emea business monitor

Satya Nadella: Ένας ξυπόλυτος Ινδός πρίγκηπας στον «θρόνο» της Microsoft

Από ένα μικρό φτωχικό χωριό της Ινδίας στην θέση του CEO στα πολυτελή γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού στην Αλμπουκέρκη στην πολιτεία του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ.

Ο Σάτια Ναραγιάνα Ναντέλλα γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1967 στην πόλη Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Τελανγκάνα, άλλοτε μέρος του αυτόνομου πριγκιπάτου Νιζάμ, και μεγαλύτερη πόλη της σύγχρονης ομόσπονδης πολιτείας του Άντρα Πραντές, με πληθυσμό σχεδόν 6,8 εκατομμύρια. Για αιώνες ήταν γνωστή κι ως «Η Πόλη των Διαμαντιών» (όχι λόγω των πλούσιων οικοδομημάτων που τη στολίζουν, όπως αναφέρουν πολλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί) αλλά εξαιτίας των αδαμαντωρυχείων στα βουνά γύρω από την πόλη και του περίφημου στρογγυλού κάστρου στην περιοχή Γκολκόντα (μια αρχαία μικρή πόλη) στα περίχωρα της Χαϊντεραμπάντ, που αποτέλεσε την μεγαλύτερη αγορά διαμαντιών του κόσμου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Χαϊντεραμπάντ εξελίχθηκε σε οικονομικό κέντρο και από τα μέσα της δεκαετίας του΄70 έγινε ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά κέντρα της Ινδίας.

Αν και ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του φιλόλογος με ειδικότητα τα αρχαία σανσκριτικά, ο Σάτια είχε πάθος για την τεχνολογία και τις επιστήμες. Οι συμμαθητές του λένε πως είχε πολύ μεγάλο ταλέντο στο κρίκετ, που είναι το πιο δημοφιλές σπορ στην Ινδία και θα μπορούσε να γίνει επαγγελματίας αθλητής. Παρότι έπαιξε κρίκετ με μεγάλη επιτυχία στο σχολείο και στο γυμνάσιο, όπου ξεχώριζε με χαρακτηριστική άνεση από τα υπόλοιπα, σταδιακά παράτησε το κρίκετ για να αφοσιωθεί στο πάθος του για τους υπολογιστές και την τεχνολογία. Διάβαζε ατελείωτες ώρες οτιδήποτε είχε σχέση με την τεχνολογία και του άρεσε να ασχολείται με αυτοσχέδιες ηλεκτρονικές κατασκευές από εξαρτήματα και κομμάτια από παλιά ραδιόφωνα και άλλες κατεστραμμένες συσκευές. Από φοιτητής στο Δημόσιο Σχολείο του Μπεγκουμπέτ ονειρευόταν πως θα έκανε την ανακάλυψη που θα άλλαζε την ιστορία και θα γινόταν διάσημος σε όλη την Ινδία.

Σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις στις ΗΠΑ είχε παραδεχτεί ότι «πάντα ήξερε οτι ήθελε να φτιάχνει πράγματα και συσκευές».

Μετά την βασική εκπαίδευση πέρασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μανιπάλ (μια μικρή κωμόπολη με χιλιάδες φοιτητές), που εκείνη την περίοδο ήταν σχολή του Πανεπιστημίου Μανγκαλόρε στην Καρνατάκα. Όπως λένε συμφοιτητές του παρά τις ικανότητές του σε τεχνολογικά θέματα και την αφοσίωση του στα μαθήματα της σχολή στην αρχή δυσκολεύτηκε πολύ καθώς σε όλη την παιδική και εφηβική του ηλικία μιλούσε γλώσσα Τελούγκου (και όχι Χίντι, δηλαδή Ινδικά) ενώ έπρεπε να μάθει να διαβάζει και να γράφει στην καναντική γλώσσα (ή Κάναντα), μια από τις αρχαίες κλασικές γλώσσες που ομιλείται μέχρι και σήμερα στην Ινδία!

Παρά τις αρχικές δυσκολίες και την απόσταση από την οικογένειά του ο Σάτια ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο και έλαβε τον πτυχίο του το 1988.

Σε μια περίεργη στροφή της τύχης μια ατυχία του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τις ΗΠΑ και την ανοδική επαγγελματική του καριέρα για τις επόμενες τρείς δεκαετίες. Όπως αποδείχτηκε το Πανεπιστήμιο του Μανγκαλόρε δεν είχε ακόμα πρόγραμμα επιστήμης υπολογιστών (computer science) και όσα πανεπιστήμια στην Ινδία είχαν παρόμοιο πρόγραμμα ήταν πολύ μακριά για να μετακομίσει ή σε μεγαλουπόλεις όπου θα έπρεπε να αναγκαστεί να κάνεις πολλές και διαφορετικές δουλειές για να καλύψει το υψηλό κόστος διαμονής και διαβίωσης.

Έτσι, με εφόδιο τους καλούς βαθμούς του πτυχίου του και την παρότρυνση της οικογένειά τους και αρκετών καθηγητών, που πίστευαν στο ταλέντο του στην πληροφορική, ο Σάτια αποφάσισε να κάνει την απαραίτητη διαδικασία για την εγγραφή του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και λίγο καιρό αργότερα, το 1988, ταξίδεψε στις ΗΠΑ έχοντας γίνει αποδεκτός από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, που είχε την έδρα του στο Μιλγουόκι, μια πόλη μόλις 600.000 κατοίκων.

Η επιλογή του αποδείχτηκε καταλυτική καθώς ήταν ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια με σχολή σπουδών πληροφορικής και δυο ερευνητικά κέντρα, με περισσότερους από 26.000 εκ των οποίων το 20% σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το 1990 αποφοίτησε με τον τίτλο στην Επιστήμη των Υπολογιστών, έχοντας μεγάλα σχέδια για τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα αλλά και πολύ εγκωμιαστικά σχόλια από τους καθηγητές του.

Η πρώτη του δουλειά

Μετά από πολλές συνεντεύξεις αλλά και αρκετές δελεαστικές προτάσεις, ο Σάτια αποφάσισε να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στις ΗΠΑ από την Sun Microsystems, την θρυλική εταιρεία συστημάτων υπολογιστών, δικτύων, server και υπηρεσιών πληροφορικής στην Σίλικον Βάλεϊ. Η εταιρεία που τον κράτησε στην Αμερική και του προσέφερε πολλές ευκαιρίες για ανέλιξη και απόκτηση πολύτιμων εμπειριών, εξαγοράστηκε από την Oracle τον Ιανουάριο του 2010 έναντι 7,4 δις δολλαρίων.

Δυο μόλις χρόνια μετά την αποφοίτηση του και με σχετικά μικρό μισθό λόγω της μικρής εμπειρίας του (24 μηνών) ο Σάτια αποφασίζει να κάνει το επόμενο…βήμα στην ζωή του και να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Το 1992 παντρεύτηκε τη Ανουπάμα, τον μεγάλο του έρωτα, όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξη, κόρη συναδέλφου του πατέρα του στην ίδια κρατική υπηρεσία!

Σχεδόν την ίδια περίοδο με τον μήνα του μέλιτος ο Σάτια δέχεται μια πρόταση από την Microsoft και καθώς ήδη σκεφτόταν την δημιουργία και την απόκτηση παιδιών, την κάνει αποδεκτή και την ίδια χρονιά εντάσσεται στην εταιρεία του Μπιλ Γκέϊτς, που θαύμαζε από φοιτητής!

Την ίδια χρονιά ο Σάτια είναι από τους πρώτους εργαζόμενους της νέας Microsoft που υπό την ηγεσία του Μπιλ Γκέιτς ως CEO, δουλεύουν ατελείωτες ώρες καθημερινά ώστε τα Windows να κατακτήσουν την πρώτη θέση στην χρήση υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Και παρότι είναι ένας από τους μόλις 30 μετανάστες που εργάζονται στην εταιρεία, τόσο ο Γκέιτς όσο και ο Άλεν εκτιμούν το πάθος του, την εργατικότητα (ή εργασιομανία κατά άλλους) και ταυτόχρονα την ζεν φιλοσοφία του ακόμα και στις έντονες στιγμές στην διάρκεια της ημέρας.

Παρόλα αυτά εμπλέκεται σε ορισμένα αποτυχημένα σχέδια, όπως την πρώτη interactive TV της Microsoft αλλά και σε περίπλοκα και απαιτητικά projects όπως η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Windows NT.

Τα πρώτα χρόνια στην Microsoft, ο Ναντέλα εντυπωσιάσει τόσο τους συναδέλφους του όσο και τους προϊσταμένους των τμημάτων. Χωρίς να το ανακοινώσει σε κανένα εγγράφεται στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του φημισμένου Πανεπιστημίου του Σικάγου και κάθε σαββατοκύριακο φεύγει από το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, ταξιδεύοντας ώρες μέχρι το Σικάγο για να ολοκληρώσει part-time και το δεύτερο μεταπτυχιακό του: το πολυπόθητο Master στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).

Παρά τον φόρτο εργασίας στα γραφεία και εργαστήρια της Microsoft και τις απαιτήσεις για εργασίες και μελέτες στο Πανεπιστήμιο τελικά θα αποφοιτήσει το 1997 και θα γνωρίσει την αποθέωση από τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία της Microsoft την πρώτη ημέρα μετά την τελετή αποφοίτησης.

Χρόνια αργότερα θα παραδεχτεί ότι ήταν από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του αφού ήξερε πως έπρεπε να αποκτήσει τα «εφόδια» για μια καλύτερη καριέρα, με γνώσεις και εμπειρίες από διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Και οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι αφού δυο χρόνια αργότερα, το 1999, θα του ανατεθεί ο πρώτος του διοικητικός ρόλος, με τις…ευλογίες των ιδρυτών της εταιρείας: Αντιπρόεδρος του Microsoft bCentral (μια πλατφόρμας web υπηρεσιών για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που περιελάμβανε την φιλοξενία των website μιας εταιρείας και την παροχή εταιρικού email server.

Στην…σκιά του Στιβ Μπάλμερ

Την επόμενη χρονιά ο Μπιλ Γκέιτς αποφασίζει να αλλάξει την ρότα της Microsoft, παραδίδοντας την θέση του CEO στον συνεργάτη και φίλο του, Στιβ Μπάλμερ. Έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο, τελειομανή και σκληρό διαπραγματευτή με εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες και πολύ μεγάλη… αυτοπεποίθηση. Το σύνθημά του είναι άλλωστε «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Μέσα σε 12 μήνες ο Σάτια θα αναδειχθεί σε εταιρικό αντιπρόεδρο του τομέα Εταιρικών Λύσεων (Business Solutions) της Microsoft, που έχει αποκτήσει πλέον την δομή ενός εταιρικού ομίλου και προετοιμάζεται πυρετωδώς για το επόμενο βήμα: την απογείωσή της σε τεχνολογικό κολοσσό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο νέος όμιλος της Microsoft έχει δημιουργηθεί μέσα από μια σειρά από εξαγορές και συγχωνεύσεις, που έχει επιλέξει ο Μπάλμερ (και εγκρίνει ο Γκέιτς), οι οποίες περιλαμβάνουν την απόκτηση εταιρειών λογισμικού για λογιστική υποστήριξη εταιρειών, όπως η εταιρεία Great Plains. Ταυτόχρονα, όποιο προϊόν δεν μπορεί να αποκτήσει μέσω εξαγορών, η Microsoft το αναπτύσσει στα εργαστήριά της, όπως για παράδειγμα προγράμματα CRM και μάλιστα στο υπολογιστικό δίκτυο της εταιρείας (cloud-based), προκειμένου να ανταγωνιστεί τους βασικούς ανταγωνιστές της κατηγορίας, όπως η Salesforce. Ένα από τα συγκεκριμένα προϊόντα της σε αυτή την κατηγορία είναι το Microsoft Dynamics, ένα CRM που δημιουργήθηκε κατ’ εντολή του Μπάλμερ και ο Σάτια είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξή του τελικού προϊόντος.

Έτσι, το “αστέρι” του Ναντέλλα στην Microsoft μήνα με τον μήνα αποκτάει περισσότερη εσωτερική αναγνώριση και προβολή, με συνεχόμενες αυξήσεις μισθού και προαγωγές. Μέχρι τις αρχές του 2007 ο Σάτια Ναντέλλα έχει προαχθεί σε αντιπρόεδρο του τομέα των διαδικτυακών Υπηρεσιών (Online Services) της Microsoft, που σημαίνει πως ήταν ο επικεφαλής μεγάλων σχεδίων, όπως της μηχανής αναζήτησης “Bing” (με σκοπό να ανταγωνιστεί την Google), την πρώτη online έκδοση της σουίτας εργασίας του Microsoft Office αλλά και της πλατφόρμας των υπηρεσιών για Live gaming για τις παιχνιδομηχανές Xbox της Microsoft.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Σάτια έχει ανάμιξη σχεδόν σε όλους τους τομείς και τα σχέδια της Microsoft και το διοικητικό συμβούλιο του προτείνει μια ακόμα προαγωγή, μετά από φήμες περί προτάσεων συνεργασίας από εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ.

Αυτή την φορά αναδεικνύεται σε Πρόεδρο του τομέα των Server και των σχετικών υπηρεσιών του ομίλου. Αυτός ο τομέας υπό την καθοδήγηση του εξελίχθηκε σύντομα σε …μηχανή παραγωγής κερδών αφού διαθέτει προϊόντα όπως data centers, προγράμματα υποστήριξης όπως τα Windows Server και η SQL Server database. Στον δικό του τομέα ευθύνης υπάγεται και το μεγαλύτερο επιχειρηματικό ρίσκο του Στιβ Μπάλμερ, η πλατφόρμα (cloud) γνωστή σήμερα ως Microsoft Azure!

Κι ο Σάτια όχι απλώς τα καταφέρνει αλλά ξεπερνάει και τις προσδοκίες όλων καθώς ο συγκεκριμένες τομέας φθάνει σε τζίρο τα 20,3 δις δολάρια το 2013, σχεδόν 5 δις πάνω από τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς (16,6 δις δολάρια) που ανέλαβε την διοίκηση. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εντυπωσιακός και όλοι στον όμιλο μιλούν πλέον για τον μάνατζερ-φαινόμενο.

Όμως, μέχρι το 2013 η Microsoft θα υποπέσει σε μια σειρά αστοχίες και λανθασμένες διοικητικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία και έντονη δυσφορία από τους μετόχους. Η ανάπτυξη των Windows 8 εξελίχθηκε σε απογοήτευση, με πολλαπλές και διαδοχικές διορθώσεις ασφαλείας, το λειτουργικό σύστημα για smartphones Microsoft Mobile ήταν κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάργησης λόγω αδυναμίας απόκτησης αξιοπρεπούς ποσοστού στην παγκόσμια αγορά, όπου ήδη την «μερίδα του λέοντος» είχαν αποκτήσει με ραγδαίους ρυθμούς πρώτα το λειτουργικό Android (υπό τον έλεγχο ήδη της Google) και το λειτουργικό iOS της Apple (αρχικά για iPhone και στην συνέχεια για iPads), ενώ κι η μηχανή αναζήτησης Bing εκτός ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να συναγωνιστεί την πρωτοπόρο Google. Όλα αυτά τα θέματα είχαν ως αποτέλεσμα να δέχεται σκληρή κριτική από μετόχους και μέλη του Δ.Σ. της Microsoft ο Μπάλμερ, αρνητικά άρθρα και αναλύσεις από δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο και αναρίθμητα ανελέητα σκληρά σχόλια από τους απλούς χρήστες, που είχαν στηρίξει την γιγάντωση της Microsoft την τελευταία 25ετία. Έτσι, η ανακοίνωση του ίδιου του Μπάλμερ τον Αύγουστο του 2013 ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την θέση του CEO του ομίλου της Microsoft κάθε άλλο παρά έκπληξη θεωρείται. Σύμφωνα με εσωτερικά υπομνήματα εκείνης της περιόδου ακόμα και ο Μπιλ Γκέιτς φαίνεται να συμφωνεί πως η παραμονή του παλιού του φίλου στην ηγεσία της Microsoft έχει μόνο αρνητικά και η ανεύρεση ενός CEO είναι σημαντική κίνηση για την ριζική και άμεση μεταστροφή του αρνητικού κλίματος εις βάρος της ίδιας της εταιρείας αλλά και των ιδιαίτερα επιτυχημένων προϊόντων της.

Το παράδοξο της υπόθεσης όμως είναι πως στην ειδική επιτροπή που ανέλαβε την αναζήτηση του επόμενου CEO, την αξιολόγηση των υποψηφίων και την παρουσίαση της τελικής λίστα (ή το επικρατέστερου υποψηφίου) στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft μετέχουν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Μπάλμερ παρά την πικρία του για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και την άδικη κριτική σε αρκετά ζητήματα.

Μετά από ατελείωτες ώρες συζητήσεων και αξιολογήσεων, που είχαν «πυροδοτήσει» – ενδεχομένως και εκ προθέσεως – φήμες και εικασίες ακόμα και από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, τον Φεβρουάριο του 2014 η άτυπη «Επιτροπή Αναζήτησης» ανακοίνωσε πως ο Σάτια Ναντέλλα ήταν το πρώτο όνομα στην τελική λίστα επιλογών της Microsoft και ο μοναδικός που είχε την έγκριση του Δ.Σ. αλλά και την υποστήριξη των Γκέιτς και Μπάλμερ!

Για να κάνει ακόμα πιο δελεαστική την πρόταση της ανάληψης της θέσης του CEO η διοίκηση φέρεται να είχε προσφέρει στον Σάτια ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο «πακέτο». Σύμφωνα με τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, το Δ.Σ. είχε εγκρίνει μια πρόταση μισθού, μπόνους και παροχών συνολικής αξίας 84 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τον πρώτο χρόνο προς τον Σάτια για να αποδεχτεί τον ρόλο του CEO!

Επισήμως, ο Σάτια Ναντέλλα έγινε ο τρίτος κατά σειρά CEO στην ιστορία της Microsoft στις 4 Φεβρουαρίου του 2014, σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της επιστολής παραιτήσεως του Στιβ Μπάλμερ.

Αντισυμβατικός, συναισθηματικός και αποτελεσματικός

Από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος CEO του ομίλου Microsoft ο Σάτια Ναντέλλα έφερε μαζί του έναν νέο «αέρα» στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και προώθησε μια νέα, εντελώς, αντισυμβατική φιλοσοφία διοίκησης.

Για παράδειγμα, την πρώτη ημέρα της θητείας του απέστειλε σε όλους τους εργαζόμενους ένα μήνυμα email σε προσωπικό επίπεδο σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα αμερικανικά επιχειρηματικά δεδομένα και προκάλεσε τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια από στελέχη και εργαζόμενους.

Στο συγκεκριμένο email o Σάτια, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι 46 ετών. Είμαι παντρεμένος επί 22 χρόνια και έχω 3 παιδιά. Και όπως κάθε άλλος, πολλά από όσα κάνω και τον τρόπο που σκέφτομαι οφείλονται στην οικογένειά μου και έχουν διαμορφωθεί από την οικογένειά μου και από τις συνολικές εμπειρίες της ζωής μου. Αγοράζω περισσότερα βιβλία από όσα μπορώ να διαβάσω μέχρι τέλους. Εγγράφομαι σε περισσότερα online μαθήματα από όσα μπορώ να ολοκληρώσω. Κατά βάση πιστεύω ότι αν δεν μαθαίνεις νέα πράγματα, παύεις να κάνεις σπουδαία και χρήσιμα πράγματα. Συνεπώς, η οικογένεια, η περιέργεια και η δίψα για γνώση, όλα αυτά με καθορίζουν ως άνθρωπο».

Και από τις πρώτες εβδομάδες ως CEO προώθησε δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα για την εκπαίδευση, την βελτίωση και την εξέλιξη των εργαζομένων. Επίσης, έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στην επικρατούσα «ατμόσφαιρα» στο εργασιακό περιβάλλον – σε αντίθεση με την καθημερινή πίεση μέχρι εξαντλήσεως του προσωπικού τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Μπιλ Γκέιτς και την υποστήριξη του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τάσης για την ανάδειξη των πρώτων σε απόδοση και αποτελεσματικότητα εργαζομένων από τον προκάτοχό του, Στιβ Μπάλμερ.

Ο αντισυμβατικός τρόπος σκέψης, η ασυνήθιστες πρακτικές του Ναντέλλα και η προώθηση ενός περιβάλλοντος με εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό είχε όμως απρόσμενα θετικό αντίκτυπο: τόσο η απόδοση όσο και η αποτελεσματικότητα σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τμημάτων και τομέων βελτιώθηκαν αισθητά ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της Microsoft είχαν συνολικά υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης και θετικότητας σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Με την αρμονία της φύσης και την τελειότητα της ποίησης

Ο Σάτια Ναντέλλα κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση και τον σεβασμό των χιλιάδων υπαλλήλων της Microsoft κάνοντας σημαντικές και μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς, που είχαν ως βασικό στόχο να οδηγήσουν την εταιρεία και πάλι στον δρόμο της επιτυχίας και να κερδίσουν εκ νέου απογοητευμένους πελάτες. Τα κατάφερε όλα με σκληρή δουλειά, με μεθοδικότητα και εξαιρετική οργάνωση, χρησιμοποιώντας συχνά αντισυμβατικές επιλογές, ασυνήθιστους τρόπους και καινοτόμες ιδέες. Ακόμα και οι δηλώσεις του είχαν την…αύρα ενός κοσμογυρισμένου, καλλιεργημένου και βαθιά φιλοσοφημένου συγγραφέα και όχι ενός τελειομανή μάνατζερ, με υπέρμετρες φιλοδοξίες (κι αν υπήρχαν υψηλοί στόχοι και ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες) και υπερμεγέθη εγωισμό.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο Σάτια συνέκρινε τον κώδικα των προγραμμάτων (της Microsoft) με την…ποίηση!

«Ο καλύτερος κώδικας είναι ποίηση» 

«Προσπαθείς να πάρεις κάτι που μπορεί να περιγραφεί με πάρα πολλές προτάσεις και να καλύψει σελίδες πεζογραφίας αλλά μπορείς να το μετατρέψεις σε δυο γραμμές ποίησης και πάλι να διατηρήσεις την ουσία του και να έχεις την ίδια αίσθηση. Αυτό είναι συμπίεση δεδομένων. Γι’ αυτό ο καλύτερος κώδικας είναι ποίηση» είχε δηλώσει σε ένα από τα πιο σοβαρά έντυπα των ΗΠΑ, με τεράστια απήχηση στον πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό χώρο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τον λατρεύουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Microsoft και μιλούν με εγκωμιαστικά λόγια όλα τα στελέχη που συνεργάζονται μαζί του καθημερινά.

Η αβάσταχτη δύναμη της διασημότητας

Ο Σάτια Ναντέλλα τόλμησε να κάνει πράγματα που μόνο ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς σε άλλες εποχές θα μπορούσε να πράξει χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες. Ορισμένες από τις ενέργειες του υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητες!

Για παράδειγμα, ο Σάτια αγκάλιασε και εγκωμίασε το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Linux για να υποστηρίξει την προώθηση της πλατφόρμας Microsoft Azure cloud…

Με προσωπικό ρίσκο επέβαλε την ανάπτυξη της σουίτας Microsoft Office για το λειτουργικό της… Apple (iOS), με εκδόσεις για iPhone και iPad αρχικά και MacBook στην συνέχεια. Αλλά δεν έμενε μόνο σε αυτά: 

* Προχώρησε στην έκδοση εφαρμογών της Microsoft πρώτα για συσκευές Android και iPhone, όπως για παράδειγμα το Microsoft Outlook…

* Δαπάνησε σχεδόν 2,5 δις δολάρια για την εξαγορά της εταιρείας Mojang, που δημιούργησε ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια παγκοσμίως όπως το Minecraft παρά τις αντιρρήσεις μελών του Δ.Σ. και αναλυτών επενδυτικών οίκων…

* Επέμεινε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή του Microsoft Surface Book, του πρώτου laptop στην ιστορία του ομίλου (λογισμικού, εφαρμογών και υπηρεσιών) ρισκάροντας την θέση του σε περίπτωση εμπορικής αποτυχίας…

* Αποφάσισε και επέβαλε στο διοικητικό συμβούλιο την προώθηση των Windows 10, αδιαφορώντας για την χαμένη επένδυση και το κόστος ανάπτυξης των Windows 9…

Αλησμόνητη παραμένει ακόμα η χρήση iPhone επί σκηνής κατά την διάρκεια παρουσίασης των πιο δημοφιλών εφαρμογών και προγραμμάτων της Microsoft το 2015, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων!

Όμως, όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα της διετίας 2014-2015, κάθε του κίνηση θεωρείται επιτυχημένη και αποτελεσματικοί και οι επενδυτές δείχνουν προς το πρόσωπό του μια μοναδική λατρεία. Ενδεχομένως, γιατί τον πρώτο χρόνο της θητείας του οι μετοχές της Microsoft κέρδισαν 14% και την δεύτερη χρονιά, σημειώσαν ένα…άλμα 21%.

Έχοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό των εργαζομένων της Microsoft, την έμπρακτη αγάπη των επενδυτών και το συνεχόμενο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, ήταν σχεδόν σίγουρο πως ο Σάτια θα είχε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό και την συμπάθεια των ένθερμων καταναλωτών των προϊόντων της εταιρείας. Το τελευταίο και ενδεχομένως πιο σημαντικό βήμα για την έκφραση λατρείας προς το πρόσωπό του από τους απλούς χρήστες και τους ιδιώτες καταναλωτές ήταν η έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Hit Refresh», που έγινε μπεστ-σέλερ το 2017 (New York Times Bestseller List Νο4) και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ζωής του και μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία για την εργασία, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, την ζωή και τις αξίες του, απογείωσε την δημοτικότητα του σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ειδικά μετά την ανακοίνωση πως τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν αποκλειστικά για φιλανθρωπικές δράσεις του ιδρύματος της Microsoft και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Αν και επισήμως ο εκδοτικός οίκος HarperCollins προώθησε το βιβλίο ως μια προσωπική καταγραφή της προσπάθειάς του Ναντέλλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Microsoft και την πορεία για την ανόρθωση της εταιρείας καθώς και άλλα αξιόλογα ζητήματα, οι αναγνώστες λάτρεψαν τις απόψεις του για τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής που αντιμετώπισε καθημερινά και την προσέγγισή του για τις αξίες της ζωής.

Γενικότερα η φιλοσοφία του Ναντέλλα ήρθε σε αρκετές περιπτώσεις σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές των ιδρυτών της Microsoft και με εδραιωμένες επί δεκαετίες αντιλήψεις στην διοίκηση της εταιρείας. Όπως λένε οι περισσότεροι συνεργάτες του η προσωπική του φιλοσοφία σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι «συνεργασίες, συμφωνίες και συνέργειες». Επίσης,ως μάνατζερ επιδίωξε ανοιχτά την αντίληψη πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Microsoft θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους πελάτες, όπου κι αν βρίσκονται, ανεξάρτητες με τις συσκευές, τα λειτουργικά συστήματα και τα δίκτυα. Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τα προϊόντα της Microsoft να ενσωματωθούν σε πλατφόρμες και συσκευές που δεν είχαν Windows ή δεν είχαν καμία σχέση με την Microsoft !

Κι αυτό εξηγεί και την πρώτη του σημαντική πρόσληψη στελέχους: της Πέγκυ Τζόνσον, πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και διαφορετικών θέσεων στην διοίκηση της Qualcomm. Η βασική προτεραιότητα της νυν Αντιπροέδρου της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Business Development) της Microsoft είναι η επίτευξη συμφωνιών συνεργασίας με άλλες εταιρείες. Ένα ακόμα στέλεχος που προέβαλε ένα διαφορετικό «πρόσωπο» της νέας Microsoft και έδειξε πως η επιχειρηματικότητα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η επιδίωξη του κέρδος με κάθε κόστος.

Κι αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του 52χρονου διευθ.συμβούλου την τελευταία 6ετία: η καθιέρωση μιας ανθρωπο-κεντρικής, πρωτοποριακής και φιλικής προς το περιβάλλον εικόνας ενός σύγχρονου, ευέλικτου και καινοτόμου τεχνολογικού κολοσσού, με έντονα φιλανθρωπικά χαρακτηριστικά, με στελέχη που νοιάζονται για τις εργασιακές συνθήκες, την κοινωνία και τα κρίσιμα ζητήματα του κόσμου και όχι μόνο για χρηματιστηριακούς δείκτες και μεγιστοποίηση των καθαρών κερδών.

Κι ας διανύει ουσιαστικά η Microsoft μια από τις πιο κερδοφόρες περιόδους της ιστορίας της…

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.