Γιώργος Στάσσης: O κύριος “ΜΒΑ” που έσωσε την ΔΕΗ από την ηλεκτροπληξία

Η περίπτωση της ανάδειξης του Γιώργου Στάσση στην θέση του διοικητή της ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο δείχνει πως μπορεί μια επαγγελματική εμπειρία να ξεκινήσει στραβά, αλλά να συνεχιστεί με εξαιρετικό τρόπο και να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα

Όταν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ, αλλιώς Υπερταμείο) ανακοίνωσε την τοποθέτησή του στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, συνόδευσε την ανακοίνωσή της με το βιογραφικό του Γ. Στάσση, “πλουμισμένο” με ένα “βαρύ” ΜΒΑ στο Construction Management.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, όμως, για τους δημοσιογράφους να ανακαλύψουν ότι ο κ. Στάσσης, στο βιογραφικό που ο ίδιος είχε αναρτήσει στο Linkedin, δεν περιείχε καμία αναφορά στο ΜΒΑ, αλλά σε μεταπτυχιακές σπουδές σε Management in Construction και Δομοστατική. Η ΕΕΣΥΠ γρήγορα ανακάλεσε το βιογραφικό, λίγο πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων και τελικά, μέσα στην γενική χαρά των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης για την αλλαγή της κυβέρνησης, το θέμα παράπεσε στις μέσα σελίδες και γρήγορα ξεχάστηκε.

Ευτυχώς! Γιατί σύντομα αποδείχτηκε πως μπορεί ένα ΜΒΑ να είναι πάντα χρειαζούμενο, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχουν οι ικανότητες διαχείρισης, η γνώση του αντικειμένου και της αγοράς, η εμπειρία και εν τέλει, η προσωπική διάθεση για δουλειά.

Αυτά ήταν τα όπλα του κ. Στάσση, ο οποίος κλήθηκε να αναμετρηθεί με τρομερά προβλήματα, παραλαμβάνοντας μια ΔΕΗ στα πρόθυρα της …ηλεκτροπληξίας: ζημιές στα οικονομικά αποτελέσματα, έλλειμμα ρευστότητας, υπεράριθμο προσωπικό, απαρχαιωμένη αντίληψη και φιλοσοφία.

Η επιλογή του, πέρα από τα προφανή ουσιαστικά προσόντα (πείρα σε ανάλογα εγχειρήματα από την θητεία του στην ENEL Romania, την οποία αναδιάρθρωσε με επιτυχία), είχε δύο ακόμα συμβολισμούς. Ο πρώτος αφορούσε την ανάδειξη ενός νέου (ηλικιακά) τεχνοκράτη σε μία θέση μεγάλης ευθύνης, που ταυτιζόταν και με τις επιλογές του Πρωθυπουργού στην κυβέρνηση και ο δεύτερος στην αναστροφή του Brain drain: ένας διακεκριμένος μάνατζερ επέστρεφε στην γενέτειρά του για να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια της εξόδου από την κρίση.

Μία από τις πρώτες του ενέργειες αφορούσε την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και την μεταστροφή, σχεδόν στο σύνολο του επενδυτικού προγράμματος, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Γιώργος Στάσσης γνωρίζει καλά από την διεθνή εμπειρία του πως όλο και περισσότεροι επενδυτές σταματούν να επενδύουν σε εταιρείες που εξαρτώνται από τον άνθρακα και αξιολογούν θετικά τις εταιρείες που στρέφονται προς βιώσιμες πράσινες επενδύσεις.

Έτσι, το business plan που παρουσίασε στις αρχές του έτους εστίαζε στον σχεδιασμό ενός πενταετους πλάνου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, το οποίο προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW μέχρι το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού έργου στη Μεγαλόπολη, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου cluster φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 230MW εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

Αυτή η αλλαγή πλεύσης της εταιρείας σε κρίσιμα ζητήματα όπως η τιμολογιακή πολιτική, η εγκατάλειψη του λιγνίτη και στροφή στις ΑΠΕ αλλά και οι κινήσεις στο μέτωπο της εισπραξιμότητας, τα πρόσφατα deals της τιτλοποίησης και οι βελτιώσεις σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, φαίνεται ότι σταδιακά αλλάζουν την αντίληψη της αγοράς γεγονός που αποτυπώνεται στην μετοχή της ΔΕΗ που γίνεται και πάλι ελκυστική.

Και όχι μόνο ελκυστική, αλλά και αξιόπιστη. Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να αντλήσει ρευστότητα με ενέχυρο της ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Ωστόσο οι απόπειρες τιτλοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει, σκόνταψαν στο γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επενδυτές.

Όμως, ο Γιώργος Στάσσης κατάφερε να αντλήσει ρευστότητα 600 εκατομμυρίων, μέσω συναλλαγών με κορυφαίους οίκους όπως η JP Morgan και η Pimco.

Δύο ακόμα κινήσεις του Γιώργου Στάσση που έστειλαν στην διεθνή αγορά το μήνυμα αλλαγής της στρατηγικής της ΔΕΗ αφορούσαν τις προσαρμογές στα τιμολόγια πέρυσι το φθινόπωρο αλλά και τα προγράμματα εθελουσίας (σε δύο φάσεις) στην οποία ήδη συμμετείχαν πάνω από 700 εργαζόμενοι και θα κληθούν να συμμετάσχουν άλλοι 1800. Το συνολικό όφελος για τη ΔΕΗ θα αγγίξει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια και η εισαγωγή της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα σταμάτησαν τις εκτεταμένες ζημιές του προηγούμενου διαστήματος, που την έφεραν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ΔΕΗ βρίσκεται πια σε φάση ανάκαμψης. Ο Γιώργος Στάσσης μπορεί να μην έχει MBA (Master in Business Administration), αλλά αποδείχτηκε ότι περισσότερο σημασία έχει ένα άλλο “MBA”: Must Be Able.

Η ικανότητα να είσαι χαρισματικός…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ