Οι νικητές του διαγωνισμού Innoenergy PowerUP! 2020

Τα τελευταία πέντε χρόνια του προγράμματος, η InnoEnergy υποστήριξε περίπου 200 επιχειρήσεις, από τις οποίες 121 ήδη έχουν προϊόντα στην αγορά ενώ έχουν συγκεντρώσει 117 εκατ. ευρώ

To EIT Innoenergy είναι ένα από τα πιο ενεργά hubs του Ευρωπαϊκού κέντρου καινοτομίας EIT με αντικείμενο ιδέες και προϊόντα γύρω από την βιομηχανία ενέργειας.

Στην ουσία πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό accelerator o οποίος συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες του χώρου της ενέργειας και συν-αναπτύσσει προϊόντα μαζί τους, είναι ένας “έξυπνος” επενδυτής ενώ βοηθά Startups να υλοποιήσουν τις μοναδικές ιδέες τους, να τις προωθήσουν στην αγορά, να τις αναβαθμίσουν αλλά και να επεκταθούν παγκοσμίως. Παράλληλα ενισχύει το ευρωπαϊκό αποτύπωμα στο χώρου του EnergyTech και συναφών αντικειμένων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια του προγράμματος, η InnoEnergy υποστήριξε περίπου 200 επιχειρήσεις, από τις οποίες 121 ήδη έχουν προϊόντα στην αγορά ενώ έχουν συγκεντρώσει 117 εκατ. ευρώ από εξωτερική χρηματοδότηση. Ένα πολύ σημαντικό δεδομένο είναι ότι αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν καταθέσει 42 πατέντες και ο μέσος χρόνος εισόδου τους στην αγορά είναι μόλις 16 μήνες.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Pleione Energy και η Recytrust έχουν λάβει υποστήριξη από την InnoEnergy αλλά και από το ελληνικό hub KiNNo Consutants. Η Pleione Energy κατέκτησε τη 2η θέση στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2016, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000€, ενώ η InnoEnergy επένδυσε στη Recytrust μέσω του επιχειρηματικού επιταχυντή της InnoEnergy Highway.

Ο διαγωνισμός PowerUP! επικεντρώνεται σε Startups από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα εκπροσώπησε η Solmeyea. Η Solmeyea ιδρύθηκε το 2019 από τον Βασίλη Στενό  και δραστηριοποιείται στην παραγωγή πρωτεϊνών από φύκια για χρήση σε βιοκαύσιμα, φάρμακα και τροφές/ζωοτροφές, χρησιμοποιώντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για τη φωτοσυνθετική της διαδικασία.

Συνολικά 14 ομάδες έκαναν παρουσίαση με τη πρώτη θέση και τα 50.000 ευρώ να κερδίζει η Woola από την Εσθονία η οποία παράγει ένα προστατευτικό με φυσαλίδες αέρα για πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο προέρχεται από μαλλί προβάτων και όχι από πλαστικό.

Την δεύτερη θέση και τα 10.000 ευρώ κέρδισε η Viezo από την Λιθουανία με ένα σύστημα το οποίο παράγει ενέργεια από δονήσεις ειδικά φτιαγμένο για αισθητήρες IoT για απεριόριστη αυτονομία και μείωση κόστους.

Την τρίτη θέση και τα 5.000 ευρώ κέρδισε η Pocket Virtualy από την Τσεχία μια λύση ομαδικής τηλεργασίας και “τηλεμεταφοράς” σε περιβάλλοντα AR/VR ειδικά για την βιομηχανία.

Το βραβείο κοινού και τα 25.000 ευρώ σε πίστωση Amazon Web Services κέρδισε η Troia από τη Σλοβενία με μια λύση AR για ομάδες εργασιών στο πεδίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ