Startup από την Ισπανία ανιχνεύει τον κορωνοϊό μέσω ακτινογραφιών και αξονικών!

Πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλατφόρμα της QUIBIM μπορεί να ανιχνεύσει τον νέο κορωνοϊό με ακρίβεια 91% χρησιμοποιώντας δεδομένα από αξονικές τομογραφίες

Η Startup QUIBIM από τη Βαλένθια, σήκωσε έναν γύρο seed χρηματοδότησης, ύψους 8 εκατ. ευρώ, για να αναπτύξει ένα πολλά υποσχόμενο λογισμικό ανίχνευσης κορωνοϊού.

Η εταιρεία αναπτύσσει αλγορίθμους που εξάγουν δεδομένα από δεδομένα ιατρικής απεικόνισης, όπως ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, για να βρει ανωμαλίες και βιοδείκτες που εντοπίζουν νωρίς την ασθένεια. Αυτή τη στιγμή, αναλύει δεδομένα από 5.000 ασθενείς από 40 νοσοκομεία της ΕΕ, με τη βοήθεια ακτινολόγων, για να εκπαιδεύσει έναν αλγόριθμο ανίχνευσης της Covid-19, ο οποίος ελπίζει ότι θα κυκλοφορήσει εντός δύο μηνών.

Πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλατφόρμα της QUIBIM μπορεί να ανιχνεύσει τον νέο κορωνοϊό με ακρίβεια 91% χρησιμοποιώντας δεδομένα από αξονικές τομογραφίες. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Angel Alberich-Bayarri, δήλωσε στο Sifted, το οποίο δημοσιεύει και την είδηση, ότι αυτή τεχνική θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως “συμπλήρωμα” ζωτικής σημασίας, στις τρέχουσες τεχνικές ανίχνευσης.

Την περίοδο που διανύουμε, η κυρίαρχη μέθοδος διάγνωσης Covid-19 που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο PCR (Polymerase chain reaction) test, μια μέθοδος που απλοϊκά μπορεί κανείς να πει ότι “μεγεθύνει” ένα μικρό δείγμα DNA κατά εκατοντάδες χιλιάδες φορές, κάνοντάς το “αρκετό” για ανάλυση. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία απαιτεί περίπλοκη εργαστηριακή δουλειά με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, χρόνο και εμπειρία από πλευράς προσωπικού.

Εδώ έγκειται η χρησιμότητα της QUIBIM, σύμφωνα με τον ιδρυτή της. Σε αντίθεση με το PCR, το οποίο χρειάζεται προσοχή (κατά τη λήψη του δείγματος αλλά και μετά) γιατί μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, αναφέρει ότι η “μέθοδός της προσφέρει μια άμεση απεικόνιση των πνευμόνων”, με “απευθείας τις πληροφορίες από τους ιστούς”.

Σε κάθε περίπτωση, η QUIBIM δεν είναι η μόνη που αυτή τη στιγμή “τρέχει” για να αναδείξει λύσεις στο καυτό αυτό θέμα. Ενδεικτικά, η βρετανική BenevolentAI χρησιμοποιεί επίσης AI για να εντοπίσει ήδη υπάρχοντα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον Sars-CoV-2, η αμερικάνικη Everlywell έλαβε τον Μάιο το “πράσινο φως” για ένα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που γίνεται στο σπίτι και η LetsGetChecked σήκωσε χρηματοδότηση 71 εκατ. δολαρίων για να προσφέρει επίσης κατ’οίκον υπηρεσίες υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ