emea business monitor

Joker: Έρχονται νέες εκπλήξεις στο σκάνδαλο με την… Folli Follie;

Αναμένονται και νέες αποκαλύψεις για την λειτουργία της εταιρείας την περίοδο 2009-2017 και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και...εκπλήξεις

Μια εβδομάδα πραγματικός… Γολγοθάς ξεκινάει για τον πολύπαθο όμιλο της Folli Follie (FF Group), που βρίσκεται από τα τελευταίους 18 μήνες στο «μάτι ενός κυκλώνα» αποκαλύψεων, ερευνών για απάτη και παρασκηνιακών παιχνιδιών εξουσίας σε διοικητικό επίπεδο.

Ανεξάρτητα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τον διορισμό προσωρινού Δ.Σ. μετά την  αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη ενδέχεται να εξελιχθεί σε «πεδίο μάχης».  

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, αναμένονται και νέες αποκαλύψεις για την λειτουργία της εταιρείας την περίοδο 2009-2017 και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και…εκπλήξεις.  

Μπορεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου να ασκήθηκε ποινική δίωξη με κακουργηματικές κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και χειραγώγηση μετοχών εις βάρος 16 στελεχών της εταιρείας Folli Follie για την περίοδο 2009 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018 (σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα τέσσερα πρόσωπα, να διώκονται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πολύς Γκάμπριελ Γκρέγκο του Αμερικανικού fund, Quintessential Capital Management (QCM), που είχε προβεί τον Μάιο του 2018 σε μυστική έρευνα και αποκαλύψεις για μισό δισεκατομμύριο εμπορεύματος μόνο στα βιβλία του 2017 και σχεδόν 290 εκατομμύρια ευρώ μόνο στα… χαρτιά (!) του ομίλου Folli Follie, ενδέχεται να έχει ακόμα πολλά στοιχεία.

Αν κρίνει κανείς από τις προηγούμενες περιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (βλέπε την καναδική Aphria και την ιταλική  Bio-on), υπάρχουν και «κρυφοί άσσοι στο μανίκι» του πανάκριβου ιταλικού κοστουμιού του.   

Έστω κι αν η έρευνα της φίρμας, Alvarez & Marsal (A&M) τον Σεπτέμβριο του 2018 έφερε στην δημοσιότητα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια πωλήσεων στους ισολογισμούς του ομίλου, τα οποία φέρεται να είναι πλαστές, με αποτέλεσμα τόσο η κερδοφορία της Folli Follie να είναι εικονική. Φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πολύ… παρασκήνιο τόσο για την περίοδο 2015-2017 όσο και για το διάστημα 2009-2013.

Και επειδή «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» … ευθύνες έχουν μόνο τα 16 στελέχη της της Folli Follie και η οικογένεια Κουτσολιούτσου;

Γιατί άραγε δεν γίνεται λόγος για τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς λογιστές που υπέγραφαν τους ισολογισμούς μιας δεκαετίας;

Όχι μια αλλά τρεις εταιρείες Ορκωτών Λογιστών ανέφεραν πως «οι συνημμένες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της εταιρείας FOLLI FOLLIE ΑΕΒΤΕ, και των θυγατρικών αυτής (ο Όμιλος),  τη χρηματοοικονομική τους επίδοση και τις ενοποιημένες ταμειακές τους ροές για τη χρήση που σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Πως κατάφεραν να ανακαλύψουν τόσα στοιχεία ξένα funds και δεν τα είδε κανένας από εκείνους που είχε στην διάθεσή (και την ευθύνη) του τα σχετικά έγγραφα για την ολοκλήρωση των ετήσιων ισολογισμών;

Άραγε μια «ανάκληση έκθεσης ελέγχου οικονομικής χρήσης» αρκεί για την απόδειξη της αθωότητας;

Get real time updates directly on you device, subscribe now.