Παναγιώτης Ζέρβας: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα έχει προχωρήσει γρηγορότερα λόγω της πανδημίας»

Σε μια προσωπική συνέντευξη ο Παναγιώτης Ζέρβας Chief Operations Officer της SCiO μιλά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον COVID-19, αλλά και την ευχή που θα ζήταγε από το τζίνι των επιχειρήσεων

Ο Παναγιώτης είναι το κατεξοχήν παράδειγμα ανθρώπου που δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Τίποτα δεν είναι αρκετό ή δεδομένο και καθετί μοιάζει ως πρόκληση διαρκούς ανέλιξης. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, την οποία αγαπά πολύ γιατί του θυμίζει πάντα την παιδική και εφηβική του ηλικία. Από μικρός «κόλλησε» με τους υπολογιστές… θυμάται να ξοδεύει ατελείωτες ώρες παίζοντας παιχνίδια αλλά και να πειραματίζεται φτιάχνοντας τα δικά του μικρά προγράμματα.

Η επιλογή της σχολής που σπούδασε ήρθε λοιπόν κάπως φυσιολογικά στο τμήνα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Η/Υ στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Από εκεί και πέρα το ένα έφερε το άλλο, Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό στα Ψηφιακά Συστήματα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το όνειρο ήταν μια ακαδημαϊκή καριέρα καθώς δούλευε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού αλλά και αργότερα ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Τελικά όμως γρήγορα κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα. Οι εμπειρίες του από τον ιδιωτικό τομέα ήταν σημαντικές και τον βοήθησαν ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και την απαραίτητη ώθηση ώστε να ξεκινήσει με τους συνεταίρους του την SCiO.

emeaGr: Εξήγησέ μου με απλά λόγια τι είναι η SCiO, πότε, που και πως γεννήθηκε & και ποια ήταν η αφορμή για να πεις σταματάω ό,τι κάνω και πάω να δώσω το είναι μου σε αυτήν την ιδέα.

Παναγιώτης Ζέρβας: Η SCiO είναι μια τεχνολογική εταιρεία που σκοπό έχει να συνεισφέρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα με χρήση της Επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το business model μας είναι B2B και προσφέρουμε τεχνολογικές υπηρεσίες σε οργανισμούς ή εταιρείες που θέλουν να εξάγουν γνώση από δεδομένα (είτε δικά τους ή δεδομένα που μπορούμε να βρούμε εμείς από ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο) που προέρχονται από την αγρο-διατροφική αλυσίδα. Οι λύσεις που δίνουμε είναι bespoke και εξαρτώνται από τις ανάγκες ή τα προβλήματα που θέλει να λύσει ο κάθε πελάτης.

Η ιδέα για την SCiO γεννήθηκε ακριβώς πριν 2 χρόνια όταν αποφασίσαμε και με τους υπόλοιπους συνεταίρους μου (Πυθαγόρα, Σωτήρη και Αντώνη) ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι που θα ανήκει σε εμάς, που θα μπορούμε να περνάμε καλά κάνοντας πράγματα που μας αρέσουν και που εμείς θα μπορούμε να παίρνουμε τις αποφάσεις για το μέλλον μας. Με τους υπόλοιπους συνεταίρους με συνδέουν σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης αρκετών ετών συνεπώς  η απόφαση για να σταματήσω ότι έκανα και να αφοσιωθώ στην SCiO ήταν σχετικά εύκολη.

emeaGr: Τι ανταπόκριση υπάρχει στην αγορά και κατά πόσο το food industry είναι έτοιμο να ανέβει ένα level up με εξειδικευμένες πλατφόρμες για παροχή reporting και data, τη στιγμή που εξαιτίας του covid η εστίαση πήγε πίσω όλα τα σχέδια και μερικές επιχειρήσεις πνέουν τα λοίσθια;

Παναγιώτης Ζέρβας: Σίγουρα η πανδημία COVID-19 επηρέασε δραματικά ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, από τους παραγωγούς έως τους καταναλωτές. Έθεσε νέα προβλήματα όπως οι περιορισμοί στη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, καθυστερήσεις στη διακίνηση αγαθών και εξοπλισμού ή υλικών καλλιέργειας, αλλά και απρόβλεπτες διακυμάνσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Από την άλλη πλευρά όμως εντάθηκε το ενδιαφέρον για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Εν τέλει, Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα προχώρησε γρηγορότερα λόγω της πανδημίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι λύσεις που προσπαθούμε να δώσουμε ως SCiO να έχουν και μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά. Οπότε θα έλεγα ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας.

emeaGr: Η ομάδα δημιουργεί την καινοτομία ή το κενό στην αγορά; Πόσο σημαντική είναι η συμβολή, οι προσωπικότητες και η τεχνογνωσία της ομάδας;

Παναγιώτης Ζέρβας: Θεωρώ πως η ομάδα δημιουργεί την καινοτομία. Πιστεύω πολύ στην δύναμη της ομάδας και στο να υπάρχουν συμπληρωματικές προσωπικότητες που όλοι μαζί μπορούν να συνεισφέρουν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην τεχνογνωσία της εταιρείας που τελικά δίνει αξία στον πελάτη. 

emeaGr: Έχεις μόνο 1 ευχή στο τζίνι του κόσμου των επιχειρήσεων. Τι ζητάς;

Παναγιώτης Ζέρβας: Τα μέλη της ομάδας της SCiO να νιώθουν καλά και να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν. Αν μπορώ να έχω μια χαρούμενη και δημιουργική ομάδα όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

emeaGr: Τι ρόλο έχει παίξει η τύχη στη ζωή σου μέχρι σήμερα;

Παναγιώτης Ζέρβας: Η τύχη έπαιξε τον ρόλο της ώστε να γνωρίσω τους κατάλληλους ανθρώπους σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής και που με βοήθησαν να πάρω σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα που θα ακολουθήσω. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω πως ήρθαν με σκληρή δουλειά.  

emeaGr: Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος ως άνθρωπος;

Παναγιώτης Ζέρβας: Να μην αρρωστήσουν ή πάθουν κάτι δικοί μου άνθρωποι που αγαπώ και νοιάζομαι για αυτούς.

emeaGr: Έχεις μετανιώσει ποτέ για όλη τη δουλειά, την προσπάθεια και τις θυσίες που έχεις κάνει… και να πεις τα παρατώ όλα και φεύγω από την Ελλάδα, αλλάζω επάγγελμα και αναζητώ τη ψυχική μου ηρεμία;

Παναγιώτης Ζέρβας: Ήταν αρκετές οι φορές που είπα τα παρατάω (κυρίως κατά την διάρκεια του διδακτορικού) αλλά τελικά επέμεινα και μέσα από σκληρή δουλειά έφτασα ως το τέλος. Θυσίασα όμως πολύ προσωπικό χρόνο και για αυτό το λόγο προσπαθώ πλέον να κρατάω μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.   

emeaGr: Με ποια εφόδια πορεύεσαι και με ποιες αξίες; Έχεις αναγκαστεί να κάνεις εκπτώσεις;

Παναγιώτης Ζέρβας: Εντιμότητα, επαγγελματισμός και σεβασμός είναι οι αξίες με τις οποίες πορεύομαι και θέλω πάντα να τις ακολουθώ. Δεν έχω κάνει εκπτώσεις και όποτε ένιωσα ότι δεν μπορώ να τις ακολουθήσω μέσα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον λόγω συνθηκών που δεν εξαρτιόταν από εμένα αποφάσισα να απομακρυνθώ από αυτό.    

emeaGr: Δώσε μου 3 χαρακτηριστικά επίθετα ως προσωπικότητα και 3 ως επαγγελματίας/συνεργάτης

Παναγιώτης Ζέρβας: Ως προσωπικότητα: φιλόδοξος, οργανωμένος, διασκεδαστικός. Ως επαγγελματίας: πειθαρχημένος, εργατικός, μεθοδικός

emeaGr: Είσαι εύκολος συνεργάτης; Αν κρυφάκουγα για σένα τι λένε οι συνεργάτες σου όταν είσαι απών, τι θα άκουγα πιστεύεις;

Παναγιώτης Ζέρβας: Παλιότερα ήμουν αρκετά δύσκολος συνεργάτης. Είχα την φήμη του αυστηρού (ειδικά όταν δούλευα στο Πανεπιστήμιο). Τώρα νομίζω ότι έχω βελτιωθεί, αν και λόγω της φύσης της δουλειάς μου στην SCiO είμαι αυτός που κυνηγάει τους υπόλοιπους όταν υπάρχουν πιεστικά deadlines. Συνεπώς, αν κρυφάκουγες θα άκουγες να λένε ότι τους πρήζω να παραδώσουν σύμφωνα με τα deadlines που έχουμε υποσχεθεί.

emeaGr: Βάλε μου τα σε σειρά προτεραιότητας για σένα: οικογένεια, φιλία, σχέση, χρήματα, φήμη.

Παναγιώτης Ζέρβας: Σχέση, Οικογένεια, Φιλία, Χρήματα, Φήμη

emeaGr: Σε ποια εποχή θα ήθελες να ζεις και πως πιστεύεις θα βιοποριζόσουν; Νιώθεις να έχεις βιώσει deja vus που να σε έχουν διευκολύνει να πάρεις αποφάσεις ζωής;

Παναγιώτης Ζέρβας: Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να ζήσω σε κάποια εποχή του παρελθόντος. Αν μπορούσα θα ήθελα να μεταφερθώ στο μέλλον και να δω όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που πρόκειται να συμβούν και πως θα επηρεάσουν την ζωή μας.

Οι αποφάσεις ζωής έχουν έρθει μέσα από πολύ σκέψη, δεν είμαι παρορμητικός σαν προσωπικότητα και σταθμίζω πάντα τις επιλογές που έχω πριν επιλέξω. Αν κάτι το έχω ξαναζήσει στο παρελθόν σίγουρα θα το λάβω υπόψη αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να αποφασίσω κυρίως με βάση τα δεδομένα του παρόντος.     

emeaGr: Το ένστικτό σου είναι έντονο ή κοιμάται; Πόσο καλά θεωρείς πως διαβάζεις τους ανθρώπους; Έχεις μετανιώσει για αποφάσεις που θα ήθελες να τις αλλάξεις και πλέον είτε δε μπορείς είτε δεν το προσπαθείς;

Παναγιώτης Ζέρβας: Δεν έχω καθόλου καλό ένστικτο. Εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους και έχω κάνει λάθη γιατί εμπιστεύτηκα ανθρώπους που δεν θα έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω μετανιώσει για αποφάσεις που πήρα θεωρώ όσα έκανα (σωστά ή λάθος) κομμάτι αυτού που είμαι σήμερα, πήρα μαθήματα και έγινα καλύτερος ως επαγγελματίας και ως προσωπικότητα.