“Βόμβα” στην ελληνική Startup σκηνή βάζει ο Γιάννης Βρούτσης

Ανάστατος ο κόσμος της ελληνικής startup σκηνής μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του υπουργού Γιάννη Βρούτση να επιβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο των μελών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Πιο συγκεκριμένα, και με στόχο να μπει ένα τέλος στην, όπως αναφέρει το υπουργείο, αποφυγή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που επιδίωκαν χιλιάδες επιχειρηματίες – και η πλειονότητα των Startuppers – ο Γιάννης Βρούτσης σκοπεύει να “περάσει” διάταξη που θα προβλέπει την καταβολή εισφορών από όλα τα μέλη μιας ΙΚΕ, μέσα στον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Ως αποτέλεσμα, πρόκειται να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση και, σε συνδυασμό με τη μείωση του ετήσιου ορίου αμοιβής με τίτλους κτήσης από 10.000 ευρώ πιθανότατα σε 3.000 ευρώ, θα εξαλειφθούν, σύμφωνα με το υπουργείο, και οι τελευταίες περιπτώσεις αποφυγής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ εισήχθη το 2012 με το Νόμο 4072/2012 και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής. Απευθύνεται περισσότερο στην μικρομεσαία επιχείρηση και είναι η εξέλιξη της μέχρι σήμερα υφιστάμενης εταιρικής μορφής της ΕΠΕ. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γ.Ε.Μ.Η., το 2018 το 55,34% των εταιρειών που συστάθηκαν ήταν ΙΚΕ, δηλαδή μία στις δύο εταιρείες που συστήνονται ήταν ΙΚΕ!

Δεδομένων των στοιχείων αυτών, η πρόθεση του υπουργείου προκαλεί “τριγμούς” στην εγχώρια startup σκηνή, η οποία είχε “στηθεί” στην πλειοψηφία της με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνοντας μέχρι σήμερα τα πλεονεκτήματα που της προσέφερε. Για τους εταίρους της ΙΚΕ η ασφάλιση μέχρι τώρα ήταν προαιρετική ενώ ασφαλιζόταν υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της.

Στο άκουσμα της είδησης αυτής, το Startupper ήρθε σε επαφή με μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος και ρώτησε τη γνώμη τους για την απόφαση – βόμβα. “Εφόσον ισχύσει μία τέτοια απόφαση τότε ξεκάθαρα τινάζει στον αέρα και όλη την προσπάθεια για δημιουργία επιτέλους μιας start up κοινότητας στην χώρα”, δήλωσε ο Θάνος Μαρκαντώνης, Co- founder της Citystage και Μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων σε θέματα
Scale up k business development, και πρόσθεσε: “Η νεοφυής επιχειρηματικότητα σε αυτό το σχήμα εταιρίας ,βρήκε χώρο και πιθανότητες ανάπτυξης….βρίσκοντας κάποιους επενδυτές , χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση ‘άδικων εισφορών ‘. Όσοι βιαστικά αποφασίζουν κάτι τέτοιο πρέπει να κατανοήσουν ότι ουσιαστικά θάβουν τέτοιες προσπάθειες ανάπτυξης. Είναι σίγουρα αδιανόητο σαν μέτρο αν ισχύει όπως έχει παρουσιαστεί…”.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, founder της Fuelics χαρακτήρισε την απόφαση “ζαβολιά από μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε για να αλλάξει πράγματα” και τόνισε“μας γυρίζει πολύ πίσω φορολογώντας ξανά το σύμπαν για να μην μειώσει το σπάταλο κράτος. Αν πιστεύουν πως έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, είναι μακράν νυχτωμένοι!”

Πηγή: startupper.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ