Joker: Έρχεται… καταιγίδα αλλαγών (και εκπλήξεων) στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Στο παρασκήνιο έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής που θα φέρουν τα “πάνω-κάτω” στο ελληνικό πρωτάθλημα

Εχθές, Τρίτη, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε ένα άτυπο μνημόνιο (αναφέρεται επισήμως ως Διακήρυξη Προθέσεων) με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), Αλεξάντερ Τσέφεριν για το μέλλον του –πολύπαθου – ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, έκαναν δηλώσεις με άφθονη δόση διπλωματίας και ανανέωσαν την επικοινωνία τους για τον Ιούνιο. Αυτά τουλάχιστον επισήμως…

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, στο παρασκήνιο όμως έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής που θα φέρουν τα «πάνω-κάτω» στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), η οποία θα πάψει σύντομα να έχει απλά επιβλέποντες από το εξωτερικό (και ταυτόχρονα διοικητές από το ελληνικό παρασκήνιο). Ουσιαστικά, τα καθήκοντα προέδρου φέρεται να έχει κλείσει ο πρώην γενικός γραμματέας της Σερβίας Ζόραν Λάκοβιτς, που «καθάρισε» το σερβικό ποδόσφαιρο (από προβλήματα δεκαετιών που έφθαναν στην εποχή του… Τίτο!) και έχει την εμπιστοσύνη τόσο της UEFA όσο και της FIFA.  

Στην Ελβετία λένε πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει εγκριθεί η αξιοποίηση και ενός Έλληνα σε ρόλο συμβούλου, αλλά με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ευθύνες αντίστοιχες του αθλητικού διευθυντή : ο παλιός διεθνής παίκτης της ΑΕΚ και της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντέμης Νικολαΐδης.

Η τρίτη κίνηση θα είναι διπλή και περιλαμβάνει την ανάθεση των καθηκόντων του αρχι-διαιτητή σε ξένο για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη ορισμού διαιτητών, αρμοδιότητα που θα παραμείνει στην στην ΚΕΔ της ΕΠΟ μόνο… στα χαρτιά.

Παράλληλα, όμως, θα έρχονται στην Ελλάδα για αιφνιδιαστικούς και τακτικούς ελέγχους των διαιτητών και μέλη της Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA. Τα δυο πρώτα ονόματα, που φέρεται να έχουν “κλειδώσει” ήδη, προκαλούν δέος και μόνο στο άκουσμά τους καθώς είχαν την φήμη των πολύ «σκληρών διαιτητών» που δεν επέτρεπαν σε προπονητές και παράγοντες ούτε να …βήξουν χωρίς την έγκρισή τους. Ειδικά ο Γερμανός. 

Και η τελευταία αλλαγή για την τρέχουσα σεζόν (γιατί από τον Αύγουστο θα ακολουθήσει μια ολόκληρη δέσμη μέτρων και αποφάσεων) θα είναι ο έλεγχος των ποινών της ελληνικής αθλητικής δικαιοσύνης από την UEFA.

Κι αυτό προκύπτει από συζήτηση στελεχών Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας το βράδυ της Δευτέρας που άφησαν να εννοηθεί πως από την νέα σεζόν οι ποινές, που θα επιβάλλονται θα είναι πολύ αυστηρές γιατί θα επιβάλλονται ουσιαστικά από την UEFA (όπως το Τσάμπιονς Λίγκ και το Γιουράπα Λίγκ) σε συμφωνία με το καταστατικό της FIFA. Κι όποιος διαφωνεί μπορεί να πηγαίνει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) στην Ελβετία, αν θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.

Οι επεισοδιακές συνεδριάσεις της Σούπερ Λίγκ και τα…σόου παραγόντων και νομικών στις εκδικάσεις υποθέσεων θα λάβουν τέλος, όπως επίσης οι βόλτες με περίστροφα, οι επισκέψεις στα αποδυτήρια των διαιτητών και πολλά ακόμα στραβά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για να καταλάβει κανείς πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα με οπαδούς και παράγοντες αρκεί να σκεφτεί ότι ο Αλεξάντερ Τσέφεριν δεν μίλησε στους Ελβετούς δημοσιογράφους απλά για αυστηρές ποινές αλλά για «αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» και επισήμανε ότι «το ενδεχόμενο ενός ποδοσφαιρικού Grexit παραμένει πάντα ανοιχτό»… χωρίς να προσθέσει όμως την φράση πως «κάτι τέτοιο ο ίδιος το απεύχεται», όπως είπε στους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου στην Αθήνα.

Και όποιος δεν θα συμφωνεί με τα νέα «ήθη και έθιμα» θα οδηγείται εκτός ελληνικού ποδοσφαίρου με συνοπτικές διαδικασίες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ