Jeff Bezos: Το χρονικό ενός οραματιστή επιχειρηματία (Β’ Μέρος)

Πώς ο άνδρας που συνέδεσε το όνομά του με μια ολόκληρη εποχή κατέκτησε τον κόσμο του επιχειρείν

Ο Jeff Bezos, με μόνη παρακαταθήκη το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και την πίστη του στο όραμα της καινοτομίας κατόρθωσε μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια να καταστήσει την Amazon ως ένα από τα μεγαλύτερα brand name παγκοσμίως και τον εαυτό του ως ένα από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ωστόσο, ο Jeff Bezos δεν αποτελεί έναν καθ’ όλα επιτυχημένο πλην ωστόσο μονοδιάστατο επιχειρηματία. Ακριβέστερος προσδιορισμός για τον ίδιο είναι ίσως ένας μεταμοντέρνος αναγεννησιακός άνθρωπος. Ενώ θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να αναπαυθεί στις δάφνες της μοναδικής επιτυχίας που σημείωσε η Amazon στα χρονικά του επιχειρείν, ο ίδιος επέκτεινε την επιχειρηματική δράση του σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Τον Σεπτέμβριο του 2000, ο Jeff Bezos ίδρυσε την Blue Origin, ως μια startup για την πραγματοποίηση πτήσεων στο διάστημα. Από μικρή ηλικία, είχε εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του για την εξερεύνηση του διαστήματος και τη δυνατότητα επέκτασης του ανθρώπινου είδους πέρα από τη γη. Στόχο της Blue Origin, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, συνιστά η μείωση του κόστους και η αύξηση της ασφάλειας για τα διαστημικά ταξίδια. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, τα κεφάλαια που διαθέτει ο Jeff Bezos για την υλοποίηση του οράματός του για την Blue Origin ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια ετησίως. Έκτοτε η εταιρεία βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά σημειώνοντας σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της αεροναυπηγικής. Στις 18 Ιουλίου του 2018, η Blue Origin έγινε η πρώτη στα χρονικά ιδιωτική εταιρεία αεροναυπηγικής που εκτόξευσε τον λεγόμενο «επαναχρησιμοποιούμενο» τύπο πυραύλου.

Εκτός φυσικά από το χώρο του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου και της αεροναυπηγικής, ο Jeff Bezos έχει ασχοληθεί με επιτυχία και με παραδοσιακότερες επενδυτικές επιλογές όπως το real estate. Προτού ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το project της Blue Origin, ο Bezos απέκτησε μια γιγαντιαία έκταση 667 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Texas, η οποία και χρησιμοποιείται ως η επιχειρησιακή βάση της εταιρείας.
Επιπλέον, ο Jeff Bezos διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων τόσο στην Ανατολική όσο και στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων έχει αγοράσει δύο σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Beverly Hills και ένα διαμέρισμα 929 τετραγωνικών μέτρων στο Century Tower του Manhattan, ενώ πρόσφατα ξόδεψε περισσότερα από 28 εκατ. δολάρια για την ανάπλαση ενός ακινήτου που κατέχει στην εξοχή της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Η δράση του Jeff Bezos στο χώρο του real estate συνδυάστηκε επιτυχώς και με την επιχειρηματική επέκταση της Amazon. Το 2012, η εταιρεία αγόρασε ένα κτιριακό συγκρότημα στο Seattle αξίας 1,5 δισ. δολάρια για να στεγάσει τα νέα γραφεία της. Η Amazon εν μία νυκτί έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην αμερικανική πολιτεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Seattle Times τον Αύγουστο του 2017, το μέγεθος των γραφείων της Amazon στην περιοχή ξεπερνούσε κατά πολύ την συνολική έκταση των 40 μεγαλύτερων εταιρειών της πόλης.

Μιας και το διαδίκτυο ήταν αυτό εκτόξευσε την Amazon σε δυσθεώρητα ύψη, ήταν λογικό και επόμενο ο Jeff Bezos να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και στο χώρο των media και της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων ο πολυπράγμων επιχειρηματίας έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην πλατφόρμα του Twitter αλλά και στη διεθνούς φήμης ιστοσελίδα Business Insider. Το 2013 ο Bezos εξαγόρασε την ιστορική εφημερίδα Washington Post για 250 εκατ. δολάρια, ισχυροποιώντας τη θέση του στον χώρο των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα, οι πλατφόρμες του ZocDoc Inc. και της Nextdoor έχουν λάβει ισχυρή υποστήριξη από τον ισχυρό άνδρα της Amazon.

Τα τελευταία χρόνια, ο Jeff Bezos έχει εισέλθει δυναμικά και στον ταξιδιωτικό κλάδο. Οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν κεφάλαια 112 εκατ. δολαρίων και 35 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της Airbnb και της Uber αντίστοιχα, με τις δύο πλατφόρμες να αποτελούν δύο από τα ισχυρότερα brandname παγκοσμίως.

Ο Jeff Bezos εκτός των άλλων είναι και ένθερμος οπαδός των υπηρεσιών cloud, γεγονός που αποδεικνύει και η στροφή της ίδιας της Amazon προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Ο Bezos έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την υποστήριξη της Workday Inc. μιας καινοτόμας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού μέσω cloud, η οποία λίγο μετά τη στήριξη του γνωστού επιχειρηματία μπήκε στο χρηματιστήριο με την αρχική δημόσια προσφορά να αγγίζει τα 700 εκατ. δολάρια, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά την επιχειρηματική δεινότητα του ανήσυχου businessman.

Στις αρχές του μήνα, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έμεινε άφωνη όταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη θέση του CEO στα τέλη του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς. Παρά το γεγονός πως είναι δύσκολο να φανταστούμε τον κολοσσό του retail χωρίς τον Jeff Bezos στο «τιμόνι», ωστόσο η στασιμότητα είναι κάτι διαμετρικά αντίθετο με τον χαρακτήρα του. «Η μετάβαση αυτή θα μου προσφέρει τον χρόνο και τη δύναμη που χρειάζομαι για να ασχοληθώ με τα project της Blue Origin της Washington Post και όλα όσα με ευχαριστούν» δήλωσε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Amazon σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής. Μπορεί τα φώτα της επικαιρότητας να είναι στραμμένα στο next big thing που λέγεται Elon Musk, ωστόσο η προσωπικότητα και η επιχειρηματική διάνοια του Jeff Bezos θα παραμείνουν σημεία αναφοράς στον επιχειρηματικό κόσμο για πολλές δεκαετίες.