Ισραηλινή Startup λαμβάνει έγκριση από τον FDA για λύση ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Η τεχνολογία της Zebra υποστηρίζει τους ακτινολόγους στην ανίχνευση όγκων του μαστού

Η Zebra Medical Vision, μια Startup από το Ισραήλ που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάγνωση ιατρικών απεικονίσεων, έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) για τη χρήση του αλγορίθμου της στην ανάγνωση μαστογραφιών.

Η τεχνολογία της Zebra (HealthMammo) υποστηρίζει τους ακτινολόγους στην ανίχνευση όγκων του μαστού, με τον εντοπισμό και την ιεράρχηση ύποπτων μαστογραφιών. Πριν από τον FDA, η λύση αυτή είχε εγκριθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για διαφορετική όμως χρήση.

Η έγκριση του FDA προβλέπει τη χρήση του αλγορίθμου μόνο για ιεράρχηση των περιπτώσεων, ενώ στην Ευρώπη η άδεια επιτρέπει στο λογισμικό να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο “δίχτυ ασφαλείας” για τους ακτινολόγους, ως ένα επιπλέον εργαλείο ανάγνωσης των μαστογραφιών.

Η άδεια του FDA καλύπτει επίσης την ανάγνωση απεικονίσεων από τρεις διαφορετικές πλατφόρμες – αξονικές, ακτινογραφίες και μαστογραφίες – ουσιαστικά το 80% του συνολικού όγκου απεικονίσεων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη Startup που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Από την ίδρυσή της το 2014 μέχρι σήμερα, η Zebra Medical Vision έχει σηκώσει χρηματοδοτήσεις ύψους 57 εκατ. δολαρίων, ενώ το λογισμικό της χρησιμοποιείται ήδη σε νοσοκομεία στην Αυστραλία, την Ινδία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρείας είναι τα αμερικανικά funds Khoshla Ventures και Intermountain Investment Fund, το ισραηλινό   OurCrowd, η Nvidia και ο αμερικανός επιχειρηματίας Marc Benioff.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ