Joker: Γιατί αρκετοί γνωστοί επιχειρηματίες “τρέμουν” τον… Ο.Α.Σ.Α.;

Τα στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – και όχι τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνίων Αθηνών – που έχουν σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων “καίνε” όσους απέκρυπταν έσοδα, κέρδη και μετρητά ανενόχλητοι για χρόνια.

Από την τελευταία ημέρα του Ιουνίου που ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (γνωστού και ως ΟΟΣΑ ή OECD στα αγγλικά) ανακοίνωσε επίσημα τα στοιχεία από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τραπεζικούς λογαριασμούς σε 97 χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των περιορισμό της αποφυγής φορολόγησης εσόδων μέσω offshore εταιρειών, υπήρχαν φήμες πως αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες είχαν “χάσει τον ύπνο τους”.

Η ανακοίνωση μπορεί να συνοδεύτηκε με εντυπωσιακούς τίτλους (“οι φορολογικές αρχές απέκτησαν τα δεδομένα 84 εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών που κατείχαν εκτός επικράτειας τους πολίτες σχεδόν 100 χωρών” και “στοιχεία που κάλυπταν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ”) αλλά σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις (όπως τα έγγραφα από τα αποκαλούμενα “Panama Papers”, την Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Φαλτσάνι, κ.α.) δεν εμπεριέχει ονόματα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν.

Στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι υπήρχε μεγάλη ικανοποίηση γιατί τα “αποτελέσματα της ανταλλαγής στοιχείων ήταν εντυπωσιακά” και “έχουν έρθει τα πάνω-κάτω μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια”. Λέγεται μάλιστα πως στα γραφεία κυκλοφορούσαν και ονόματα τις τελευταίες πέντε ημέρες. Όπως ανέφεραν αρκετοί από τους διαπιστευμένους Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν και την καλύτερη ενημέρωση τα τελευταία χρόνια, “δεν υπήρχε υπάλληλος που να μην δέχτηκε κλήση από φίλο, γνωστό ή μακρινό συγγενή την προηγούμενη εβδομάδα”!

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η δήλωση του γενικού γραμματέα του Ο.Α.Σ.Α., Άνχελ Γκουρία: “Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αλλάζει τα πάντα”. Σχεδόν μετά από μισό αιώνα προσπαθειών “χρήμα που μεταφέρθηκε από τη μία χώρα στην άλλη και δεν φορολογήθηκε ποτέ”, υπάρχει σε επίσημα -και νόμιμα – αρχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές των χωρών που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη διεθνή συμφωνία. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν ασχολήθηκαν πολύ με την είδηση κι ας περιείχε εντυπωσιακά στοιχεία. Αύξηση 78,72% των τραπεζικών λογαριασμών που μπήκαν στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής, διπλασιασμός της αξίας των περιουσιακών στοιχείων (κυρίως μετρητών) και 35,5% περισσότερα αρχεία, με οκταπλασιασμό των δεδομένων σε σχέση με το 2017.

Τα “Λαβράκια” από το… Παρίσι!

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, όμως, από τα αρχεία του 2019 που έχουν φθάσει στην Ελλάδα και βρίσκονται στην διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) προκύπτουν στοιχεία για Έλληνες πολίτες (στην πλειονότητά τους επιχειρηματίες) τα οποία για πρώτη φορά – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- είναι 100% νόμιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την “ταυτοποίηση” αδήλωτων εσόδων και τον εντοπισμό μετρητών από μεταφορές και κινήσεις σε λογαριασμούς Ελλήνων φορολογουμένων που δεν έχουν καταγραφεί σε φορολογικές δηλώσεις. Από τα στοιχεία αυτά μπορούν να εντοπιστούν αγοραπωλησίες, επενδύσεις ακόμα και “προσωπικά έξοδα” που δεν φαίνονταν επίσημα στην Ελλάδα.

Αν και για “ευνόητους λόγους” δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Α.Α.Δ.Ε., στα αρχεία του ηλεκτρονικού συστήματος του “Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς” που υποστηρίζεται από τον Ο.Α.Σ.Α. υπάρχουν γνωστά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών.  Πρόσωπα που φιλοξενούσαν τα περιοδικά lifestyle πριν από την οικονομική κρίση του 2010 με την πολυτελή ζωή τους και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα προηγούμενα χρόνια με περίεργες υποθέσεις…πτωχεύσεων, ξαφνικών καταρρεύσεων γνωστών εταιρειών με τεράστια -ανεξόφλητα- τραπεζικά δάνεια και με λογιστικές απάτες στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων τους.

Ορισμένοι εμφανίζονται ακόμα να έχουν εξωπραγματικές οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δ.Ο.Υ., τις οποίες – κατά δήλωσή τους ή των δικηγόρων τους – αδυνατούν να αποπληρώσουν όπως κάνουν, ακόμα και με μεγάλη δυσκολία, οι περισσότεροι Έλληνες τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι είναι ήδη έτοιμη λίστα με “ηχηρά” ονόματα επιχειρηματιών, ξενοδόχων, βιομηχάνων, εφοπλιστών και επενδυτών, που εμφανίζονται να διαθέτουν προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς (ως δικαιούχοι ή πραγματικοί ιδιοκτήτες) αγνώστων ως σήμερα νομικών προσώπων, με τεράστια χρηματικά ποσά, είτε “παρκαρισμένα” σε κάποια εξωτική χώρα, είτε κινούμενα από χώρα σε χώρα. Αρκετές από αυτές τις επώνυμες “περιπτώσεις” έχουν κάθε λόγο να μην “κοιμούνται γαλήνια τα βράδια” αφού εκτός από τα “τσουχτερά” πρόστιμα από την εφορία, στην συνέχεια θα κληθούν πλέον να εξοφλήσουν τα ως σήμερα “μη εξυπηρετούμενα” (προσωπικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά) δάνεια και λοιπές “υποχρεώσεις”. 

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από την Γαλλία, αυτή η λίστα αποκαλείται χιουμοριστικά  σε επίσημες επικοινωνίες με τα κεντρικά του Ο.Α.Σ.Α. ως “η λίστα με τα…λαβράκια από το Παρίσι”! 

Λέγεται δε πως τεράστιο πρόβλημα θα έχουν όσοι είχαν κηρύξει πτώχευση ή είχαν εξασφαλίσει την προστασία των δικαστηρίων (π.χ. μέσω του “νόμου Κατσέλη”) δηλώνοντας ψευδώς σε δικαστικές και κρατικές αρχές πως δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους για να καλύψουν δάνεια και άλλες οικονομικές εκκρεμότητες.

Ετοιμαστείτε για μεγάλες καλοκαιρινές αποκαλύψεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ