Αλμπέρτος Μπουρλάς: Η Microsoft φέρνει τις ελληνικές Startups πιο κοντά στην παγκόσμια επιτυχία

Ο Διευθυντής Πωλήσεων Εμπορικών Συνεργατών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, συστήνει το πρόγραμμα “Microsoft for Startups” ελληνικό κοινό

Είναι γεγονός: Μετά την «άφιξη» του πρώτου Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, σειρά έχει το πρόγραμμα «Microsoft for Startups» που έρχεται να ενισχύσει τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και να δώσει άλλη μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της καινοτομίας στη χώρα μας.

Ο Αλμπέρτος Μπουρλάς, Διευθυντής Πωλήσεων Εμπορικών Συνεργατών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, «συστήνει» το πρόγραμμα ελληνικό κοινό και δίνει μια «γεύση» από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα – μαζί με τις σημαντικότερες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει.

Η Microsoft είναι πολύ ενεργή στο χώρο των Startups και της καινοτομίας, μπορείτε να μας αναφέρετε συνοπτικά πώς προσεγγίζετε το θέμα ως εταιρεία;

Α. Μπουρλάς: Η Microsoft, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δαπανήσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία διετία για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη υποστήριξη μία Startup μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα. Το Πρόγραμμα Microsoft for Startups θεμελιώθηκε πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία: τη διάθεσή μας να ανοίξουμε πόρτες στις καλές ιδέες. Θα έλεγα επιγραμματικά ότι το Πρόγραμμα αυτό προτρέπει τις ελληνικές Startups με πνεύμα «dream big» και «sky is the limit» καθότι η υποστήριξη της Microsoft μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα παγκόσμιο success story.

Οι Startups είναι φορέας καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης σε πολλούς τομείς αλλά και για την ίδια τη χώρα όπου δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται. Μπορείτε να μας πείτε πώς η Microsoft μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτή;

Α. Μπουρλάς: Η ενίσχυση του Προγράμματος Microsoft for Startups στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή δείχνει την εμπιστοσύνη μας στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και τους developers της χώρας. Η Microsoft διεθνώς θεωρεί το skilling κλειδί για την ανάπτυξη και την επιτυχημένη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Πάντα ήμασταν κοντά στις Startups, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, η υποστήριξη αυτή μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική. Με τη δημιουργία Data Center στην Ελλάδα, οι cloud υποδομές που προσφέρει η Microsoft μπορούν να τροφοδοτήσουν τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις με τη δυναμική που χρειάζονται για τη διεθνή τους επέκταση.

Μπορείτε να μας πείτε πώς θα λειτουργήσει το Πρόγραμμα Microsoft for Startups και ποιες είναι οι βασικές παροχές του; Προσφέρει και κάποιου είδους χρηματοδότηση;

Α. Μπουρλάς: Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι αναμφίβολα η παγκόσμια υποδομή Azure που προσφέρει ευρεία γεωγραφική κάλυψη. Στο πλαίσιο του Προγράμματος προσφέρουμε έως και 120.000 δολάρια δωρεάν Azure cloud credits. Ακόμα, οι Startups έχουν την ευκαιρία να μπουν στο co-sell πρόγραμμα της Microsoft, και έτσι να εξασφαλίσουν έναν στρατηγικό σύμμαχο στις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα, παρέχουμε πολυεπίπεδη υποστήριξη που περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

  • Πρόσβαση σε τεχνικούς εμπειρογνώμονες – one to one coaching με Azure Cloud Architects για το σχεδιασμό migration plan και upskilling της ομάδας.
  • Επιχειρηματική υποστήριξη – Local Startup Engagement Manager (SEM). Πρόσφατα ανακοινώσαμε ότι η Σουζάνα Θεοδωρίδου ανέλαβε το ρόλο του Startup Program Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
  • Co-Marketing Ενέργειες – κοινές ψηφιακές καμπάνιες, χορηγούμενα άρθρα σε μεγάλα media, case studies video productions.
  • Πρόσβαση σε πελάτες της Microsoft – οι Startups που θα φτάσουν στην φάση «Co-Sell» θα αποκτήσουν πρόσβαση στο παγκόσμιο πελατολόγιο της Microsoft.

Πώς μπορεί μια εταιρεία να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα και πώς θα υποστηριχθεί η ελληνική κοινότητα των Startups μέσω του προγράμματος;

Α. Μπουρλάς: Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε B2B enterprise τομέα, έχουν αναπτύξει τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών και έχουν άμεσο στόχο τη διεθνή επέκταση. Οι εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις, και με την αντίστοιχη καθοδήγηση από τον local startup program manager, μπορούν να κάνουν αίτηση για να μπουν στο πρόγραμμα.

Η υποστήριξη από τοπικό Program Manager εγγυάται ότι σε κάθε βήμα, από την αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα μέχρι τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μία Startup, το networking, το λανσάρισμα και τις επικοινωνιακές ενέργειες, θα υπάρχει ένα go to person να απαντά ερωτήσεις, να βοηθάει, να επικοινωνεί, να κάνει mentoring και να παρακινεί τις σπουδαίες ιδέες να συνεχίσουν.

Με αφορμή και την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα με το Data Center, πώς βλέπετε να προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα;

Α. Μπουρλάς: Η πρωτοβουλία «GR for Growth» της Microsoft αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, με την τεχνολογία να αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη, προσφέροντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τα εργαλεία και την εξιδείκευση για να καινοτομήσουν και να ευημερήσουν στην ψηφιακή εποχή.

Η δημιουργία Data Center ανοίγει το δρόμο σε εγχώριες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, Startups και φορείς να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του Υπολογιστικού Νέφους, διατηρώντας τα υψηλότερα επίπεδα κυβερνοασφάλειας, παραμονής των δεδομένων στη χώρα και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Πρόσφατα είχαμε και άλλες ανακοινώσεις από τη Microsoft στην Ελλάδα, π.χ. τη διάθεση της πλήρους σειράς Surface. Τι άλλο να αναμένουμε στο μέλλον από τη Microsoft στη χώρα μας;

Α. Μπουρλάς: Η Microsoft σκοπεύει να δώσει ώθηση στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 επαγγελματιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των φοιτητών με απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα επιτευχθεί στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών επιπέδων που περιλαμβάνει μαθήματα διά ζώσης καθώς και ψηφιακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ