Hellas Direct: Υλοποίηση εξαγοράς, είσοδος στην ασφάλεια μηχανών, λανσάρισμα οδικής βοήθειας και χρηματοδότηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές

Τι περιλαμβάνει το game plan της Hellas Direct για το 2020

Επίτευξη… εκτόξευσης του μεριδίου αγοράς από το 2-2,5% που είναι σήμερα, σε 10% κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια, θετική έκβαση στις συζητήσεις με σειρά από ξένους θεσμικούς επενδυτές για την συμμετοχή τους δια επενδύσεως στο κεφάλαιο της, εξαγορά μιας ξένης εταιρείας που σκοπεύει να αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά, καθώς επίσης το λανσάρισμα οδικής βοήθειας, αλλά και η παρουσίαση της υπηρεσίας ασφάλισης μηχανών βρίσκονται ψηλά στην «to do list» του Αλέξη Πανταζή, Συνιδρυτή και Εκτελεστικού Διευθυντή της Hellas Direct  (δεξιά στην κεντρική φωτογραφία, δίπλα στον έτερο Συνιδρυτή της Hellas Direct, Αιμίλιο Μάρκου). Μάλιστα, φέρουν και την ένδειξη «Προς άμεση υλοποίηση!».

Ο ίδιος, εκτιμά πως η διαδικασία του consolidation στον εντός των συνόρων ασφαλιστικό τομέα αναμένεται να λάβει χώρα άμεσα και εντός της προσεχούς διετίας.

Ένας από τους τομείς που δείχνει να μην επηρεάζεται από την κρίση ως απότοκο της πανδημίας του COVID-19 είναι αυτός της ασφάλισης των οχημάτων.

«Κι αυτό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων βρίσκονται – περίπου- ακινητοποιημένα, ελέω των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Γεγονός που μεταφράζεται σε πλήρη απουσία αιτημάτων αποζημίωσης ως συνέπεια ατυχημάτων. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουμε τον καταναλωτή στην διαδικασία της προσαρμογής του στα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, προσφέρουμε 1 μήνα δωρεάν στην ασφάλεια αυτοκινήτου όλων των οδηγών.

Κατ’ αυτό τον τρόπο επιχειρούμε να… δώσουμε πίσω στον πελάτη  αυτό που μπορούμε, επιβραβεύοντας την εμπιστοσύνη που έχει επιδείξει σε εμάς. Όμως, η υπεύθυνη στάση της εταιρείας δεν σταματά εκεί, καθώς ανακοίνωσε  πως αναλαμβάνει να παράσχει δωρεάν Οδική Βοήθεια για 1 μήνα στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, όπως λ.χ. τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους σε φαρμακεία, σουπερμάρκετ και στον τομέα της καθαριότητας.

Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού της Hellas Direct σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει εμπράκτως τους εργαζόμενους που κάθε μέρα δίνουν μάχες σε πολλαπλά «μέτωπα» προκειμένου όλοι μας να απολαμβάνουμε τα αγαθά της υγείας και της ασφάλειας.

Κερδισμένοι όσοι δραστηριοποιούνται σε οχήματα και κατοικία – Προβληματικό το τοπίο για την υγεία και το business continuity

Σύμφωνα με τον Αλέξη Πανταζή, Συνιδρυτή και Εκτελεστικό Διευθυντή της Hellas Direct, ο ασφαλιστικός τομέας στην διεθνή του έκφανση και δη όσες εταιρείες του κλάδου δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κάλυψης οχημάτων και κατοικίας βρίσκονται σε μια θετική τροχιά, δίχως να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα.

Σε αντίθεση με τους τομείς κάλυψης της υγείας, όπου οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι σχετικά μεγάλα, ενώ τα πράγματα… εκτραχύνονται σε ότι αφορά την κάλυψη συμβολαίων business interruption και business continuity. Παράλληλα, καθώς τα χρηματοοικονομικά δεδομένα που συνδέονται με αυτά είναι αρκούντως μεγάλα, σε πλείστες περιπτώσεις την λύση θα κληθούν να δώσουν τα δικαστήρια. Κάτι που «μεταφράζεται» σε πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες, αυξημένα έξοδα και φυσικά, αβέβαιο αποτέλεσμα.

Εξετάζουμε την εξαγορά διεθνούς παίκτη με χαρτοφυλάκιο που αποχωρεί από την Ελλάδα

Στην Hellas Direct διαπιστώνουν πως στο digital κομμάτι εκεί που θεωρούσαν πως θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 5 ετών για την μετάβαση από την… μονοκρατορία των φυσικών δικτύων (λ.χ. ασφαλιστικά καταστήματα) σε ισόρροπη σχέση με άλλες επιλογές, όπως είναι τα online δίκτυα / ψηφιακοί πάροχοι και οι τράπεζες, αυτό πρόκειται να λάβει χώρα σε εξαιρετικά πιο σύντομο χρόνο, καθώς καταγράφεται μια ταχεία επιτάχυνση υπέρ του ψηφιακού καναλιού.

Όπως αναφέρει ο κ. Πανταζής: «Σε αυτό το πλαίσιο αναμφίβολα γεννώνται ευκαιρίες inorganic ανάπτυξης για εμάς. Εξάλλου, δεν σας κρύβω πως για αρκετά χρόνια έχουμε διαμορφώσει μια στρατηγική εξαγορών η οποία επικεντρώνεται πρωτίστως σε ξένες συμμετοχές που έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την χώρα ή να δώσουν βάρος σε κάποια άλλη αγορά και κατά συνέπεια θα ενδιαφέρονταν να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιο που διαθέτουν. Εδώ και λίγο καιρό βρισκόμαστε σε συζητήσεις, ενώ εκτιμώ πως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα προκύψουν αρκετές ακόμη. Πρόθεσή μας είναι να εμπλακούμε επιτυχώς σε μια τέτοια διαδικασία και δη σύντομα».

Λανσάρει υπηρεσία οδικής βοήθειας

Η Hellas Direct αυτό τον καιρό εξετάζει την είσοδό της στην παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας. «Πρόκειται για μια λογική επέκταση των υπηρεσιών μας. Ήδη έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα από 1400 συνεργεία αυτοκινήτων σε ολόκληρη την χώρα, ενώ παράλληλα διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνολογική υποδομή, τις ανάλογες πλατφόρμες, αλλά και την υψηλή λειτουργικότητα ώστε να διαχειριστούμε τα claims, ήτοι τις ζημιές, με εξαιρετικά πιο ευφυή τρόπο συγκριτικά με μια παραδοσιακή ασφαλιστική εταιρεία.

Ειδικά στη διαχείριση ζημιών, η Hellas Direct λειτουργεί με έναν ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο, με μία ομάδα που δουλεύει 24/7 εντός της εταιρείας, ενώ μπορεί να κάνει και την καταγραφή της ζημιάς και την αποζημίωση από απόσταση. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετεί τον οδηγό άμεσα και δίχως περιττές καθυστερήσεις.

Αντίστοιχα, αν χρειαστεί, μπορεί να στείλει βοήθεια πολύ πιο γρήγορα. Σε αριθμούς: Ο μέσος χρόνος αναμονής στον δρόμο μετά από ατύχημα για έναν πελάτη της Hellas Direct είναι 8 λεπτά. Και το 50% των ζημιών της κλείνουν μέσα σε 48 ώρες. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο απόκτησης μιας εταιρείας οδικής βοήθειας.

Εισέρχεται άμεσα στην αγορά ασφάλισης μηχανών

Μέχρι σήμερα, η αιχμή του δόρατος για την Hellas Direct σε επίπεδο πελατείας και εσόδων δεν είναι άλλη από την ασφάλιση αυτοκινήτων. Μάλιστα, το 80% του business της βρίσκεται στην κάλυψη Ι.Χ. οχημάτων, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην ποικίλη κάλυψη κατοικιών και ορισμένες μικρότερες καλύψεις

Το επόμενο εγχείρημα της εταιρείας εδράζεται στην παροχή ασφαλιστικής κάλυψης μηχανών και εν γένει δίτροχων. Όσο για τον χρόνο λανσαρίσματος της νέας υπηρεσίας, αυτός εκτιμάται στον προσεχή ένα με ενάμιση μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι η εταιρεία εξέταζε και το ενδεχόμενο  διείσδυσής της και στον τομέα του τουρισμού και δη του travelling δια μέσω της προσφοράς συγκεκριμένων προϊόντων. Ωστόσο, με τις υπάρχουσες συνθήκες επέλεξε να «παγώσει» τις σχετικές εξελίξεις και οι σχεδιασμοί να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Επιταχύνεται το consolidation στον ασφαλιστικό τομέα

Αποτελεί κοινό τόπο πως η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από επιμέρους ιδιαιτερότητες, ενώ την ίδια στιγμή η κύρια πρόκληση που ορθώνεται στο εγγύς μέλλον δεν είναι άλλη από το απαιτούμενο consolidation που θα θέσει τα θεμέλια για την ορθολογικότερη λειτουργία της επόμενης ημέρας, «σπάζοντας» το φαινόμενο της έντονα fragmented αγοράς.

«Πλέον, η κρίση ως συνέπεια του κορωνοϊού θα συμβάλει -άθελά της- στην απλοποίηση σύνθετων, όσο και χρονοβόρων διαδικασιών, στην δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της γενικευμένης αίσθησης του επείγοντος. Αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε πως χρόνιζαν, σήμερα υλοποιούνται εντυπωσιακά σύντομα. Οπότε, το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στο ζήτημα του consolidation της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς, το οποίο λογικά θα λάβει σάρκα και οστά κατά την προσεχή διετία, ακολουθώντας το παράδειγμα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα. Στη συνέχεια, θα προκύψουν σειρά από ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης για τους ενδιαφερόμενους», τόνισε εμφατικά ο Αλέξης Πανταζής.    

Έντονο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές – Στόχος προσεχώς το 10% ως μερίδιο αγοράς!

Το πλέγμα που εξυφαίνεται στην ασφαλιστική αγορά φαντάζει ως εξαιρετικά ευρύ, όσο και θελκτικό για τους «παίκτες» που διαθέτουν όραμα, προθυμία και φυσικά τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου όχι απλά να συμμετάσχουν, αλλά να καθορίσουν ως ένα βαθμό και τις εξελίξεις.

Συνειρμικά, το μυαλό… τρέχει στις οικονομικές δυνάμεις που τυχόν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει η Hellas Direct, αλλά και το πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της.

«Έπειτα από 5 χρόνια, στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας, καταφέραμε να αυξήσουμε τα κεφάλαιά μας κατά 7 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας ως κύριο επενδυτή τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC), μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, η καναδική Portag3 Ventures έχει αυξήσει το μετοχικό της μερίδιο στην Hellas Direct, αγοράζοντας το μειοψηφικό μερίδιο που κατείχε προηγουμένως η Third Point LLC. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το δίκτυο παγκόσμιων επενδυτών της Portag3, διαχειρίζεται κάτι παραπάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ασφάλειες, τραπεζικά και προσωπικά δάνεια», υπογραμμίζει ο Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Direct και συνεχίζει: «Επιπροσθέτως, στο πορτφόλιο των επενδυτών μας βρίσκονται η Endeavor Catalyst, ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs Lord O’Neill και ο βετεράνος στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Jon Moulton. Την ίδια στιγμή, αποτελούμε την μοναδική εταιρεία που έχει πετύχει μία μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με τις αντασφαλιστικές Swiss Re και Maiden Re, γεγονός που σημαίνει πως αυτές καταβάλλουν το 50% της αποζημίωσής στον πελάτη και το υπόλοιπο εμείς. Το σύνολο των ανωτέρω επενδυτών έχουν δηλώσει πολλές φορές την πρόθεσή τους να μας στηρίξουν, επενδύοντας στα μελλοντικά μας εγχειρήματα. Πέραν τούτου, το τελευταίο εξάμηνο βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές και με μια σειρά από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, καθώς το ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

Και αυτό, καθώς αντιλαμβάνονται πως με την υλοποίηση της διαδικασίας του consolidation, η Hellas Direct θα διαθέτει ένα μοναδικό positioning, διασφαλίζοντας αυξημένα μεγέθη και μερίδιο αγοράς. Αισιοδοξούμε πως το τελευταίο, από 2% έως 2,5% που είναι σήμερα, θα εκτοξευθεί στο 10% κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ