emea business monitor

Σε ποιούς κατέληγαν οι γεμάτες με ευρώ βαλίτσες της Follie Folli;

Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην εργαζομένων της αμαρτωλής εισηγμένης, την περίοδο 2015-2018 μεταφέρονται με τα πολυτελή οχήματα, που χρησιμοποιούσε οι οικογένεια Κουτσολιούτσου, χαρτοφύλακες και βαλίτσες γεμάτες με χαρτονομίσματα χωρίς φαινομενικά να προέρχονται από τα ταμεία της εταιρείας.

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση της Follie Folli μετά τις χθεσινές απρόσμενες αποκαλύψεις περί ύπαρξης νέου πορίσματος της PwC που συντάχθηκε με δικαστική εντολή και παραδόθηκε στο γραφείο της 35ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών και περιέχει πληθώρα ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) ανάμεσα σε στελέχη και υπαλλήλους της άλλοτε κραταιάς πολυεθνικής εταιρείας που εμπλέκουν για πρώτη φορά πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές και υπουργούς) του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και νέα μη πολιτικά πρόσωπα σε ύποπτες ως αξιόποινες πράξεις μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.  

Στα μηνύματα αναφέρονται τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα να δρουν από κοινού ή κατόπιν συνεννοήσεων με την οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και στελέχη της εταιρείας για την καθυστέρηση των ερευνών από τις αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΣΔΟΕ,  Χρηματιστήριο Αθηνών, ΑΑΔΕ, κ.α.) και την παροχή ενός ιδιότυπου καθεστώτος προστασίας των εμπλεκομένων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπό αδιευκρίνιστους όρους. 

Βέβαια, από το καλοκαίρι του 2018 υπήρξαν υπόνοιες για την εξαιρετικά αργή πορεία των διαδικασιών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις ενώ από την άνοιξη του 2019 είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως υπήρχε ένα «δίχτυ προστασίας» γύρω από τα μέλη της οικογένειας Κουτσουλιούτσου, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες και αιχμές από το αμερικανικό fund, QCM που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη μιας χρηματιστηριακής «φούσκας» ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολλαρίων, με ανύπαρκτα καταστήματα, εικονικές συναλλαγές και εξωπραγματικά οικονομικά στοιχεία βασισμένα σε υποθετικούς τζίρους. 

Όπως μαθαίνει όμως ο Τζόκερ του Emea, το χρονικό διάστημα 2015-2018 θα μπει εκ νέου στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών αφού πολλά από τα γεγονότα που είχαν διερευνηθεί αρχικά δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Έστω και αν υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ενδείξεις για ενέργειες και πράξεις που ήταν ύποπτες ή αμφιλεγόμενες για τα διεθνή επιχειρηματικά δεδομένα. 

Αυτή την φορά λέγεται όμως ότι θα εξεταστούν μάρτυρες και θα αναζητηθούν στοιχεία,  προκειμένου να εξετασθεί αν όντως ευσταθούν οι τότε φήμες – και αργότερα ανεξακρίβωτες πληροφορίες – σχετικά με ύποπτες μεταφορές χρημάτων με τα πολυτελή αυτοκίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, τεραστίων χρηματικών ποσών, με χαρτοφύλακες και μικρές βαλίτσες γεμάτες κίτρινα, πράσινα (και ως τον Μάρτιο του 2016) και μοβ χρώματος  χαρτονομισμάτων του ευρώ «αδιευκρίνιστης προέλευσης» και προς άγνωστους – ως σήμερα –  αποδέκτες.    

Φαινομενικά οι βαλίτσες γεμάτες με χαρτονομίσματα των 100, 200 και (και ως τον Μάρτιο του 2016) 500 ευρώ δεν προέρχονταν από τα ταμεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο και δεν είχαν σχέση με κάποιον από τους γνωστούς εταιρικούς λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες.

Όμως, αρκετοί πρώην υπάλληλοι έλεγαν τόσο το 2018 όσο και το 2019 πως είχαν δει τις περιβόητες μυστικοπαθείς …μεταφορές συγκεκριμένων δερμάτων χαρτοφυλάκων πολυτελείας ή μικρού μεγέθους βαλιτσών επαγγελματικού τύπου αλλά ουδείς γνώριζε μετά την μεταφορά τους στα πολυτελή οχήματα, που ακριβώς πήγαιναν και σε ποιο πρόσωπο ή εταιρεία κατέληγαν την επίμαχη περίοδο. 

Φαίνεται όμως από ορισμένα email πως κάποια στελέχη της εταιρείας γνώριζαν που κατέληγε το περιεχόμενό τους και ποιοί ήταν οι τελικοί αποδέκτες των περίεργων αυτών μεταφορών. 

Σε ένα τουλάχιστον email με παραλήπτη τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και με ημερομηνία 11 Μαΐου 2018 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «υπάρχουν ανάγκες» (σ.σ. οικονομικές) και θα πρέπει ο πρώην μεγαλομέτοχος της Follie Follie να μεριμνήσει ώστε να…καλυφθούν άμεσα. 

Όπως υποστηρίζουν πρώην στελέχη της εταιρείας, αυτή η μεταφορά ποσού ύψους 80.000 ευρώ, όπως και άλλη μια (50.000 ευρώ) δεν υπάρχουν στα βιβλία της Folli Follie και προφανώς δεν έχουν έχουν εκδοθεί τιμολόγια ή άλλα παραστατικά. 

Η συγκεκριμένη πρακτική φέρεται να έχει εφαρμοστεί πολύ συχνά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2018 –  και συνεπώς πρόκειται για εκατοντάδες “μεταφορές” – μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου από το αμερικανικό fund QCM τον Μάιο του 2018, όταν και σταμάτησαν – όπως λένε οι πληροφορίες –  αυτού τους είδους οι…χρηματαποστολές. 

Τέλος, λέγεται πως η έφοδος στα γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο από κλιμάκιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 δεν είχε σκοπό μόνο τον εντοπισμό και την συλλογή πολύτιμων εταιρικών εγγράφων αλλά και την διερεύνηση των πληροφοριών περί διπλών βιβλίων, σημειωματάριου με δοσοληψίες και σημειώσεις και συσκευών αποθήκευσης με πληροφορίες για εξωχώριους λογαριασμούς ή κινήσεις λογαριασμών εξωτερικού, που δεν υπήρχαν στα επίσημα αρχεία του λογιστηρίου. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.