Reggeborgh Invest-Παναθηναϊκός: Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από την…διαρροή και την διάψευση

Ποια είναι η αλήθεια για τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων και γιατί εκδόθηκε ανακοίνωση με κατηγορηματική διάψευση. Τι πραγματικά συνέβη, τι ισχύει και κυρίως τι σχεδιάζει η ολλανδική εταιρεία για τους επόμενους μήνες.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την φημολογία για το ενδιαφέρον του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest (μετόχου των κατασκευαστικών ομίλων Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τον Παναθηναϊκό και την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή πραγματοποίησης συζητήσεων για την απόκτηση μετοχών στην ΠΑΕ ή την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αποκαλύπτεται πως υπήρξε έντονο παρασκήνιο πίσω από την...διαρροή των σχετικών πληροφοριών.

Είναι γεγονός πως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος αναζητάει εδώ και καιρό ενδιαφερόμενους επενδυτές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να απεμπλακεί από την ενασχόλησή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας όμως συγκεκριμένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις ώστε να καλύπτονται τα επιχειρηματικά του συμφέροντα αλλά και το μέλλον του ιστορικού συλλόγου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι διαρροές με τις πληροφορίες για τις φημολογούμενες συζητήσεις ήταν εξαιρετικά φιλόδοξες και υπερβολικές αλλά όχι εντελώς αβάσιμες και λανθασμένες.

Γι΄ αυτό και η ανακοίνωση της Reggeborgh ήταν λιτή και εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη, ώστε να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί συζητήσεων για «τη συμμετοχή στην ΚΑΕ και ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ» καθώς στην παρούσα φάση αυτό δεν αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του ολλανδικού επενδυτικού fund και συνεπώς τα όποια δημοσιεύματα όντως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, όμως, στο παρασκήνιο υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) ολλανδικό ενδιαφέρον αλλά όχι για το ποδοσφαιρικό ή το μπασκετικό τμήμα του «Τριφυλλιού», όπως διέρρευσε σε συγκεκριμένους εκπροσώπους ΜΜΕ. Το πραγματικό ενδιαφέρον της VolkerWessels (της οικογένειας Wessels), που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς κατασκευαστικούς ομίλους, και ελέγχει το επενδυτικό σχήμα Reggeborgh Invest, είναι πολύ...«Πράσινο» αλλά αφορά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Το συγκεκριμένο project (κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, μπάσκετ, mall κλπ.) όχι απλά δεν αφήνει αδιάφορους τους Ολλανδούς αλλά αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ του σχεδίου τους για την Ελλάδα.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις του Παναθηναϊκού με τον Δήμο Αθηναίων για το έργο της Διπλής Ανάπλασης και το νέο γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διμερή σύμβαση. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι αναγκαίες για το έργο μελέτες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Βοτανικού προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος και παρά τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας θα είναι όλα έτοιμα ως τα τέλη Μαϊου. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως ο στόχος για τη δημοπράτηση του έργου τον Ιούνιο ή το αργότερα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού παραμένει εφικτός.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα και την σύμβαση -Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας- για τη Διπλή Ανάπλαση που υπέγραψαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές(κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Περιφέρεια Αττικής, ΑΕΠ Ελαιώνα/Πειραιώς-Alpha Bank) το γήπεδο ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει χωρητικότητα 35.000 ως 40.000 θέσεων, θα είναι διεθνών προδιαγραφών (FIFA και UEFA) και 4 αστέρων, προκειμένου να φιλοξενεί μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μέχρι και τελικό Europa League.

Το εκτιμώμενο κόστος του γηπέδου αγγίζει τα 71,7 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επένδυση του project για το γήπεδο, τις εγκαταστάσεις και τα έργα υποδομής θα φθάσει τα 160 εκατ. ευρώ. Κι αυτός φέρεται να είναι ο πραγματικός στόχος της VolkerWessels, που ελέγχει την Reggeborgh Invest: το project του Βοτανικού.

Για μια εταιρεία που τo 2019 εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία 269 εκατ. ευρώ, με συνολικά έσοδα 6,6 δισ. ευρώ, έχοντας 120 θυγατρικές εταιρείες και 16.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ένα τέτοιο έργο αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική αγορά, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αν εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο έργο, τότε η επένδυση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπορεί επενδυτικά να έχει νόημα και να αξιολογηθεί ως συμφέρουσα με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Αντιθέτως στην παρούσα φάση ισοδυναμεί με ανάληψη χρεών, υποχρεώσεων και ευθυνών χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχειρηματικό αντίκρισμα.  

Όπως λένε μάλιστα στελέχη του Παναθηναϊκού, το τεράστιο ενδιαφέρον για το έργο του Βοτανικού θα φανεί το καλοκαίρι με την δημοπράτηση του έργου...