Μήπως ένας από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Folli Follie είναι…μαϊμού;

Δυο πρόσωπα που εμπλέκονται στις ασιατικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου της Folli Follie φέρεται να έχουν εξαφανιστεί από τον Μάιο του 2018. Ποιοί υποψιάζονται ότι ένας τουλάχιστον εκ των δυο μπορεί να μην είναι καν υπαρκτό πρόσωπο.

Στην ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, την οποία διενέργησε η PwC στη Folli Follie μετά από δικαστική εντολή αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ονόματα 23 εργαζομένων, υπαλλήλων και συνεργατών, που κλήθηκαν να παράσχουν διευκρινίσεις, στοιχεία ή επιβεβαίωση για συγκεκριμένα γεγονότων που αναφέρονται στην εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείας αλλά και σε επίσημα έγγραφα.

Ανάμεσά τους δυο στελέχη που είχαν σχέση με τις ασιατικές δραστηριότητες του ομίλου και τις αμαρτωλές διαδρομές τιμολογίων, χρημάτων και εικονικών συναλλαγών, φέρεται να είναι κινεζικής καταγωγής και δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα επικοινωνίας.

Πρόκειται για τους Tonio Law και Kennis (ή Ken ή Τσέν) Chow.

Σύμφωνα με τον διαχειριστικός έλεγχος τρία πρόσωπα ( ο τρίτος είναι ο επίσης εξαφανισμένος στην Ασία, Ιωάννης Μπεγιέτης) συμμετείχαν άμεσα και σε καθημερινή βάση με τη διενέργεια των διαφόρων τύπων εικονικών συναλλαγών, ενώ όπως αποκαλύπτεται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φαίνεται πως γνώριζαν την ύπαρξη των παράνομων μεθόδων (σύμφωνα με τους ελεγκτές υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων και δεν είχαν απλώς γνώση).

Τα ίδια πρόσωπα και τον ρόλο του είχε αναδείξει και η αρχική έρευνα της Alvarez & Marshal (Α&Μ), η οποία είχε εντοπίσει τις εικονικές συναλλαγές, τις ανύπαρκτες εταιρείες-πελάτες και τις παραγγελίες…φαντάσματα, με την ηλεκτρονική διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς. 

Και εδώ αρχίζουν τα “περίεργα” με την  ταυτότητα, τον ρόλο και την παρουσία των δυο συγκεκριμένων προσώπων, που δεν έχουν μιλήσει με κανέναν από τον Μάιο του 2018, ούτε εντοπίστηκαν για να καταθέσουν. Όμως, για τον έναν εκ των δυο τα “πράγματα” είναι ακόμα πιο…περίπλοκα και το μυστήριο μπορεί να καταλήξει σε απρόσμενες αποκαλύψεις, αν αναμιχθεί στην έρευνα και η Interpol. 

Ο Tonio Law (γνωστός και ως “Τόνι” ή Τον Λάου) φέρεται επισήμως να υπήρξε πρώην περιφερειακός διευθυντής του υπομίλου της Ασίας του Ομίλος της Folli Follie (FFG) επί σειρά ετών και στενός συνεργάτες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και άμεσος συνεργάτης του Ιωάννη Μπεγιέτη στην Ασία. Μάλιστα από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν είχε ανάμιξη στις συναλλαγές και την δραστηριότητα μιας εταιρείας στην Ασία αλλά τουλάχιστον σε 9 εταιρείες σε διαφορετικές χώρες, με ενδείξεις για την “εργασία” του και σε 3 ακόμα θυγατρικές σε γνωστούς “φορολογικούς παραδείσους” εκτός Ασίας. 

Το πιο σημαντικό από τα πολλά “περίεργα” σχετικά με τον Tonio Law είναι όμως ένα: η ίδια η εταιρεία δεν διαθέτει κανένα πραγματικό στοιχείο επικοινωνίας (διεύθυνση σπιτιού, εργασίας, προσωρινής κατοικίας, άλλης κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας ή προσωπικό του email) παρότι ήταν στην “μισθοδοσία” του ομίλου νομίμως, είχε υπογράψει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο έγγραφα (πχ συμβόλαιο ή σύμβαση εργασίας) και εργαζόταν καθημερινά στα γραφεία της εταιρείας. 

Έτσι, όχι μόνο δεν έχει εντοπιστεί από δυο διαφορετικές εταιρείες για να υπάρξει επικοινωνία, έστω και τηλεφωνική αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα απολύτως “πραγματικό και σε ισχύ” στοιχείο επικοινωνίας του σε κανένα εταιρικό έγγραφο! 

Όπως μαθαίνει όμως ο Τζόκερ του emea, τόσοι οι εισαγγελικές αρχές όσο και δυο τουλάχιστον πρόσωπα από τις εταιρείες που πραγματοποιήσαν ελέγχους στα επίσημα έγγραφα της εταιρείας την τελευταία 2ετία έχουν βάσιμες υποψίες πως ο κινεζικής καταγωγής μάνατζερ Tonio Law ενδέχεται να μην είναι καν πραγματικό πρόσωπο. Να είναι δηλαδή ένα μεγαλοστέλεχος-μαϊμού με πλαστή ταυτότητα και στοιχεία, με μοναδικό στόχο να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης του σκανδάλου, όταν ξεκινήσουν οι δίκες. 

Από το συγκεκριμένο πρόσωπο “ίχνη” του έχουν βρεθεί μόνο σε έγγραφα (πλαστά και γνήσια) και εικονικές συναλλαγές. Οι περισσότεροι υπάλληλοι και εργαζόμενοι τον άκουσαν ή είχαν δει αναφορές στο όνομά του, όπως και κάποια μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αλλά δεν του είχαν μιλήσει ποτέ και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τον δουν ούτε σε…τηλεδιάσκεψη. 

Πρόκειται ουσιαστικά για τον “τέλειο” διευθυντή, τον πλέον εργατικό και αποτελεσματικό κατά την διάρκεια της διοίκησης Κουτσολιούτσου αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ταυτόχρονα ένα…φάντασμα στο τμήμα προσωπικού της εταιρείας. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί αυτή η  πολύ σημαντική λεπτομέρεια από την έρευνα της PwC: “δεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνία του στα αρχεία της Folli Follie”!

Μήπως τελικά δεν υπάρχει πραγματικό πρόσωπο με αυτά τα στοιχεία και γι’ αυτό όποιος υποδυόταν τον ρόλο έχει εξαφανιστεί;

Ή μήπως αληθεύει το σενάριο πως πίσω από το όνομα “Tonio Law” υπάρχει ένα συγκεκριμένο εμπλεκόμενο πρόσωπο με κομβικό ρόλο στην διοίκηση της εταιρείας αλλά οι ανακριτικές αρχές αναζητούν ακόμη τα αποδεικτικά στοιχεία για να τεκμηριώσουν την “διπλή ταυτότητα” του συγκεκριμένου κατηγορούμενου; 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ