emea business monitor

Joker: Ποιός επώνυμος επιχειρηματίας έμπλεξε με τον ΣΔΟΕ λόγω… έρωτα;

Αν και θεωρείται από τους πλέον ισχυρούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ελλάδας και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις οικονομικές αρχές με τις δραστηριότητες του (αντιθέτως χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα)

Κυκλοφορούσε ως πληροφορία στους διαδρόμους του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Κατά την διάρκεια της καραντίνας οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή κατά επιχειρηματιών και μετόχων γνωστών εταιρειών είχαν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Όμως, μετά την άρση της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η επιστροφή στην κανονικότητα του υπουργείου περιελάμβανε και… εκπλήξεις.

Πολλές καταγγελίες για φοροδιαφυγή, εικονικά τιμολόγια και πρακτικές απόκρυψης τζίρου και διακίνησης αδήλωτων εσόδων, από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μέχρι γνωστούς, επώνυμους και ιδιαίτερα επιτυχημένους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Από τις πρώτες αξιολογήσεις προέκυψε ότι οι καταγγελίες προέρχονται από πρώην εργαζομένους – ειδικά τμημάτων προσωπικού και λογιστηρίων – που είχαν εκ των έσω πληροφορίες, πρώην συνεργάτες και τέως μέλη διοικητικών συμβουλίων. Κυρίως όμως από απολυμένους υπαλλήλους που ήξεραν πολλά αλλά δεν μπορούσαν να μιλήσουν για να μην χάσουν την θέση τους.

Υπήρχαν όμως και “καρφώματα” επιχειρηματιών από ανταγωνιστές τους, ειδικά σε περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων και ανύπαρκτων συναλλαγών ή για μεταφορές αδήλωτων εσόδων προς το εξωτερικό. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν επίσης καταγγελίες από απατημένες συζύγους, οι οποίες εμπεριείχαν σημαντικές φορολογικές και οικονομικές πληροφορίες μαζί με πιο …προσωπικές λεπτομέρειες. Δαπάνες που δεν είχαν καμία σχέση με την εταιρεία αλλά ήταν μέρος του κόστος των εξωσυζυγικών δραστηριοτήτων και στην συνέχεια είχαν περάσει στα έξοδα της εταιρείας. Ακόμα και τιμολόγια από “ροζ ξενοδοχεία”!

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, μια ήταν η περίπτωση φοροδιαφυγής που κέντρισε το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΔΟΕ και έφθασε στα χέρια υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν ήταν απλώς μια καταγγελία εις βάρος πολύ γνωστού και επιτυχημένου επιχειρηματία (πάθος στο επώνυμες μάρκες ρουχισμού, τα ακριβά κρασιά και το… ωραίο φύλο) αλλά τρεις διαφορετικές!  Όλες από γυναίκες…

Όταν τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών διάβασαν μαζί τις τρεις αρχικά ασύνδετες καταγγελίες για έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία συνειδητοποίησαν πως ήταν ουσιαστικά η ίδια υπόθεση αλλά μέσα από την αφήγηση τριών διαφορετικών γυναικών από τις οποίες οι δυο πρώτες ήταν οι “παράνομοι δεσμοί” του και η τρίτη η σύζυγός του! 

Οι καταγγελίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες  η πρώτη καταγγελία που υποβλήθηκε ήταν ανώνυμη και είχε πολλές λεπτομέρειες . Όμως, ως καταγγελία δεν περιείχε σπουδαίες αποκαλύψεις (και γι’ αυτό δεν αξιολογήθηκε ως σημαντική εξαρχής) αλλά πολλές και ιδιαίτερα… juicy λεπτομέρειες.

Η δεύτερη καταγγελία προέρχονταν από μια νεαρή γυναίκα που είχε δώσει πολλά στοιχεία για συναλλαγές (από σουίτες πολυτελείας για βραδυνές ερωτικές περιπτύξεις μέχρι αγορές ακριβών δώρων) με την χρήση πιστωτικών καρτών από ξένες εταιρείες που είχε στην κατοχή του ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και χρησιμοποιούσε ως το “προσωπικό πορτοφόλι” του για να κάνει “παράλληλη ζωή”.

Όμως, τα όσα περιέγραφε η τρίτη καταγγελία από την απατημένη σύζυγο ήταν το “κερασάκι” στην τούρτα. Ουσιαστικά ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έλειπε στον ΣΔΟΕ για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αλλά με όσα αναφέρονται στις καταγγελίες όχι μόνο θα βρεθεί μπλεγμένος για φοροδιαφυγή αλλά και για μερικά ακόμα αδικήματα με δεκάδες παραβάσεις.

Φαίνεται πως μια απροσεξία του γνωστού επιχειρηματία να ξεχάσει τον φορητό του υπολογιστή ανοιχτό μια ημέρα πριν αναχωρήσει βιαστικά από το σπίτι του σε βραδινή ώρα για “έκτακτο” επαγγελματικό ραντεβού ήταν η αιτία να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού και των αρχείων όπου αποθήκευε όχι μόνο τις φωτογραφίες από τις πιο θερμές αναμνήσεις του με τις δυο νεαρές κυρίες αλλά και μια σειρά από έγγραφα που έδειχναν τα τεχνάσματα με τα οποία εξαφάνιζε έσοδα και πωλήσεις και τα μετέφερε στο εξωτερικό, από όπου αντλούσε μεγάλα ποσά για επενδύσεις σε Louis Vuitton, γούνες, κοσμήματα μέχρι εξωτικά γυναικεία εσώρουχα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, με το υλικό από τις τρεις καταγγελίες ο ΣΔΟΕ μπορεί πλέον εύκολα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει σε έλεγχο τόσο του ίδιου όσο και των επιχειρήσεων του. Και αν επαληθευτούν όλες οι πληροφορίες από τις καταγγελίες, θα του επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα ενώ μεγάλο πρόβλημα θα έχει και η επιχείριση του (για την ακρίβεια όμιλος εταιρειών). 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.