Σε ποιά εισηγμένη εταιρεία έκαιγαν έγγραφα όλο το σαββατοκύριακο;

Την ίδια ώρα που στις περισσότερες εταιρείες είχε μπει λουκέτο λόγω της επιβολής του γενικού lockdown και οι εργαζόμενοι προετοιμάζονταν για τηλεργασία τεσσάρων εβδομάδων, στο κτίριο γνωστής εταιρείας, υψηλόβαθμα στελέχη συγκέντρωναν μαζικά έγγραφα σε μεταλλικά καλάθια αχρήστων για να κάψουν στην φωτιά !

Πολύ περίεργα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο στα γραφεία πολύ γνωστής εισηγμένης που αποτελούσαν κάποτε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση και αξία περιουσιακών στοιχείων και μονοπωλούσε την δημοσιότητα του επιχειρηματικού και οικονομικού ρεπορτάζ με τις επενδύσεις της για περισσότερο από μια δεκαετία. 

Μια εταιρεία που είχε στην ηγεσία της έναν από τους πιο γνωστούς επενδυτές της χώρας και στο διοικητικό της συμβούλιο στελέχη με διεθνή εμπειρία, βιογραφικό στο μέγεθος...βιβλιοθήκης και φυσικά αποδοχές εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα. Ακόμα και την περίοδο που έμεινε στην Ελλάδα ως εποχή των «παχιών αγελάδων». 

Όπως λένε εργαζόμενοι σε διπλανές επιχειρήσεις, γραφεία και καταστήματα, από το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν κινήσεις στο κτίριο ασυνήθιστα αργά για τα συνηθισμένα δεδομένα της εταιρείας - εκτός διοικητικών συμβουλίων - και ως πολύ αργά τα ξημερώματα.

Αρχικά δεν θεωρήθηκαν ύποπτες καθώς σε πολλές εταιρείες στελέχη και εργαζόμενοι προετοιμάζονται για την μεταφορά αρχείων και εξοπλισμού στο σπίτι τους ενόψει της εφαρμογής τηλεργασίας για τις επόμενες 4 εβδομάδες λόγω της εφαρμογής του μέτρου του lockdown σε εθνικό επίπεδο. Πολλοί όμως παραξενεύτηκαν ότι φάνηκε πως ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα υπήρχαν φώτα ανοιχτά, φαινόταν σκιές ατόμων να κινούνται στους ορόφους και ενώ πλησίαζε η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως μαθαίνει ο Joker του Emea.gr όμως το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε τόσο στο Σάββατο από το πρωί ως αργά το βράδυ, όσο και την Κυριακή - ημέρα που παραδοσιακά στο κτίριο δεν υπάρχει κανείς, εκτός από τους φύλακες της εταιρείας security που επιβλέπει τον χώρο περιμετρικά και προστατεύει την εταιρεία από το κίνδυνο διαρρήξεων ή βανδαλισμών.  

Μάλιστα από το βράδυ του Σαββάτου εκτυλίχθηκαν κωμικοτραγικές καταστάσεις που θύμιζαν παλιές φαρσοκωμωδίες του Χόλυγουντ, με στελέχη και - αυστηρά επιλεγμένους - υπαλλήλους να συγκεντρώνουν έγγραφα σε μεταλλικά καλάθια αχρήστων και να τα...πυρπολούν.  

Μέσα στην νύχτα οι μικρές εστίες φωτιάς από τις φλόγες των εγγράφων που καίγονταν επί δυο ημέρας μαζικά, προκάλεσαν απορίες στους φύλακες και το προσωπικό ασφαλείας γειτονικών γραφείων άλλων εταιρειών καθώς δεν πρόκειται....για συνηθισμένη "πρακτικά", ειδικά σε περιόδους καραντίνας.  

Την ίδια αμηχανία είχαν και οι εργαζόμενοι καταστήματος με επώνυμα παιδικά είδη και αξεσουάρ, που κάλεσαν την Παρασκευή το βράδυ μετόχους της διοίκησης να ρωτήσουν αν θα πρέπει να καλέσουν την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία εξαιτίας του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή αλλά τελικά  δεν έκαναν κλήσεις με το ...φόβο μην βρουν τον μπελά τους για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Το μυστήριο όμως παραμένει ακόμα...

Τι έγγραφα έκαιγαν στελέχη της συγκεκριμένης πασίγνωστης εισηγμένης εταιρείας; Και για ποιο λόγο συγκέντρωναν και όπως φαίνεται -κατά τους μάρτυρες από κοντά γραφεία και καταστήματα της περιοχής - κατέστρεφαν εταιρικά έγγραφα ...στην πυρά μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα λίγες ώρες πριν την έναρξη της καραντίνας, συνεχίζοντας - σαν τους κλέφτες - και τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης; 

Και γιατί δεν απάντησαν τις εκκλήσεις των ανθρώπων από άλλες εταιρείες που έσπευσαν αρχικά στην είσοδο του κτιρίου να δουν την συμβαίνει και να προσφέρουν την βοήθειά τους, αν είχε ξεσπάσει όντως κάποια - ή μάλλον περισσότερες της μιας - εστία φωτιάς εντός των γραφείων αλλά τήρησαν σιγή ιχθύος σαν να μην υπήρχε κανείς μέσα στα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας.  

Είναι συνηθισμένη πρακτική η καταστροφή εγγράφων ώστε να απομένουν μόνο στάχτες σε μεταλλικά καλάθια αχρήστων ή ήταν μια και μοναδική (δηλ. κατ'  εξαίρεση) περίπτωση, για την οποία υπάρχει μια απόλυτα δικαιολογημένη απάντηση από την διοίκηση;    

Είτε νόμιμη, είτε νομότυπη...