Η Ευρώπη στο “μικροσκόπιο” – Ποιες χώρες στηρίζουν περισσότερο τις Startups;

Είχαμε γράψει πρόσφατα ότι οι Startups στην Ευρώπη ενώνονται και συνεργάζονται προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την ΕΕ, διεκδικώντας τη στήριξή της τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας.

Κάτω από την “ομπρέλα” του United Tech of Europe, του συνδέσμου που έχει δημιουργηθεί γι’αυτόν τον σκοπό, 3000 startups από όλη την Ευρώπη, ετοιμάζονταν τότε να έρθουν σε επικοινωνία με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας ένα πανευρωπαϊκό πλάνο, ειδικά σχεδιασμένο για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Προς την ίδια κατεύθυνση, το United Tech of Europe  δημοσίευσε χθες έναν “χάρτη” ο οποίος απεικονίζει τις πολιτικές που έχουν ληφθεί από κάθε κυβέρνηση της ΕΕ για τη στήριξη των Startups. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να γίνουν γνωστά σε όλους τα μέτρα που αυτή τη στιγμή λαμβάνονται στην Ευρώπη, αλλά και να τονιστούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα καθώς και το πόσο γρήγορα αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις νέες συνθήκες.

Ο “χάρτης” ο οποίος είναι δυναμικός και θα αλλάζει όσο παρουσιάζονται νέα μέτρα, κατηγοριοποιεί τα μέτρα των κυβερνήσεων ως προς τη δυναμική/ αποτελεσματικότητά τους σε κορυφαία (Top of the Class), δυνατά (Strong), ήπια (mild), και ως προς το τι αφορούν, σε δάνεια, φορολογία, υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και gig workers. Πριν μπούμε σε επιμέρους στοιχεία, πρέπει να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν έχει “κορυφαία” μέτρα σε όλους τους τομείς. Κάποιες όμως έχουν καταφέρει να συνδυάσουν πολλά κορυφαία και δυνατά μέτρα.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Φινλανδία. Ενδεικτικά, η Αυστρία έχει θεσπίσει ένα “crisis management fund”, ύψους 4 δισ. ευρώ, έχει μειώσει τη φορολογία και έχει διαθέσει 2 δις για την “προστασία” των ελεύθερων επαγγελματιών. Η Δανία από την πλευρά της καλύπτει έως και το 75% του μισθού των υπαλλήλων, έχει ορίσει αποζημιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ως κυβέρνηση, παρέχει εγγύηση στο 70% των εταιρικών δανείων που δίνεται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

“Δυνατά μέτρα” έχουν χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία. Το Βέλγιο έχει παρατείνει την αποπληρωμή φόρων και ΦΠΑ, παρέχει ρυθμίσεις σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές, ενώ προσφέρει αυξημένο εισόδημα σε όσους μένουν “προσωρινά άνεργοι” λόγω της πανδημίας. Όσο για την Πολωνία, εξαιρεί από τις ασφαλιστικές εισφορές για τρεις μήνες όσους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες έχουν δει μείωση των εσόδων τους πάνω από 50%, ενώ στο θέμα της φορολογίας προσφέρει διακανονισμούς, αναστολή προθεσμιών, και επιστροφές χρημάτων.

Στις χώρες με τα “ήπια” μέτρα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων Κροατία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία. Η Ελλάδα παρέχει ένα “μείγμα” δυνατών και ήπιων μέτρων, με λιγότερες όμως πρωτοβουλίες σε σχέση με άλλες χώρες. Στα ήπια μέτρα συγκαταλέγεται το επίδομα των 800 ευρώ, και η δυνατότητα του εργοδότη να θέσει τον εργαζόμενο σε ημιαπασχόληση ή να τον μεταφέρει σε άλλο τμήμα. Δυνατό μέτρο θεωρείται η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών πληρωμών.

Τα παραπάνω είναι σαφώς αποσπασματικές και ενδεικτικές πληροφορίες από όσα παρουσιάζονται στην ανάλυση του United Tech of Europe. Μπορείτε να βρείτε όλο τον “χάρτη”, εδώ, εισάγοντας το email σας.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ