Ο «Πίτσος», οι σκληροί… Γερμανοί και τα «δώρα» από την Τουρκία

Το άγνωστο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς για ένα κλειστό και ασύμφορο (κατά τους ίδιους) εργοστάσιο στην Ελλάδα, η περίεργη στάση των Γερμανών και τα γεμάτα υπονοούμενα και αιχμές τουρκικά δημοσιεύματα.

Μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο των συσκευών με την επωνυμία «Πίτσος» που θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα είναι κατασκευασμένα μόνο στην Τουρκία και την Κίνα. Παρότι η Πίτσος έχει παράδοση 156 χρόνων στην Ελλάδα (καθώς ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1865) για πρώτη φορά τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά δεν θα είναι ελληνικά.

Με δεδομένο πως η επωνυμία…. «Πίτσος» (και στα αγγλικά,«Pitsos») ανήκει στην Robert Bosch GmbH θα κυκλοφορούν κανονικά στην Ελλάδα, παρά το κλείσιμο του εργοστασίου τον Μάρτιο και την απόλυση όλων των εργαζομένων. Με την διαφορά πως τα «ελληνικά» προϊόντα Πίτσος – μεταξύ αυτών και οι κουζίνες που κατασκευάζονταν μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα – θα είναι όλα εισαγόμενα κυρίως από το εργοστάσιο της BSH στην Τουρκία που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα της πολυεθνικής βιομηχανίας στον κόσμο, με έκταση 550.000 τετραγωνικών μέτρων και 9.000 εργαζόμενους, στην οποία έχει κάνει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Pitsos και επισήμως…Τουρκικά, με την ένδειξη «Made in Turkey»

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea,η διοίκηση του γερμανικού ομίλου παρά τις παρεμβάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη στον ομόλογο του και τις ελληνικές διπλωματικές πιέσεις, έδειξε στον Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο της Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. (Pyramis) και ιδιοκτήτη της θυγατρικής Pyramis Deutschland GmbH, Νικόλαο Μπακατσέλο εξαιρετικά σκληρές και άκαμπτες θέσεις.

Απέρριψε κατά σειρά τις προτάσεις για την εξαγορά του – κλειστού και άνευ αξίας κατά τους ίδιους- εργοστασίου της εταιρείας Pitsos στην Αττική (Ρέντη), την παραγωγή συσκευών για την BSH Hellas, την μίσθωση του εργοστασίου, την παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του brand Pitsos σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής και στην αγορά του εξοπλισμού και των μηχανημάτων του (άχρηστου κατά τα άλλα) εργοστασίου.

Σε όλα ήταν αρνητικοί ή είχαν εξωφρενικές απαιτήσεις σαν να είχαν στα χέρια τους μια αποθήκη με ράβδους χρυσού ενώ οι ίδιοι τα τελευταία 4 χρόνια παρουσίαζαν το εργοστάσιο ως παρωχημένο, υψηλού κόστους και…περιττό βάρος.

Την ίδια στιγμή στην γειτονική Τουρκία θεωρούσαν βέβαιο ότι το εργοστάσιο στην Ελλάδα ούτε θα ανοίξει, ούτε θα λειτουργήσει ξανά και ούτε θα πουληθούν σε ελληνική ή άλλη εταιρεία. Και το δικό τους εργοστάσιο στην πόλη Τσερκέζκιοϊ (το παλιό, Κουπέριον) στην Ανατολική Θράκη θα παράγει πλέον όλες τις συσκευές για την ελληνική αγορά. Μόνο στο στοίχημα δεν το έπαιξαν οι συνεργάτες του Ερντογάν. Τόσο σίγουρο είχαν το τελικό αποτέλεσμα. Ήξεραν κάτι παραπάνω; 

Μήπως να ασχοληθεί ένας εισαγγελέας με την υπόθεση να διακριβώσει τι έχει γίνει με την περίφημη σύμβαση της Siemens για την επένδυση εργοστάσιο από την BSH στην Ελλάδα ύψους 60 εκατ. ευρώ αλλά και για τουρκικά δημοσιεύματα για τα…κίνητρα της Τουρκίας προς τους Γερμανούς για να μεταφέρουν στην χώρα τους την παραγωγή, κλείνοντας το εργοστάσιο στην Ελλάδα;

Άλλοι έγραφαν για κίνητρα, άλλοι για επιδότηση επενδύσεων και άλλοι για «δώρα» του Προέδρου Ερντογάν. Γεμάτα υπονοούμενα και αιχμές τα τουρκικά δημοσιεύματα… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ