ, DataScouting, Brite Solar Technologies, Geekbot, Παπαποστόλου, Thermi Group, Atlantis, I4G, ACT και Bayer.

Επίσης περιλαμβάνει ομιλίες από αναγνωρισμένους φορείς και πρωτοβουλίες του οικοσυστήματος σε εξειδικευμένα θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας, Lean Startup από το ΕΚΠΑ, Νομικά θέματα από το δικηγορικό γραφείο Λαμπαδάριος και Συνεργάτες και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Business analytics και Pitching από στελέχη του Business Seeds και των Uni.fund και Metavallon VC, θέματα ασφάλειας από τη Census, εισαγωγής στα οικονομικά από την PWC.

Στο τετραήμερο δίνουν το παρόν στελέχη από φορείς χρηματοδότησης: Metavallon, Uni.fund, Big Pi, NBG Business Seeds και Τhe People’s Trust.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει δομή υποδοχής για startups στο κατάστημα Θερμαϊκού (12ο χιλ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, Πυλαία). Έξι στελέχη της δραστηριοποιούνται ως πρεσβευτές του προγράμματος NBG Business Seeds και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δράσεις του τοπικού οικοσυστήματος.