AUTO1: Χρηματοδότηση 255 εκατ. ευρώ για την πλατφόρμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η AUTO1, η οποία ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια στο Βερολίνο, καλύπτει πλέον 30 ευρωπαϊκές αγορές

Ο Όμιλος AUTO1, η ευρωπαϊκή εταιρεία ψηφιακών πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, σήκωσε 255 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτύξει το “κανάλι” λιανικών πωλήσεων της.

Η AUTO1, η οποία ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια στο Βερολίνο, καλύπτει πλέον 30 ευρωπαϊκές αγορές και έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις τρεις πλατφόρμες της. Το 2019, Τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 21% στα 3,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδρυσή της, έχει σηκώσει – σύμφωνα με το Crunchbase – 1,5 δις από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις. Της τελευταίας, ηγήθηκαν οι Farallon Capital Management και Baupost Group. Existing shareholders, ενώ συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Softbank.

Τα χρήματα, όπως προαναφέρθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του Autohero, του νεότερου brand της εταιρείας, που πουλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα απευθείας σε ιδιώτες αγοραστές και περιλαμβάνει επιθεώρηση, επισκευή και παράδοση. Τα άλλα brands της AUTO1 είναι το ομώνυμο AUTO1.com – το οποίο είναι αποκλειστικά για B2B πωλήσεις – και το wirkaufendeinauto.de.

“Ανεβαίνουν” οι online πωλήσεις αυτοκινήτων

Οι online πωλήσεις αυτοκινήτων είναι ένας τομέας που έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα είδαμε άλλο ένα ευρωπαϊκό marketplace, το Cazoo, να σηκώνει μεγάλη χρηματοδότηση και μάλιστα να γίνεται μονόκερος μέσα σε 18 μήνες συνολικής λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι η Cazoo, όπως και η AUTO1, πουλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία αναβαθμίζει πλήρως πριν τη διάθεσή τους, και τα παραδίδει στην πόρτα του αγοραστή. Πριν από την αγορά, οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης και ανταλλαγής. Η τελευταία της χρηματοδότηση, ύψους  25 εκατ. λιρών ήρθε από τις Draper Esprit, General Catalyst και DMG Ventures και ανέβασε τα κεφάλαια που έχει σηκώσει συνολικά η εταιρεία στα 200 εκατ. λίρες.

Στον ίδιο χώρο στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται η Spotawheel, ένα αντίστοιχο marketplace, το οποίο έχει λάβει συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ