Οδυσσέας Αθανασίου: Η σύγχρονη Οδύσσεια, ενός άλλου Οδυσσέα…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, που αναδείχθηκε "Manager της χρονιάς", χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ικανός, έμπειρος (έχοντας προϋπηρεσία σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εταιρείες όπως η Ernst & Young, Emerson Electric, Βαrilla, Diageo, Όμιλος Τιτάν, κ.α.) και άκρως αποτελεσματικός στον τομέα της ανάπτυξης, επένδυσης και αξιοποίησης των ακινήτων καθώς και στην διαχείριση μεγάλων έργων, όπως απέδειξε με το project στο Ελληνικό.

Δέκα χρόνια χρειάστηκε ο Οδυσσέας για να φτάσει στην Ιθάκη, κάπου τόσα κράτησαν οι περιπέτειες του ενός άλλου Οδυσσέα να ολοκληρώσει την δική του Οδύσσεια.

Ο λόγος για τον Οδυσσέα Αθανασίου, CEO της «Lamda Development», ο οποίος από το 2011 (τότε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Ελληνικό) παλεύει με τους Λαιστρυγόνες, τις Σειρήνες και τους Κύκλωπες της ελληνικής γραφειοκρατίας να φτάσει στην δική του Ιθάκη, που λέγεται «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού». Μόλις την περασμένη εβδομάδα εξαφανίστηκαν αυτά τα τέρατα, κάτω από ένα σύννεφο σκόνης, που ξεσήκωσαν οι πρώτες μπουλντόζες που έπιασαν δουλειά στο παλιό αεροδρόμιο -και μάλιστα με τη συμβολική παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. 

Ένας manager διεθνούς επιπέδου

Ο Οδυσσέας Αθανασίου κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Lamda Development για περισσότερα από 11 χρόνια (από το 2009 κι ενώ ήταν γενικός διευθυντής νωρίτερα). Ακόμα πιο πριν, ωστόσο, είχε διακριθεί σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έζησε επαγγελματικά εννέα χρόνια στις Η.Π.Α., στη διάρκεια των οποίων εργάστηκε για την «Ernst & Young» και την «Emerson Electric». Έχει διατελέσει CFO Δυτικής Ευρώπης στην «Βαrilla» με έδρα το Παρίσι, CFO στη «Diageo Hellas» Ελλάδα-Τουρκία ΗUB και Οικονομικός Διευθυντής Ελλάδος στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν». Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ, της Συμμαχίας για την Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος), αλλά και της επιτροπής του TEDX Academy Ελλάδος. Το 2017 επιλέχθηκε ως ο «Μάνατζερ της Χρονιάς» από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ανοιχτόμυαλος και με σύγχρονη αντίληψη για το μάνατζμεντ ο Οδυσσέας Αθανασίου έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίληψή του για το πώς λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία, ποιες είναι οι καινούργιες επιχειρηματικές τάσεις, αλλά και για τον ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη η νέα ψηφιακή κουλτούρα και οι νέες τεχνολογίες. Όπως συνηθίζει να λέει «αυτά αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλάζουν την ίδια την καθημερινότητά μας και εν τέλει αλλάζουν το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, τα χρόνια που έρχονται επιφυλάσσουν ένα ρυθμό κι ένα εύρος επιχειρηματικής αλλαγής που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Ήδη την τελευταία δεκαετία βιώνουμε αυτή τη σημαντική αλλαγή, που έχει επηρεάσει και το παραδοσιακό λιανεμπόριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαταράσσει (disrupt) όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η αγορά του λιανεμπορίου (Retail) δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση».

Με το βλέμμα στο μέλλον

Δείγμα αυτή της νέας αντίληψης είναι και η πρωτοβουλία που πήρε η «Lamda Development», να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμού καινοτομίας «ReTech Innovation Challenge», μέσα από τον οποίο «αγκαλιάζει» το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ο Οδυσσέας Αθανασίου εξηγώντας το σκεπτικό του έκανε λόγο για μία πρόσκληση «σε νέες ομάδες, με καινοτόμες ιδέες, να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις στους τομείς του λιανεμπορίου (Retail), της Εστίασης και της Ψυχαγωγίας (Food & Entertainment) και των Υπηρεσιών Εμπορικών Κέντρων (Mall Services).

Το «ReTech Innovation Challenge» φιλοδοξεί να φέρει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες μέσα στα εμπορικά μας κέντρα και να αποτελέσει μέρος του disruption που ήδη συντελείται παγκοσμίως στην αγορά του retail».

Αυτή η αντίληψη αποτυπώθηκε στην διοίκησή του κατά την διάρκεια των 10 χρόνων που είναι στο τιμόνι της «Lamda Development», χρονικό διάστημα στο οποίο ο Οδυσσέας Αθανασίου κατάφερε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω της πολυετούς κρίσης, να επιτύχει ρεκόρ κερδοφορίας και να εδραιώσει την εταιρεία ως ηγέτιδα της αγοράς. Αυτό το κατάφερε αφουγκραζόμενος τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων μερών σε κάθε είδους συνεργασία, καθώς και το χτίσιμο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κάθε σχέση.

Η υλοποίηση ενός οράματος

Μιλούσαμε νωρίτερα για Οδύσσεια και φαίνεται πως παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες που προέκυπταν ο κ. Αθανασίου είχε (και εξακολουθεί να έχει) εμπιστοσύνη πως θα οδηγήσει το …καράβι του Ελληνικού στην Ιθάκη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έχει επενδύσει σε μετοχές της εταιρείας, για τις οποίες δαπάνησε πρόσφατα (κάνοντας χρήση τραπεζικού δανεισμού) 11,43 εκατ. ευρώ! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Ελληνικό είναι το προσωπικό του στοίχημα, ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε, βρήκε πόρους και πλέον υλοποιεί. Αλλά πάνω από όλα ένα έργο για το οποίο από το 2011 κατάφερε να πείσει πέντε διαφορετικούς κυβερνήτες και ισάριθμους (ίσως και περισσότερους) υπουργούς Ανάπτυξης. Αν κάποιος νομίζει πως αυτό είναι κάτι απλό, μάλλον δεν ζει στην Ελλάδα.
Πλέον μπορεί βάσιμα να πιστεύει ότι το σχέδιο του για την ανάπλαση του Ελληνικού θα προχωρήσει. Ο Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά μπήκε στο πρώτο στάδιο της ανάπλασής του, που είναι οι κατεδαφίσεις 450 κτιρίων. Στην πρώτη πενταετία των επενδύσεων των δύο δισ. ευρώ, η «Lamda Development» θα υλοποιήσει σημαντικό μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις γειτονιές Ενυδρείου και Μαρίνας Αγίου Κοσμά, τον παραθαλάσσιο Πύργο ύψους 200 μέτρων, το εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, την ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών, ενώ θα εκτελέσει και έργα υποδομής, ανάπλασης και διαμόρφωσης της αμμώδους παραλίας έκτασης ενός χιλιομέτρου.
Τότε, μόνο, η Οδύσσεια του σύγχρονου Οδυσσέα θα έχει φτάσει στο τέλος της…