Γιάννης Καντώρος: Η «ήρεμη δύναμη» της Interamerican

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους leader της ελληνικής αγοράς αλλά και πρωτοπόρος στον ασφαλιστικό κλάδο καθώς προώθησε από την πρώτη στιγμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 4 χρόνια στο τιμόνι μιας εταιρίας που διαθέτει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brand της ελληνικής αγοράς στο σύνολο της και 21 χρόνια από τότε που εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της, ο Γιάννης Καντώρος οδηγεί την Interamerican, που ιδρύθηκε πριν μισό αιώνα, στην επόμενη σελίδα, που θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που εισάγονται στην ασφαλιστική αγορά.

Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την ειδικότητα του Χημικού Μηχανικού και στη συνέχεια απέκτησε τίτλο MBA από το Cardiff Business School. Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως στέλεχος Πωλήσεων σε πολυεθνικές εταιρίες, όπως οι Bausch & Lomb και Rhone Poulenc Hellas. Συνέχισε εργαζόμενος στον ασφαλιστικό κλάδο. Η συνεργασία του με τον Όμιλο εταιριών Interamerican jεκίνησε το 2000, με την ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή Marketing, θέση από την οποία εξελίχθηκε στη συνέχεια σε Γενικό Διευθυντή Marketing και Πωλήσεων. Θέσεις που για όποιον γνωρίζει την ασφαλιστική αγορά είναι ιδιαίτερα νευραλγικές και καθοριστικές στην επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση της βασικής στρατηγικής κάθε ασφαλιστικού Ομίλου. Τον Απρίλιο του 2015, ανέλαβε επιπλέον καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ασφαλιστικών Εργασιών του Ομίλου, έως τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου. Έχει εκλεγεί Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Επικουρικού Κεφαλαίου και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής του κατάρτισης, ολοκλήρωσε το Executive Management Program στο Ashridge Business School, όπως επίσης και το ACHMEA Senior Leaders Program στο Bled School of Management.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του Γιάννη Καντώρου βρίσκεται πάντα ο πελάτης και στόχος της διοικητικής του ομάδας είναι η απόλυτη ικανοποίηση του. Παράλληλα ασχολείται ενεργά με την δυνητική ανάπτυξη του ρόλου του ασφαλιστικού κλάδου. Μιλώντας πριν μερικούς μήνες για τον τομέα της υγείας και της δυνατότητας ουσιαστικής συνεισφοράς του στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων επισήμανε πως τα συμβόλαια υγείας δίνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό -περί το 15%- Ελλήνων που καλύπτονται με ιδιωτική ασφάλιση υγείας και τόνισε ότι χρειαζόμαστε μια αντίδραση σε αυτή την υστέρηση, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον το ασφαλιστικό σύστημα θα δεχθεί μεγάλη πίεση από τις αυξανόμενες ανάγκες συνταξιοδότησης και υγείας των ηλικιακών ομάδων 65+.

Οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες απαιτούν βάθος χρόνου

Όπως έχει επισημάνει ο Γιάννης Καντώρος, «οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες απαιτούν βάθος χρόνου που υπερβαίνει μια κυβερνητική θητεία». «Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε έναν ανασχεδιασμό του συστήματος υγείας. Οι βάσεις του σημερινού συστήματος έχουν τεθεί στη δεκαετία του 1980 με τη μεταρρύθμιση Γεννηματά, αλλά με εκείνο το σύστημα δεν μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις του 2030» παρατήρησε.

Ο κ.Καντώρος δίνει έμφαση και στη σημασία της τεχνολογικής εμπειρίας των ασφαλιστικών εταιρειών και την αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. «Η ψηφιακή τεχνολογία είναι το «κλειδί.«Το πιο βασικό, ίσως, πρόβλημα του δικού μας συστήματος, που το κάνει μη βιώσιμο μελλοντικά, είναι το ότι έχει σχεδιαστεί γύρω από το νοσοκομείο. Η παγκόσμια κατεύθυνση σήμερα για περιστατικά που δεν πρέπει να φθάνουν στο νοσοκομείο, είναι να λειτουργεί ένα σύστημα καλής διαχείρισης έξω από τα νοσηλευτήρια με εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας», έχει αναφέρει.

Ο Γιάννης Καντώρος ενδιαφέρεται και για τις γενικότερες δυναμικές αλλαγές που υπαγορεύει για το επιχειρείν η έντονα μεταβατική περίοδος της συνάρτησης κρίσεων –υγειονομικής, κοινωνικής, οικονομικής. Ειδικότερα σε επισημάνσεις του για τη διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρίας έχει τονίσει: «Στο επίπεδο του σχεδιασμού, κοινός παρονομαστής των στρατηγικών επιλογών για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι η πρόκληση της αλλαγής, με γνώμονα την έγκαιρη προσαρμογή στις εξελίξεις. Αυτό πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διατήρηση της επιχειρησιακής ζωτικότητας στο παρόν, δηλαδή χωρίς να χάνεται ο βηματισμός του οργανισμού. Στις αλλαγές, πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση της ικανότητας της επιχείρησης να ανταποκρίνεται με συνέχεια και αποδοτικότητα, χωρίς ρίσκα».

Ο μετασχηματισμός είναι στρατηγικά καθοριστικός

Ειδικότερα για την Interamerican έχει διευκρινίσει πως ο Μετασχηματισμός είναι στρατηγικά καθοριστικός και υλοποιείται σε δύο άξονες: «Πρώτον, στις λειτουργίες με τη δυναμική ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεύτερον, στην οργάνωση διοικητικά και δομικά με νέα αντίληψη για τον τρόπο εργασίας. Κλειδί του Μετασχηματισμού και στις δύο συνιστώσες είναι οι άνθρωποι».

Στο επίπεδο των ανταγωνιστικών επιλογών και πρακτικών, χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την κατάλυση των παραδοσιακών ορίων στους επιχειρηματικούς τομείς: «Εδώ, η απάντηση έχει δύο σκέλη. Αφενός, απαιτείται η εξειδίκευση σε εκείνα που μπορείς να αναπτύξεις και να κάνεις καλύτερα από τους άλλους, κερδίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι η αναζήτηση συνεργασιών που μπορούν να σου προσθέσουν δυνατότητες που δεν τις διαθέτεις».

Ο Γιάννης Καντώρος έχει αναγνωρίσει ως πρόκληση τους αναδυόμενους μεγάλους κινδύνους, εκτιμώντας πως ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση κινδύνων, η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με σωστή διαχείριση των κινδύνων είναι καθοριστική. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή, που εγκυμονεί κρίσεις με πολλές εκφάνσεις. Σήμερα, ένα απροσδόκητο γεγονός έχει, πλέον, αυξημένες πιθανότητες να συμβεί. Η πανδημία είναι ένα παράδειγμα, καθώς δείχνει πως υπάρχουν μεγάλες ασυνέχειες στη λεγόμενη κανονικότητα. Σε τέτοιες συνθήκες, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά».

Επίκεντρο ο άνθρωπος

Σχετικά με την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την εστίαση στον πελάτη, ο Γιάννης Καντώρος με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «Οι άνθρωποι που κατά προτεραιότητα μάς ενδιαφέρουν, είναι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι. Γύρω από αυτούς στρέφεται το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που θέλουμε να είναι δυναμικό και ανοικτό σε αλλαγές. Για τους ασφαλισμένους μας, επιδιώκουμε να αντιλαμβανόμαστε τις εξελισσόμενες ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές. Εργαζόμαστε, δηλαδή, για τη μετάβαση από έναν “τεχνοκρατικό” σε έναν “ζωντανό” οργανισμό» .

Μάλιστα, ο κ. Καντώρος εξηγεί πως πιστεύει στην αξία του ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας: «Μάς ενδιαφέρει η προσωπικότητα, δεν θέλουμε να “εργαλειοποιούμε” τους ανθρώπους. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που να δίνει στους εργαζομένους μας την ελευθερία να λειτουργούν ενεργητικά, να μαθαίνουν μέσα από τις δοκιμές. Αυτή είναι μια άλλη άποψη καινοτομίας, που χαρακτηρίζει διαχρονικά την εταιρεία μας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Θέλουμε το ανθρώπινο δυναμικό να δίνει απαντήσεις στα τρία βασικά ζητούμενα του business plan: πρώτον, κατά πόσο είμαστε κοντά στους πελάτες, δεύτερον, κατά πόσο αναπτυσσόμαστε σε μερίδια αγοράς και νέες επιχειρησιακές δραστηριότητες και τρίτον, κατά πόσο γινόμαστε πιο γρήγοροι σε έναν κόσμο που βασίζεται όλο και πιο πολύ στην ταχύτητα. Η βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού είναι αναπόδραστα συνδεδεμένη με την αξία των ανθρωπίνων πόρων που αυτός διαθέτει. Καμία επένδυση -και βέβαια ούτε στην ψηφιακή τεχνολογία – δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ