Ο άγνωστος «έρωτας» πίσω από τα 250 εκατ. ευρώ

Στο παρασκήνιο διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών μεγάλης ελληνικής τράπεζας ένας από τους ενδιαφερόμενους ξένους υποψήφιους επενδυτές… ερωτεύτηκε «παράφορα» άλλη εταιρεία.

Μια από τις πιο απίστευτες επιχειρηματικές ιστορίες της χρονιάς ενδέχεται να αποκαλυφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν έχει αίσιο τέλος το μυστικό «ειδύλλιο» ενός εκ των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα και ξένου private equity fund.

Το απίστευτο στην υπόθεση είναι πως η γνωριμία προέκυψε εξαιτίας της ενδελεχούς έρευνας της ελληνικής αγοράς για την συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία που είχε προκηρύξει πριν από 5 μήνες μεγάλη ελληνική τράπεζα για την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS). Οι ενδιαφερόμενοι ήταν εξαρχής πολλοί – άσχετα αν τελικά δεσμευτικές προτάσεις υπέβαλλαν μόνο τρία σχήματα από το εξωτερικό – λόγω των υψηλών προσδοκιών για την τελική προσφορά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων, η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας είχε εκτιμήσει το τίμημα κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, με βάση το δίκτυο, τον όγκο συναλλαγών αλλά και τις δυνατότητες του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών.

Τα στελέχη όμως ενός εκ των ξένων επενδυτικών fund που είχαν αναλάβει να αξιολογήσουν την αγορά και το δίκτυο, προκειμένου να υποβάλλουν την έκθεση στο αρμόδιο τμήμα για την σύνταξη -ή μη- προσφοράς τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την διάρκεια της αξιολόγησης εντυπωσιάστηκαν από έναν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ελληνικής αγοράς (και μάλιστα εκτός τραπεζικού κύκλου) και κυριολεκτικά ενθουσιάστηκαν. Ήταν δε τόσο θετική η αξιολόγηση τους, ώστε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- έλεγαν πως έχει τα στοιχεία ενός «κεραυνοβόλου έρωτα» και αυτή την εξαιρετικά θετική εικόνα μετέφεραν και στα κεντρικά, μαζί με τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία.

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, η έκθεση αξιολόγησης όσο και η συχνή επικοινωνία για την παροχή συμπληρωματικών στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα το -επενδυτικό- ενδιαφέρον του συγκεκριμένου fund να στραφεί από τον διαγωνισμό για τον κλάδο εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών και το δίκτυο των POS, όπου τελικά δεν υπέβαλαν (τουλάχιστον άμεσα) επίσημη προσφορά, στην συγκεκριμένη εταιρεία παρότι ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους εισηγμένους ομίλους της χώρας.

Όπως ακούγεται μάλιστα έχει υποβληθεί ανεπίσημα μια πρώτη προσφορά εξαγοράς έναντι σημαντικού τιμήματος πολλαπλάσιου της τιμής απόκτησης της εταιρείας από τον γνωστό όμιλο προ 6ετίας αλλά αρκετά μικρότερη από το ποσό που είχαν εκτιμήσει ότι θα ήταν αναγκαίο για την ανταγωνιστική προσφορά στον διαγωνισμό που τους οδήγησε στην Ελλάδα.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών η προσφορά είναι κοντά στα 120 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 8 φορές μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό τίμημα εξαγοράς αλλά ταυτόχρονα περίπου 52% μικρότερο από το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που θα έπρεπε να καταθέσουν μαζί με μια πραγματικά ανταγωνιστική προσφορά για την διεκδίκηση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Οι φήμες λένε πως η πρώτη απάντηση ήταν αρνητική αλλά μετά το έντονο…φλερτ υπήρξε αντιπρόταση για 200 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ένα πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας με παράλληλη πολυετή συμφωνία συνεργασίας των δυο πλευρών.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο (ανάμεσα σε μέλη των δυο διοικήσεων), τελικά δεν αποκλείεται να έχουν αίσιο τέλος και να επιτευχθεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο απρόσμενες συμφωνίες της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ