Joker: Νέες – κτηματικές – τράπεζες στα “σκαριά”

Η ανάπτυξη του real estate αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη

Οι επενδύσεις σε real estate έχουν αποδειχτεί το πιο “καυτό” asset της ελληνικής οικονομίας τόσο στα χρόνια της κρίσης όσο και μετά από αυτή.

Ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών των ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την προσπάθειας των τραπεζών να βγάλουν από πάνω του τα κόκκινα δάνεια και οι μεγάλες προοπτικές κερδών στον τομέα του τουρισμού, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον,  ξένων επενδυτών, οι οποίοι “είδαν” το ελληνικό real estate σαν την “κότα με τα χρυσά αυγά”

Τα ξένα funds αγόρασαν και συνεχίζουν να αγοράζουν πακέτα κόκκινων δανείων, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν οδηγήσει πολλές ιδιοκτησίες αλλά και εκτάσεις να αλλάξουν χέρια, τα οποία συνήθως ανήκουν σε ξένα επενδυτικά funds

Όμως η κατοχή ιδιοκτησίας δεν είναι τίποτα αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει κέρδη. 

Ένα “υπέρ-fund” για όλα

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να προετοιμάζεται το έδαφος για την είσοδο στην ελληνική αγορά μιας νέας κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει “πακέτο” το real estate και τις επενδύσεις του στην χώρα μας. 

Η τράπεζα/ασφαλιστική εταιρεία που ετοιμάζει την είσοδο της στην ελληνική αγορά, ίσως επιστρέψει υπό την ταμπέλα ενός παλιού γνώριμου στην τραπεζική αγορά κερδίζοντας από την πρώτη στιγμή αναγνώριση και εμπιστοσύνη από το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κοινό. 

Στόχος είναι να λειτουργήσει σαν ένα υπέρ-fund το οποίο θα συγκεντρώσει ιδιοκτησίες από τις ελληνικές τράπεζες και θα τις ξαναβγάλει στην αγορά με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφάλειας και χρηματοδότησης. 

Η νέα αυτή κτηματική τράπεζα, η οποία θα μιλάει αγγλικά με μια ελαφριά κυπριακή προφορά,  λέγεται πως είναι προπομπός άλλης μίας ή δύο αντίστοιχων προσπαθειών που θα έρθουν από το εξωτερικό και θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα χρηματοδότησης και παροχής στεγαστικών δανείων

Οι άλλες δύο τράπεζες που εξετάζουν τα σενάρια εισόδου τους στη χώρα μας, μιλάνε γαλλικά και γερμανικά, αν και η τελευταία αποτελεί την πιο μακρινή περίπτωση. 

Όλα είναι θέμα τιμής

Με την αγορά του real estate να βρίσκεται εκτός πρόσβασης από τον απλό κόσμο, ο οποίος κατά την διάρκεια της κρίσης είδε αποταμιεύσεις και δανειοληπτική ικανότητα να “γκρεμίζονται”, η παροχή στεγαστικών δανείων είναι ένα δύσκολο έργο. 

Η λύση του χρειάζεται πολιτική παρέμβαση, με τις πληροφορίες του Joker να λένε πως ίσως ετοιμάζεται μια τροποποίηση του Τειρεσία, που θα επιτρέψει στους πολίτες να επιστρέψουν στην αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα, όπως λένε οι πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει την αλλαγή νομοθεσίας και φορολογίας που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να τονώσει την αγορά. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ