Ποιά εισηγμένη είναι στο… στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Η μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας – μέσα σε λίγες ημέρες – έχει “γράψει” κέρδη 251,7%

Το Χρηματιστήριο Αθηνών περνάει μια δύσκολη φάση λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, με τις περισσότερες εταιρείες να καταγράφουν απώλειες και τους επενδυτές να κινούνται υπό το καθεστώς πανικού.  Ελάχιστες εισηγμένες έχουν καταφέρει  να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το αρνητικό κλίμα και δυστυχώς μετρούν απώλειες ακόμα και εταιρείες, που έχουν πετύχει πολλά (έσοδα, κερδοφορία, κ.α.) από τις αρχές του έτους. 

Ανάμεσά τους και μια εταιρεία, που έκανε την μεγάλη έκπληξη αφού όχι μόνο αντιμετώπισε θετικά τις πτωτικές πιέσεις αλλά έδειξε μια απρόσμενα θετική πορεία μέσα στον Φεβρουάριο. Και όταν ξέσπασε το θέμα με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια την τελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα, η μετοχή της ξεκίνησε ξαφνικά ένα απίστευτο ράλι, που θα εντυπωσίαζε ακόμα και τον διάσημο Αμερικανό μεγαλο-επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Για την ακρίβεια, η μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας έκανε στις 20 Φεβρουαρίου, ένα άλμα ύψους… 20% και στην συνέχεια ακολούθησαν στην σειρά άλλα… έξι limit-up, με αποτέλεσμα η μετοχή της να καταγράψει την τελευταία ημέρα του μήνα κέρδη 251,7% ! 

Για όσους αναρωτιούνται για τα αίτια, δεν υπήρξε καμία μεγάλη συμφωνία, καμία ανακοίνωση και δεν κυκλοφόρησε καμία φήμη για αύξηση κερδών, τζίρου ή προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Αντιθέτως, η εταιρεία είναι ζημιογόνος, τοποθετημένη στην κατηγορία της επιτήρησης σχεδόν για 7 χρόνια και σε δραματική οικονομική κατάσταση, με μεγάλες υποχρεώσεις (προς τράπεζες και  τρίτους), τα ίδια κεφάλαιά της αρνητικά και μεγάλο μέρος των δανείων ήδη στο «κόκκινο». Μάλιστα, για τα 11,6 εκατομμύρια ευρώ από τα «κόκκινα» δάνεια (συνολικού ύψους 21,73 εκατ. ευρώ) έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής από την πιστώτρια τράπεζα  αλλά η  εταιρία κατέθεσε αιτήματα ανακοπών  διαταγών πληρωμής στο πρωτοδικείο. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι από την αρχή χρονιάς, η μετοχή έκανε πράξεις μόνο σε  14 συνεδριάσεις, με συνολικό ποσό συναλλαγών σχεδόν 100 ευρώ…παρά κάτι ψιλά!

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη παρακολουθεί με προσοχή την πορεία της συγκεκριμένης μετοχής (γιατί είχε ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός πριν από 2 χρόνια) και θα ασχοληθεί διεξοδικά με την ίδια την εισηγμένη μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κάποιοι λένε ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η δυσωδία πίσω από την υπόθεση είναι χειρότερη και από τα σφαγεία στα Ιωάννινα τον δεκαπενταύγουστο, όταν χαλάει ο βιολογικός καθαρισμός. Τι ακριβώς όμως έχει συμβεί θα αποκαλυφθεί σύντομα μετά την εις βάθος έρευνα της υπόθεσης. 

Υπομονή λίγες ημέρες ακόμα… 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ