emea business monitor

Η… σκληρή αλήθεια για το ψηφιακό μέλλον!

Υπάρχει πλέον τεράστια πίεση χρόνου για να προλάβει η Ελλάδα το «τρένο» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

Τα τελευταία δυο χρόνια υπουργοί και στελέχη υπουργείων ανακοίνωσαν μια σειρά από φιλόδοξα σχέδια, έργα και πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατικών υποδομών και υπηρεσιών του δημοσίου, για την διευκόλυνση των συναλλαγών με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Όμως, πολλές από τις εξαγγελίες είχαν ακουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν – κάποιες από τις αρχές του 2000 – αλλά παρέμειναν στην πλειονότητά τους σε επίπεδο μελετών ή νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Ορισμένες μάλιστα θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί λίγο πριν τους ….Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004!

Αλλά έχοντας χάσει τα…τρένα των δυο προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων, υπάρχει πλέον τεράστια πίεση χρόνου, προκειμένου η χώρα να καλύψει το «χαμένο έδαφος» και να προλάβει το «τρένο» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η πραγματικότητα όμως κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι στην σημερινή Ελλάδα αλλά ουδείς είναι πρόθυμος να παραδεχτεί δημοσίως την αλήθεια υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

Κι αυτό έγινε αντιληπτό σε πρόσφατο πάνελ με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα σε συνέδριο ελληνοαμερικανικού φορέα στην Αθήνα.

Στελέχη πολυεθνικών έλεγαν στους συνομιλητές τους πως  «με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούμε σχεδόν 10 χρόνια για να φτάσει η Ελλάδα εκεί που βρίσκονται… σήμερα οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»!

 Σε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους  και διευθυντικά στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών (Google, IBM, Cisco, Microsoft) με συντονιστή τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο (πρώην στέλεχος της Google και με αξιόλογη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα) ζητήθηκε η τεκμηριωμένη άποψη κορυφαίων στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Στην κατάμεστη αίθουσα μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευση, πολιτικοί από όλα σχεδόν τα κόμματα, δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων από διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους και δημοσιογράφοι άκουγαν με προσοχή τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων και χειροκροτούσαν σε κάθε ευκαιρία.

Όταν όμως ο νέος CEO της Microsoft Ελλάδας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην χώρα και τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα να προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η τοποθέτησή του προκάλεσε αίσθηση καθώς μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές.

«Αυτή δεν είναι μια ακόμα ευκαιρία… Η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν είναι μια ακόμα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία να προλάβουμε το τρένο!» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας με έμφαση την φράση «η τελευταία ευκαιρία» και για λίγα λεπτά το κοινό στην αίθουσα…. πάγωσε!

Βλέπετε ως στέλεχος του ιδιωτικού τομέα είπε τα πράγματα με το όνομά τους και χωρίς να σκεφτεί το περίφημο «πολιτικό κόστος».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μιχαλόπουλου προκάλεσαν πολλά σχόλια σε κυβερνητικά «πηγαδάκια» αμέσως μετά την λήξη της συγκεκριμένης συζήτησης στο χώρο της υποδοχής του ξενοδοχείου, όπου διοργανώθηκε το συνέδριο.

Όπως άκουσε ο Joker του emea, σε φιλική συζήτηση στο λόμπι του χώρου της εκδήλωσης υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών έλεγαν στους συνομιλητές τους πως  «με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούμε σχεδόν 10 χρόνια για να φτάσει η Ελλάδα εκεί που βρίσκονται… σήμερα οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»!

Παραδίπλα παρόμοιες σκέψεις με τον CEO της Microsoft Ελλάδας εξέφρασαν στελέχη και άλλων επιχειρήσεων, δικαιώνοντας την άποψή του, τονίζοντας μάλιστα τους προβληματισμούς τους για τους αργούς ρυθμούς προσαρμογής του δημοσίου στις διεθνείς εξελίξεις. Κι αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις τους των ειδικών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τότε υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα…

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.