Joker: Σούπερ συμφωνία… αλλάζει την αγορά των Σούπερ Μάρκετ;

Οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει διερευνητικά τον περασμένο χρόνο αλλά η συμφωνία χάλασε στις… δημόσιες εντυπώσεις!

Αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας (σούπερ μεγέθους) στον χώρο των Σούπερ Μάρκετ, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά.

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει διερευνητικά τον περασμένο χρόνο αλλά η συμφωνία χάλασε στις… δημόσιες εντυπώσεις!

Η μια πλευρά επιθυμούσε να εμφανιστεί ως μεγάλη εξαγορά και μέρος μιας νέας επιθετικής πολιτικής και η άλλη πλευρά ως «συγχώνευση». Για την ακρίβεια ζητούσε στην τελική ανακοίνωση να υπάρχει η διατύπωση «ένωση δυνάμεων με σκοπό την δημιουργία ενός νέου ‘ισχυρού πόλου’ στην εγχώρια αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων».

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία συμφωνίας οφείλεται σε κάποιες «λεπτομέρειες» στο οικονομικό μέρος της πρότασης και κυρίως στις προσδοκίες της οικογένειας, που έχει τον έλεγχο και επικαλείται για συναισθηματικούς λόγους (λέγεται πως ακούστηκε και η φράση «έχουμε κάνει πολλές θυσίες, έχουμε επενδύσει τους κόπους μιας ζωής και έχουμε συνδέσει με την εταιρεία στιγμές… ανεκτίμητης αξίας»!).

Μετά όμως από τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών που δεν έχουν σκοπό να προβούν σε «γενναίες περικοπές» με τον κίνδυνο να προκαλέσουν την κατακραυγή της κοινής γνώμης, το κλίμα αντιστράφηκε και πλέον οι εντυπώσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα από τον φόβο του ενδεχόμενου πτώχευσης υπό το βάρος των υποχρεώσεων σε τράπεζες (και κατ’ επέκταση σε προμηθευτές).

Η οικονομική πρόταση

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η οριστική πρόταση περιλαμβάνει ένα ποσό γύρω στα 150 εκατομμύρια για την εξαγορά της αλυσίδας, την παροχή εγγυήσεων για τα δάνεια, που εκκρεμούν καθώς και ρύθμιση των οφειλών προς προμηθευτές με ένα σημαντικό ποσό προκαταβολικά.

Μια πρόταση που θεωρούν πραγματικά ρεαλιστική οι εμπλεκόμενες τράπεζες, που παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις και δεν έχουν αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο της ρήξης των δυο πλευρών λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στάσης της…οικογενείας.

Φημολογείται μάλιστα πως διευθυντικά στελέχη της δεύτερης αλυσίδας προσπάθησαν να υπενθυμίσουν στον βασικό μέτοχο και «πατριάρχη» της οικογένειας την περίπτωση της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Γιατί όπως λέει και γνωστό λαϊκό γνωμικό «όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα». Ειδικά, αν μια επιχείρηση έχει στα βιβλία της δάνεια, που δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει, σημαντικές υποχρεώσεις σε προμηθευτές, των οποίων η υπομονή αρχίζει να εξαντλείται και μετόχους που έχουν μείνει στις δόξες και τα μεγαλεία της δεκαετία του ’80…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ