Μαργαρίτα Αντωνάκη (ΕΑΕΕ): Χρειάζονται φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί η ιδιωτική ασφάλιση

“Η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα στα οποία προσαρμοζόμαστε συνεχώς.”

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που δημιουργεί στην αγορά ο Covid-19 και τα προβλήματα που δημιουργεί τόσο στην κοινωνία όσο και τις επιχειρήσεις, γίνεται ολοένα και πιο φανερή η ανάγκη την ύπαρξης ασφαλιστικών δικλείδων. 

Τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και σε επίπεδο λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ασφαλιστική αγορά έχει τα προϊόντα εκείνα που χρειάζονται για να καλύψουν μέρος έστω των προβλημάτων που δημιουργούνται και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. 

Με πρόσφατες έρευνες να έχουν δείξει ότι το 71% των πολιτών προβληματίζεται για την υγεία του στην μετά Covid-19 εποχή, η ύπαρξη ασφαλιστικών προγραμμάτων γίνεται όλο και πιο αναγκαία. 

Το emea.gr μίλησε με την Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστώσει το ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς στις σύγχρονες προκλήσεις και να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους τα ασφαλιστικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

emea:  Ο ασφαλιστικός κλάδος έδειξε ότι ήταν ο πιο προετοιμασμένος κλάδος να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ήταν και από τους πρώτους που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, διαβεβαιώνοντας τους πελάτες των ασφαλιστικών ότι είναι καλυμμένοι. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει;

Μαργαρίτα Αντωνάκη: Σίγουρα η πανδημία ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους που έθεσε και συνεχίζει να θέτει μία σειρά από προκλήσεις για το πώς θα συνεχίσουμε να ζούμε, να δουλεύουμε και να παράγουμε υπό τις νέες συνθήκες.

Συγκεκριμένα για τον ασφαλιστικό κλάδο με την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα και την εφαρμογή των μέτρων τα πρώτα βασικά θέματα στα οποία κληθήκαμε να απαντήσουμε και θεωρώ ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία ήταν τα εξής:

  • Η προστασία των εργαζομένων μας σε συνδυασμό με τη συνέχιση της λειτουργίας των εταιριών, ώστε να είμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους μας.

Η ασφαλιστική αγορά σε μικρό ποσοστό ήδη εφάρμοζε τηλεργασία, με τη βοήθεια όμως της τεχνολογίας και εκπονώντας ειδικά επιχειρησιακά σχέδια παρέμεινε σε πλήρη ετοιμότητα και λειτουργία προκειμένου να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους της. Μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής της τηλεργασίας σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις εταιριών φθάνει το 100% του ανθρωπίνου δυναμικού, συνέχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της αδιάλειπτα.

  • Η ενημέρωση των ασφαλισμένων μας για τις παροχές εν μέσω πανδημίας και η παροχή διευκολύνσεων.

Τόσο οι εταιρίες όσο και η ΕΑΕΕ πληροφόρησαν άμεσα τους ασφαλισμένους, ξεκαθαρίζοντας πως η πλειονότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής & Υγείας, τους καλύπτει για τον κίνδυνο του ιού COVID-19, καλώντας τους παράλληλα να επικοινωνούν με την εταιρία ή τον διαμεσολαβητή τους για πληροφορίες σχετικά με το συμβόλαιό τους.

Επιπλέον, ο ασφαλιστικός κλάδος στάθηκε δίπλα στους ασφαλισμένους αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες παρέχοντας όπου ήταν εφικτό εκπτώσεις, παρατάσεις ή διευκολύνσεις στην πληρωμή των ασφαλίστρων.

  • Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης απέδειξε πως είναι παρών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενισχύοντας την προσπάθεια της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΕΕ προσέφερε χρηματική χορηγία για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, πέραν της συλλογικής αυτής κίνησης εταιρίες – μέλη της ΕΑΕΕ ανέλαβαν επιπρόσθετες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης.

Από εκεί και πέρα και καθώς προχωρούσε η κρίση και διαφαινόταν η αρνητική επίδραση της πανδημίας στην οικονομία υπήρξαν και άλλες προκλήσεις όπως η διακυμάνσεις στις επενδύσεις, η συγκράτηση της νέας παραγωγής και πολλά άλλα. Φυσικά δεν είναι όλα λυμένα, η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα στα οποία προσαρμοζόμαστε συνεχώς.

emea: Πολιτεία και ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους, πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις; Πώς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η συνεργασία;

Μαργαρίτα Αντωνάκη: Η αντιμετώπιση μίας πανδημίας που έχει πολλές προεκτάσεις που αφορούν την προστασία της υγείας αλλά και της οικονομίας είναι ένα τεράστιο και πολύ δύσκολο ζητούμενο που σίγουρα απαιτεί συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστούν οι επιπτώσεις μίας πανδημίας, καθώς σε σχετικά μικρό διάστημα μπορεί να φέρει μεγάλες και μαζικές ζημιές σε πολυάριθμους τομείς και να επεκταθεί γεωγραφικά σε πολλές χώρες και ηπείρους. Με δεδομένη την κλίμακα των ζημιών που πρέπει να καλυφθούν, είναι σαφές ότι η πανδημία δεν είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να αναληφθεί αποκλειστικά και μόνον από την ασφαλιστική αγορά.

Με αφορμή τον COVID-19 έχει ξεκινήσει συζήτηση και προβληματισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ε.Ε. ειδικότερα για το πώς θα μπορούσαν τέτοιου είδους σχήματα συνεργασίας μεταξύ Κρατών και ασφαλιστικών αγορών να λειτουργήσουν για την αντιμετώπιση μέρους των επιπτώσεων παρόμοιων καταστάσεων.

emea: Η πανδημία ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η κάλυψη του κλάδου ζωής. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και πώς μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω;

Μαργαρίτα Αντωνάκη:  Οι ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας είναι εξαιρετικά χρήσιμες και για αυτό το λόγο άλλωστε μεγάλο ποσοστό των πολιτών δηλώνουν σε έρευνες που κάνουμε κατά καιρούς ότι μόλις έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι τα πρώτα ασφαλιστικά προγράμματα που επιθυμούν να αποκτήσουν. Ένας τρόπος για να αναπτυχθούν περαιτέρω, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα από τη Πολιτεία που θα βοηθήσουν τους πολίτες που το επιθυμούν να αποκτήσουν ένα τέτοιο συμβόλαιο.

Τα φορολογικά κίνητρα είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς προς την Ελληνική Πολιτεία που ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί σύντομα.

emea: Δυστυχώς φαίνεται πως θα πρέπει να υπάρξουν φυσικές καταστροφές ή πανδημίες για να θυμηθούν οι καταναλωτές την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και της σιγουριάς που προσφέρει. Τι μπορεί και πιστεύετε πως πρέπει να κάνει και από την μεριά της η ΕΑΕΕ για να υπενθυμίσει την σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης;

Μαργαρίτα Αντωνάκη:  Κάθε αναπάντεχη κατάσταση σαν και αυτή που ζούμε αποδεικνύει αυτό που πολλές φορές τείνουμε να ξεχνάμε: ότι ο κίνδυνος είναι μέρος της ζωής μας και μπορεί να ανατρέψει ό,τι θεωρούμε δεδομένο ανά πάσα στιγμή. Η ασφάλιση είναι ένας μηχανισμός που απορροφά τις οικονομικές επιπτώσεις των κινδύνων και προστατεύει τη συνέχιση της ζωής μας αλλά και της επιχείρησής μας. Αρκεί, βέβαια, να είμαστε ασφαλισμένοι.

Η ΕΑΕΕ εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την προώθηση της ασφαλιστικής συνείδησης, με πολλές και διάφορες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες ενημέρωσης κ.ά. Το έργο αυτό σίγουρα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

emea:  Δεδομένου ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας, έχει την αντιμετώπιση που του αρμόζει από την πολιτεία; Έχει αλλάξει ο τρόπος που το κράτος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος; 

Μαργαρίτα Αντωνάκη:  Η Πολιτεία πολλές φορές τείνει να ξεχνά ότι η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διατηρεί πάνω από 14 δισ. ευρώ επενδύσεις μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι μάλιστα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Οι επενδύσεις αυτές με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και μέσα από συνεργασία με την Κυβέρνηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

emea: Η πανδημία έχει αναδείξει τη σημασία της εξέλιξης των επιχειρήσεων και την προσαρμογής τους σε νέα δεδομένα. Τι πρέπει να αλλάξει στον ασφαλιστικό κλάδο και ποια νέα προϊόντα θα δούμε να αναδύονται από αυτή την ανάγκη;

Μαργαρίτα Αντωνάκη:  Ο ασφαλιστικός κλάδος διαθέτει ασφαλιστικά προγράμματα για επιχειρήσεις που καλύπτουν τη διακοπή εργασιών και διάφορους άλλους κινδύνους. Δυστυχώς στην Ελλάδα η διείσδυση αυτών των προγραμμάτων είναι μικρή και θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στο να εξηγήσουμε στις επιχειρήσεις τα οφέλη τους.

emea: Αν και ο Covid-19 έχει μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, τόσο η κοινωνία όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μπροστά τους τη συνεχιζόμενη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Πόσο θα επηρεαστεί η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την πανδημία;

Μαργαρίτα Αντωνάκη:  Είναι σίγουρα ένα ερώτημα που θα απασχολήσει την κοινωνία, τις Κυβερνήσεις και εμπλεκόμενους φορείς το επόμενο διάστημα, χωρίς δυστυχώς εύκολη απάντηση. Η ύφεση στην οικονομία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τους στόχους και το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα και την ασφαλιστική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο και θα δούμε το επόμενο διάστημα πώς θα εξελιχθεί. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία χωρίς αυτό να αφήσει πίσω τους στόχους που έχουμε βάλει για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ