Τι κρύβεται πίσω από την κλοπή τραπεζικών θυρίδων στο Ψυχικό;

Μυστήριο περιβάλλει την περίεργη υπόθεση για παραβίαση τεσσάρων θυρίδων σε κατάστημα τράπεζας του Ψυχικό, από τις οποίες αφαιρέθηκαν -κατά δήλωση των θυμάτων-κάτω από άγνωστες συνθήκες χρήματα και κοσμήματα αξίας 5 εκατ. ευρώ…

Αίσθηση έχει προκαλέσει η υπόθεση με τις καταγγελίες περί κλοπής του περιεχομένου τεσσάρων θυρίδων ασφαλείας επώνυμων πελατών από κατάστημα τράπεζας στο Ψυχικό, οι οποίες φέρεται να περιείχαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ. Όμως η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίεργη και περιβάλλεται από «πέπλο μυστηρίου» για τις συνθήκες πραγματοποίησης της κλοπής, την ταυτότητα των κατόχων των θυρίδων και ακόμα περισσότερο για το περιεχόμενο τους.

Το πρώτο μυστήριο για τις αστυνομικές αρχές και την διοίκηση της τράπεζας παραμένει ο τρόπος που έγινε η καταγγελλόμενη κλοπή των συγκεκριμένων θυρίδων. Μέσα στο κλειστό χώρο του θησαυροφυλακίου, όπου φυλάσσονται οι θυρίδες, δεν υπάρχουν κάμερες κλειστού κυκλώματος για λόγους ιδιωτικότητας, εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας του καθεστώτος της παροχής υπηρεσιών τραπεζικών θυρίδων. Κι αυτό αποτελεί εξ’ ορισμού απαίτηση αλλά και δικαίωμα των μισθωτών-πελατών της τράπεζας.

Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, κάθε θυρίδα είναι μικρού μεγέθους με ντουλάπια ασφαλείας και διαθέτει δύο κλειδαριές. Η μία ανοίγει με το κλειδί που κατέχει ο πελάτης (ως μισθωτής) και η δεύτερη με το ειδικό κλειδί που έχει και φυλάσσει η τράπεζα, σε χώρο που έχουν πρόσβαση συγκεκριμένα στελέχη. Όπως προβλέπει η διαδικασία μόνο ένας μισθωτής μπορεί να εισέλθει κάθε φορά – ποτέ περισσότεροι – και συνοδεύεται από έναν υπάλληλο της τράπεζα, ο οποίος κρατάει το δεύτερο κλειδί της θυρίδας.

Όταν ο υπάλληλος της τράπεζας ανοίξει τη μία κλειδαριά, αποχωρεί και μετά παραμένει μόνος του ο κάθε πελάτης στο θησαυροφυλάκιο για προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια και μυστικότητα. Μάλιστα, όσο χρόνο παραμένει μέσα στον χώρο των θυρίδων ο πελάτης-μισθωτής δεν μαγνητοσκοπείται αφού δεν υπάρχει ενεργό σύστημα παρακολούθησης με κάμερες ασφαλείας.

Οι έρευνες της αστυνομίας

Όσον αφορά στην αστυνομία ενημερώθηκε για το γεγονός, πήρε καταθέσεις από στελέχη της τράπεζας και πραγματοποίησε αυτοψία στο θησαυροφυλάκιο, εξετάζοντας τις θυρίδες για σημάδια παραβίασης, αλλοίωσης και άλλες ενδείξεις αλλά δεν υπήρχε βίντεο καταγραφή του χώρου.
Όμως, όπως μαθαίνει ο Joker του emea, οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε 2 σενάρια και γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει διακριτικά την συλλογή στοιχείων από τις καταθέσεις υπαλλήλων, πρώην εργαζομένων και επιλεγμένων μισθωτών (είναι συνολικά 1.500 θυρίδες!) καθώς και από κλιμάκιο τεχνικών που εγκατέστησε εκ νέου μέρος θυρίδες, οι οποίες είχαν μεταφερθεί πρόσφατα στο συγκεκριμένο κατάστημα από άλλο κατάστημα της ίδιας τράπεζας.

Ουσιαστικά στο μικροσκόπιο έχουν μπει σε αυτή την φάση όσοι είχαν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο με τις θυρίδες τους τελευταίους 3-4 μήνες από υπαλλήλους και πελάτες μέχρι τεχνικούς ασφαλείας, όπως αποκαλύφθηκε από την προκαταρκτική έρευνα. Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποιός και πως γνώρισε το περιεχόμενο των θυρίδων αφού η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, μυστική και εξαιρετικά περιορισμένη στους κατόχων κάθε θυρίδας. 

Σε πρώτη φάση εξετάζονται ωστόσο τα δυο βασικά ενδεχόμενα, με την πλήρη συνεργασία της διοίκησης της τράπεζας: το ενδεχόμενο κατά παραγγελίας κλοπής περιεχομένου μεγάλης αξίας που δεν έχει δηλωθεί, γιατί η κλοπή είχε πολύ συγκεκριμένο στόχο χωρίς να έχει γίνει μαζική προσπάθεια παραβίασης και το ενδεχόμενο κλοπής με υποδείξεις (δηλ. εσωτερική πληροφόρηση) ενώ δεν πρόκειται να αποκλειστεί και το σενάριο της προσπάθειας ασφαλιστικής απάτης.

Στο στόχαστρο έχει μπει ακόμα και η λίστα με την καταγραφή των περιεχομένων (όπως αναφέρθηκαν από τα ..θύματα στις καταγγελίες τους) των τεσσάρων θυρίδων που παραβιάστηκαν μυστηριωδώς από αγνώστους σε άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οι φήμες για το περιεχόμενο των θυρίδων

Οι φήμες των τελευταίων ωρών λένε πως «κάτι άλλο» κρύβεται πίσω από την καταγγελλόμενη κλοπή των συγκεκριμένων θυρίδων και αν ο στόχος ήταν μόνο τα χρήματα και τα κοσμήματα οι…εισβολείς θα είχαν προχωρήσει στην παραβίαση και άλλων θυρίδων. Μήπως αναζητούσαν κάτι πιο συγκεκριμένο με μεγαλύτερη αξία;

Στις συγκεκριμένες θυρίδες συνηθίζεται να τοποθετούνται από χρεόγραφα, ομόλογα, μετοχές μέχρι έγγραφα μυστικών συμφωνιών και όχι απλά πολυτελή κοσμήματα, αντικείμενα κειμήλια ιδιαίτερης, συναισθηματικής ή οικονομικής αξίας, μαζί με μερικές δεσμίδες χαρτονομισμάτων.

Από το μέγεθος κάθε θυρίδας άλλωστε προκύπτει πως το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να έχει προστεθεί σε κάθε θυρίδα σε δεσμίδες δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ.  

Πάντως, όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί της ασφάλειας, πρόκειται για περιστατικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πολλά ασαφή σημεία και καταγγελίες για τις συνθήκες της κλοπής που κινούν υποψίες. Οπότε δεν αποκλείεται να προκύψουν εξελίξεις και ανατροπές στην υπόθεση. Και μάλιστα πολύ σύντομα… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ