Joker: Η «Μαύρη Λίστα» πριν την… καταιγίδα!

Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών είναι πολλά – και μεγάλα – ονόματα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή αποκάλυψη του Joker του emea, για γνωστό, προβεβλημένο και σχετικά νέο σε ηλικία – για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα – πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ομίλου εταιρειών, που φέρεται να έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και φοβάται ότι θα ακολουθήσει σύντομα… καταιγίδα αποκαλύψεων για την «αθέατη πλευρά» των δραστηριοτήτων του.

Δυστυχώς, η παλαιότερη διαρροή από τα «ενδότερα» της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για υπόθεση φοροδιαφυγή εις βάρος του ύψους 35 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου». Κι η προ 12μηνου συμφωνία του για την πώληση μετοχών του σε μια εκ των εκ εταιρειών του έναντι υψηλού τιμήματος σε πολύ μεγάλο διεθνή όμιλο με έντονη παρουσία και στην Ελλάδα, έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές οικονομικές και φορολογικές αρχές εκ νέου, για 3η φορά από το 2010.

Και όπως λέει και η γνωστή ελληνική παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα…».

Όπως μαθαίνει όμως ο Joker του emea, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι μόνο ο γνωστός επιχειρηματίας, που έδωσε νέες αφορμές με την ηχηρή αγοραπωλησία και τις περίεργες διαδρομές των χρημάτων που ακολούθησαν στην συνέχεια αλλά και άλλα μεγάλα ονόματα που έχουν παρόμοια προκλητική φορολογική συμπεριφορά και έχουν αναγάγει την φοροδιαφυγή σε…τέχνη την τελευταία δεκαετία!

Μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα και το ελληνικό δημόσιο που είχε δεχτεί αφόρητες πιέσεις από τους «θεσμούς» (και την πρώην, «Τρόικα») να διευρύνει την φορολογική βάση με σκληρά μέτρα και παράλληλα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο την φορο-αποφυγή όσο και την φοροδιαφυγή. Τα δυο «αγαπημένα σπορ» των Ελλήνων επί δεκαετίες, όπως έλεγε και Γερμανός αξιωματούχος την πρώτη 5ετία των μνημονίων.

Κι αυτή την φορά φαίνεται πως υπάρχει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου προς το οικονομικό επιτελείο και το Κέντρο Ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσουν οι έλεγχοι σε βάθος και να φτάσουν σε πραγματικά μεγάλα ονόματα «κατά συρροήν» φοροφυγάδων.

Έρχεται η “νέα λίστα”

Δεν αποκλείεται μάλιστα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (ή το αργότερο ως τα τέλη του ίδιου μήνα) να ανακοινωθεί νέα λίστα με όσους έχουν τεράστια χρέη προς την ελληνική εφορία και το δημόσιο, βασισμένη σε πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία από ελέγχους και αναθεωρημένα διασταυρωμένα με διάφορες βάσεις δεδομένα, η οποία θα προκαλέσει σάλο στην ελληνική κοινωνία.

Και ο λόγος της καθυστέρησης δεν ήταν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ή οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά η εντολή να είναι τα στοιχεία «δεμένα» τόσο για πρόσωπα – με ή άνευ ισχυρές διασυνδέσεις και γνωριμίες- όσο και για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, που ελέγχονται διεξοδικά, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο αμφισβητήσεων και ευελιξίας για τους μεγαλο-φοροφυγάδες.

Ουδεμία σχέση με άλλες περιπτώσεις προηγούμενων ετών, όπου δημοσιεύτηκαν λίστες για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και με βασικό σκοπό την αξιοποίηση τους σε επικοινωνιακά παιχνίδια, που περιείχαν μεν βαρύγδουπα ονόματα εταιρειών που έχουν κηρύξει πτώχευση πριν από δεκαετίες ή επιχειρηματιών που έχουν αποδημήσει… εις τόπον χλοερόν και συνεπώς ουδεμία πιθανότητα εισπράξεις οφειλών και προστίμων υπήρχε επί της ουσίας.

Με την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, η Ελλάδα έχει περάσει όντως σε άλλη εποχή και το οικονομικό επιτελείο έχει την πρόθεση και την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού να βάλει επιτέλους το… μαχαίρι στο κόκκαλο, να βγάλει στην δημοσιότητα τους μεγάλους φοροφυγάδες της χώρας και να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες μετά από 10 χρόνια στερήσεων και θυσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ