Άλλο Forthnet, άλλο…Ίντερ Μιλάνου

Σε μια απίστευτη περιπέτεια έχει εμπλακεί το επενδυτικό fund της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου που προσπαθεί να εξαγοράσει την ιταλική ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα από τους Κινέζους του Ομίλου Suning οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως…υποψήφιους αφελείς επενδυτές να βάλουν εκατομμύρια στα άδεια ταμεία.

Εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο είναι το εγχείρημα της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ίντερ από την BC Partners παρά τα σχέδια του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Forthnet Νίκου Σταθόπουλου.

Σύμφωνα με ιταλικές, κινεζικές, αγγλικές και αμερικανικές εφημερίδες-ανάμεσά τους η Gazzetta dello Sport και οι New York Times- επειδή ο μεγαλομέτοχος της ομάδας Ζανγκ Τζιντόνγκ (ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Suning) έχει προβεί σε συμφωνίες και συναλλαγές, εκτός των δανείων ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ που λήγουν μέσα στην επόμενη διετία, οι οποίες έχουν περιπλέξει πολύ τα πράγματα για κάθε υποψήφιο αγοραστή.

Μεταξύ άλλων πούλησε το 31% στην επενδυτική Lion Rock Capital του Χονγκ Κονγκ και από την 1η Μαρτίου έμμεσα τον έλεγχο μέρους των μετοχών έχει και η κυβέρνηση της Κίνας! Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση της επαρχίας Γκουάνγκντονγκ και της πόλης Σενζέναν, στις οποίες αναγκάστηκε να παραχωρήσει πακέτο μετοχών ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, προκειμένου να λύσει προβλήματα ρευστότητας στην αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Sole 24 Ore, στις 4 Φεβρουαρίου η BC Partners κατέθεσε επίσημα δεσμευτική προσφορά για την Ίντερ ύψους 750 εκατ. ευρώ, αλλά με τα 400 εκατομμύρια να καλύπτουν είναι χρέη. Αλλά οι Ιταλοί αναλυτές λένεπως πως το αντίτιμο είναι χαμηλό αφού οι κινέζοι ζητούν για τις μετοχές τους περισσότερα από 950 εκατομμύρια ευρώ, συν…τα χρέη.

Η Sole 24 Ore, έγραψε ότι, επιπλέον θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η έγκυρη ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport υποστηρίζει πως η απάντηση στη BC Partners ήταν αρνητική ενώ άλλες ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν πως ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και όσο οι υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τζιντόνγκ καταγράφουν χρέη και ζημιές δισεκατομμυρίων τόσο πιο δύσκολο θα είναι να δεχτεί να αποχωρήσει άμεσα από την ποδοσφαιρική ομάδα του Μιλάνου. Εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα καταρρεύσει η Suning, όπως συνέβη με την πρωταθλήτρια ομάδα της Κίνας Jiangsu Suning στις 28 Φεβρουαρίου αφού στην Ιταλία εκτιμούν πως το καλοκαίρι μπορεί να τεθεί ακόμα και ζήτημα χρεωκοπίας.

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, οι χρηματοπιστωτικοί σύμβουλοι του Ομίλου Suning έχουν προτείνει την συμφωνία με επενδυτή με μειοψηφικό μετοχικό πακέτο στην ομάδα και όχι την επιλογή της πώλησης και γι’ αυτό εξαγορά μπορεί να γίνει μόνο με μια αστρονομική οικονομική πρόταση με αντίτιμο πολλαπλάσιο των εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν επενδύσει από τον Ιούνιο του 2016 ως σήμερα οι Κινέζοι. Πραγματικά ή εικονικά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ