Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • «Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη». Αυτή η δήλωση του βαθύπλουτου Προέδρου και CEO της επενδυτικού κεφαλαίου Fairfax Financial Holdings Limited, Πρεμ Γουάτσα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα μπορούσε να είναι το κεντρικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας σε επικείμενη προεκλογική εκστρατεία.
  • Ο Καναδός (με ινδική καταγωγή) μεγαλοεπενδυτής και «γκουρού των αγορών» δεν φημίζεται για τις βαρύγδουπες φράσεις του αλλά για τον λιτό και ιδιαίτερα προσεγμένο και τεκμηριωμένο λόγο του. Κι όμως είπε αυτή την φράση και συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Τώρα έχετε έναν πρωθυπουργό με την εμπειρία που θέλετε να έχει (για την θέση αυτή).Η Ελλάδα επέστρεψε. Η πολιτική σταθερότητα επέστρεψε. Πιστεύω ότι έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη».
  • Αιτιολογώντας την άποψή του εξήγησε απλά πως το 2018 η Ελλάδα δεν είχε καμία πρόσβαση στις αγορές και τώρα δανείζεται με ελάχιστα επιτόκια, έχει διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, υπάρχει βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές και η ελληνική οικονομία – παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας- έχει δυναμική.
  • Σαν «μαχαιριές» στην πλάτη του Αλέξη (Τσίπρα) ήταν αυτές οι διευκρινίσεις, όπως έλεγαν χαριτολογώντας στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που παρακολουθούσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  • Έντονη φημολογία υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, για τα προβλήματα με τις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που προβλέπονται από την σχετική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.
  • Ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 700 εκατ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΥΔΑΠ, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα όχι μόνο έργα αποχέτευσης και ύδρευσης που θεωρούνται αναγκαία αλλά και τεχνολογικής αναβάθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού των λειτουργιών της εταιρείας.
  • Με μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Την υλοποίησή του επενδυτικού πλάνου θα αναλάβει η νέα Γενική Διεύθυνση Μεγάλων Έργων με επικεφαλής τη Γεωργία Στεφανάκου, με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνοκρατικών μεθόδων και κριτηρίων. Όχι, όπως συνέβαινε, περασμένες δεκαετίες…
  • Στην επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 3 Ιουνίου θα γίνει η επικύρωση της επιλογής του νέου Διευθ. Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο οποίος -όπως αναφέρουν πληροφορίες- θα είναι ο Ηλίας Ξηρουχάκης. Υπομονή δυο εβδομάδες και…κάτι.
  • Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της σύμβασης για το καζίνο στο Ελληνικό. Αυτή την ενημέρωση έλαβε το αρμόδιο υπουργείο πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να ενημερώσει στην συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου που ανησυχεί για τις καθυστερήσεις στα επιμέρους ζητήματα του έργου.
  • Αληθεύει άραγε πως στην διοίκηση ανεξάρτητης αρχής ο ένας έλεγε «Tarifica» και ο άλλος κατάλαβε «ταρίφα» και αναζητούσε εταιρείες του εξωτερικού με αυτή την επωνυμία ως κορυφαία στον τομέα της; Αν δεν ξέρεις την γλώσσα και δεν ακούς καλά, μπορεί να σου συμβούν πολλά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ