“Πόλεμος” για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα είναι ένα από 10 που προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2020.

Όμως, παρά το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το λιμάνι (και τις χρήσεις του) από Έλληνες και ξένους ομίλους, η γεωπολιτική του αξία είναι τεράστια. Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές η στρατηγική του αξία έχει εκτοξευθεί στα ύψη και όποιος «παίκτης» το αποκτήσει όχι μόνο θα αποκτήσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα θα μπλοκάρει και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του. Και το παιχνίδι δεν είναι πλέον επιχειρηματικό αλλά… εθνικό αφού πίσω από κάθε σχήμα υπάρχει κρατική υποστήριξη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ανέλκυση της βυθοκόρου της βυθοκόρου «’Ολγας» (με βάρος 800 τόνους και μήκος 45 µμέτρα) από τον βυθό του λιμανιού, που παρέμενε βυθισμένη από το 2010 και εμπόδιζε τον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων ενώ είχε χαρακτηριστεί ως βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του λιμανιού, πληρώθηκε από κονδύλια του Αμερικανικού Στρατού (οι ΗΠΑ φέρεται να πλήρωσαν 2,3 εκατ. Ευρώ) και στην επιχείρηση υπήρχε παρουσία δεκάδων Αμερικανών αξιωματικών (20-30 αξιωματικοί, ανάλογα την φάση).

Όπως μαθαίνει ο Τζόκερ του Emea, Αμερικανοί αξιωματούχοι που παραβρέθηκαν σε συνέδριο με…ελληνοαμερικανικό υπόβαθρο, προσπάθησαν να τονίσουν σε στελέχη της κυβέρνηση και υπουργούς ότι το λιμάνι δεν πρέπει να καταλήξει σε Κινεζικά χέρια!

Και σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε ότι σε άλλες χώρες, με πρόσχημα την εμπορική εκμετάλλευση και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, υπήρξαν σταδιακά και στρατιωτικές χρήσεις και σε άλλες άμεσες πιέσεις για την αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης λιμανιών. Συνεπώς δεν είναι τόσο…αθώα η πολιτική «One Belt, one Road» της Κίνας.

Ναι μεν η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ενέταξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολη στον σχεδιασμό για τη στρατιωτική συνεργασία µμεταξύ των δύο χωρών, αλλά η Κίνα ενδέχεται να
προσπαθήσει να ανοίξει ένα…παράθυρο για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της.

Τι είπε άραγε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δυο υπουργούς;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ