Ο Εμίρης… ο κακομοίρης κι ο “τραπεζίτης” των σούπερ ελληνικών επενδύσεων!

Μια πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε πριν από 10 χρόνια, ένα... σενάριο που θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ αλλά ήταν πρώτο θέμα στις επιχειρηματικές συζητήσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2011 κι ως σήμερα θεωρείται ιστορικό γεγονός των ένδοξων επενδυτικών ημερών άλλοτε κραταιού ομίλου της Ελλάδας.

Μια πραγματική ιστορία ανακάλυψε πριν από μερικούς μήνες ένας από τους πλέον επιφανείς και επιτυχημένους τραπεζίτες της Κύπρου, που παρότι μοιάζει εξωπραγματική ρίχνει φως στην εντυπωσιακή πορεία του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου της Ελλάδας, ο οποίος  σήμερα αποτελεί...σκιά του μεγαλείου των περασμένων δεκαετιών και κινδυνεύει με πτώχευση υπό το βάρος δανειακών υποχρεώσεων του χαρτοφυλακίου του.

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea πολύ γνωστός στην Κύπρο τραπεζίτης ταξίδεψε για ολιγοήμερες διακοπές στο εξωτικό Ντουμπάι το καλοκαίρι του 2019, χωρίς καμία πρόθεση για επαγγελματικές συναντήσεις και οικονομικές συμφωνίες, αποδεχόμενος πρόταση φιλοξενίας από γνωστό στέλεχος ομίλου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υπό τον όρο ότι η παραμονή του θα έχει καθαρά τουριστικό σκοπό και θα μπορούσε να απολαύσει λίγες ημέρες πολυτελούς χαλάρωσης και ξεκούρασης σε ένα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία του Ντουμπάι, έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια μαζί με τη σύζυγό του και ετοίμασε βαλίτσες για την εντυπωσιακή πόλη της περιοχής του Περσικού Κόλπου.  

Παρότι ο ίδιος επιθυμούσε μια διακριτική παρουσία, στο αεροδρόμιο τον περίμενε λιμουζίνα και οδηγός που είχε κανονιστεί από τον "οικοδεσπότη" του και σε λίγη ώρα βρέθηκε στην είσοδο του πολυτελούς ξενοδοχείου, όπου θα διέμενε χωρίς να νιώσει παρά ελάχιστα την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στην πόλη. 

Η πρώτη έκπληξη όμως τον περίμενε την επόμενη ημέρα το πρωί καθώς βρισκόταν στον χώρο της υποδοχής (reception) του ξενοδοχείου, όταν "νόμιζε" ότι είδε ένα γνώριμο πρόσωπο. Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας ή της τύχης....

Αν και αρχικά δεν ήταν σίγουρος ότι όντως ήταν το άτομο που είχε στο μυαλό του, καθώς το θεώρησε απίθανο και υπό την πίεση του χρόνου καθώς τον περίμενε αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει στο εστιατόριο όπου θα είχε γεύμα με τον παλιό του φίλο, δεν προσπάθησε να του μιλήσει ή να τον προσεγγίσει. Το ίδιο βράδυ που το ξανασκέφτηκε απολαμβάνοντας στην σουίτα του ένα από τα αγαπημένα του επιδόρπια, σκέφτηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα έκανε λάθος και μπορεί να μπέρδεψε τα πρόσωπα.

Όμως, όταν το ίδιο "σκηνικό" επαναλήφθηκε άλλες δυο φορές στον ίδιο χώρο και περίπου την ίδια ώρα, τότε μπήκε στον...πειρασμό να μάθει αν τελικά ήταν ο άνθρωπος που είχε γνωρίσει πριν από μερικά χρόνια ή απλώς υπήρχε μεγάλη ομοιότητα με την εικόνα που είχε αποτυπωθεί στο μυαλό του. 

Η απρόσμενη αποκάλυψη

Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον μεγάλο επενδυτικό όμιλο στην Ελλάδα και τον Κύπριο τραπεζίτη; 

Όταν λοιπόν πλησίασε τον συγκεκριμένο άνδρα (μελαμψό, 50αρη, με λεπτό σωματότυπο) και τον ρώτησε αν είναι ο "τάδε" που είχε παρουσιαστεί πριν από 15 χρόνια ως γαλαζοαίματος επενδυτής των Εμιράτων από τους εκπροσώπους του ελληνικού επενδυτικού ομίλου, εκείνος απάντησε στα αγγλικά -  με αραβική προφορά - με ένα σαρδόνιο χαμόγελο: "Και ναι, και όχι"! 

Όπως του εξήγησε στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενος σε εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που εξυπηρετεί ως personal assistant στελέχη και επιχειρηματίες από το εξωτερικό, γεννημένος στο Ντουμπάι από Ινδούς γονείς. Ουδέποτε υπήρξε γαλαζοαίματος και ουδέποτε είχε την πρόθεση να αναμιχθεί σε σκάνδαλα και απάτες.

Έχοντας όμως πάθος με την υποκριτική και τη λιγοστή εμπειρία από μαθήματα θεάτρου και κινηματογράφου που είχε παρακολουθήσει παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές του στις επιχειρήσεις δοκίμασε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 να παίξει σε διαφημιστικά και ταινίες, μέσω γνωστού πρακτορείου στην Ασία. Μέχρι τους....Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχε καταφέρει να κερδίσει αρκετούς μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές ενώ - όπως ανέφερε με μεγάλη υπερηφάνεια - είχε γυρίσει μαζί με μερικά αστέρια του Μπόλιγουντ (της βιομηχανίας του ινδικού κινηματογράφου) ένα διαφημιστικό σποτ για λογαριασμό ασιατικής τράπεζας.

Τότε ήταν που δέχτηκε την πρόταση για έναν ρόλο με πολλά χρήματα, ακόμα και για δεδομένα των Εμιράτων, σε μια... Ευρωπαϊκή υπερπαραγωγή, όπως πίστευε ο ίδιος και μάλλον και ο ατζέντης που τον εκπροσωπούσε: έναν επενδυτή και τραπεζίτη αραβικής προέλευσης από την Σαουδική Αραβία. Αργότερα έγινε Κατάρ, Μπαχρέιν μέχρι που κατέληξε απόγονος Εμίρη ενός εκ των Αραβικών Εμιράτων. 

Κι όντως, είχε ταξιδέψει αρκετές φορές για συναντήσεις, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις στην Ευρώπη το διάστημα 2006-2011, υποδυόμενος τον επενδυτή με το τραπεζικό background, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας ανώνυμος κομπάρσος που πίστεψε ότι θα ζούσε το μεγάλο του όνειρο και μπορεί να έφθανε μέχρι το Χόλιγουντ! 

Ή τουλάχιστον αυτό πίστευε αρχικά, γιατί τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά στην πορεία και βρέθηκε άθελά του σε μια υπόθεση με επενδυτές, σωματοφύλακες, δικηγόρους, επιχειρηματίες και "ειδικούς" από την Ευρώπη και την Αμερική. 

Μέσα σε λίγα λεπτά του αποκάλυψε επιγραμματικά την εξέλιξη της υπόθεσης από την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου και των ιδιωτικών συμφωνητικών εχεμύθειας μέχρι τα διαβατήρια και τις ταυτότητες μαζί με έγγραφα προς υπογραφή που έφερναν σε πολυτελείς δερμάτινους χαρτοφύλακες άνδρες ιδιωτικής εταιρείας προστασίας. Κι αν στην αρχή τα χρήματα που λάμβανε σε λογαριασμούς offshore σε διαφορετικά ονόματα και η χλιδάτη ζωή που ζούσε υποδυόμενος έναν βαθύπλουτο επενδυτή, ήταν άκρως δελεαστικά για έναν φτωχό Ινδό όπως ο ίδιος, στην συνέχεια τα συμβόλαια και οι δημόσιες εμφανίσεις δεν είχαν καμία σχέση με όσα του είχαν υποσχεθεί και περίμενε. Ήταν άθελά του μέρος ενός κυκλώματος που διακινούσε τεράστια ποσά, μετοχές και συμβόλαια σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο και είχε καταλάβει πως συμμετείχε σε κάποιου είδους απάτη.

Αλλά ήταν όλα τόσα ελεγχόμενα και προκαθορισμένα, που παρότι σκέφτηκε κάποιες φορές να παραιτηθεί, έχοντας στο πλευρό του πάντοτε "συμβούλους" και "σωματοφύλακες", ήταν δύσκολο να λάβει την απόφαση και ακόμα δυσκολότερο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι.  

Τα ταξίδια στην Κύπρο

Και μπορεί να θυμόταν την Κύπρο με τις καλύτερες αναμνήσεις, αλλά όταν το 2012 μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης λόγω της οικονομικής κρίσης, όσοι τον καθοδηγούσαν και τον πλήρωναν αδρά...εξαφανίστηκαν, αλλά ακολούθησαν "άλλοι" που απειλούσαν να μην εμφανιστεί πουθενά δημόσια και να καταστρέψει έγγραφα, αρχεία και ότι άλλο είχε στην κατοχή του από την "συμφωνία". Μάλιστα, έμαθε από φίλους ότι "άγνωστοι" είχαν διαρρήξει το διαμέρισμά του στο Ντουμπάι το 2013 και σχεδόν το είχαν διαλύσει, προκαλώντας ζημιές ακόμα και στους τοίχους!  

Για πολλούς μήνες φοβούμενος για την ζωή του, κρυβόταν σε συγγενείς του σε μικρά, απομακρυσμένα, χωριά της Ινδίας, αποφεύγοντας να μιλάει με φίλους και γνωστούς. Για τρία σχεδόν χρόνια, την επιβεβαίωση πως είναι ζωντανός και υγιής μετέφεραν στους γονείς του με μηνύματα συγγενείς ώστε να μην ανησυχούν.

Ουσιαστικά, όπως είπε,  επέστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του το 2016, χωρίς πρόσβαση στους παλιούς τραπεζικούς του λογαριασμούς, χωρίς δουλειά και με ελάχιστα χρήματα. 

Έτσι, γύρισε ξανά στο γνώριμό του Ντουμπάι, αλλά αυτή την φορά ως εργαζόμενος μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ξένους τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, προσπαθώντας να μείνει μακριά από την προηγούμενη "ζωή" του. 

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο του Χόλιγουντ, αλλά για τον ίδιο ήταν μια επώδυνη περιπέτεια και για δυο τουλάχιστον χώρες, μια πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία τους. Οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης δεν έχουν αποκαλυφθεί ως σήμερα και ουδέποτε έγινε έρευνα στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

Είναι όμως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή μια καλοστημένη απάτη για την οποία δεν βρέθηκε ποτέ κανείς ένοχος;