Βαρομετρικό χαμηλό με έντονα… φαινόμενα στην Εθνική Τράπεζα

Μετά την βροχή ...καταγγελιών για ύποπτες συμβάσεις, αυταρχικές αποφάσεις χωρίς έλεγχο και άλλα γεγονότα - «σημεία και τέρατα» κατά τους εργαζόμενους- στην Εθνική Τράπεζα, όλα δείχνουν πως αναμένεται συνέχεια και μάλιστα πολύ σύντομα. Κι αυτή την φορά θα είναι καταιγίδα με ...έντονα καιρικά φαινόμενα, για τους εμπλεκόμενους.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε άφθονο ...γέλιο σε εργαζόμενους και πρώην στελέχη της τράπεζας, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά ταυτόχρονα ποικίλα σχόλια σε υπουργικά γραφεία και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όχι, μόνο επειδή είναι αόριστη και γενικόλογη αλλά κυρίως γιατί προτάσσει την φετινή κερδοφορία (έναντι των ζημιών της περυσινής χρήσης), για να δικαιολογήσει συγκεκριμένες πράξεις και εμμέσως να συνδέσει τα θετικά αποτελέσματα με τις προτάσεις μιας...μελέτης, που δεν έχει δει κανείς!

Ούτε μια λέξη δεν υπάρχει στην ανακοίνωση για το κόστος της σύμβασης, την διαδικασία επιλογής (διαγωνισμός, προκήρυξη ή απευθείας ανάθεση), ή το περιεχόμενό της, που να διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες των εργαζομένων.

«Για το σχεδιασμό της συνολικής αρχιτεκτονικής καθώς και την υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει και συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρίες συμβούλων. Αναφορικά με το κόστος σχεδιασμού και υλοποίησης, η ΕΤΕ ανακοινώνει ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το κόστος του προγράμματος απέχει σημαντικά από τα ποσά που αβάσιμα αναφέρθηκαν, είναι απολύτως ανταγωνιστικό με το κόστος παρόμοιων προγραμμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ παρακολουθείται από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας».

Απλώς τα ποσά είναι «αβάσιμα» και το κόστος «ανταγωνιστικό»!

Σε σχέση με τι; Τα αντίστοιχα της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Oliver Wyman;

Όπως μαθαίνει ο Joker, κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί που περίμεναν μια σκληρή ανακοίνωση ή έστω– με βάση το γνωστό  γνωμικό «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» – μια αποστομωτική ανακοίνωση, με στοιχεία και αριθμούς, ώστε να καταρριφθεί κάθε υπόνοια παρατυπιών και παράνομων πράξεων, θα απαιτήσουν σύντομα ξεκάθαρες απαντήσεις.

Και αν δεν υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση ή επίσημες τοποθετήσεις από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, θα αναλάβουν τα αρμόδια όργανα και φορείς να εξακριβώσουν την αλήθεια και να καταλογίσουν ευθύνες ακόμα και για το παραμικρό παράπτωμα.

Οι καταγγελίες και η επίσημη ανακοίνωση είναι ήδη πάνω-πάνω σε συγκεκριμένα γραφεία στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που συστήθηκε τον Ιούλιο του 2010 βάσει του νόμου 3864/2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) με σκοπό να «συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για χάρη του δημόσιου συμφέροντος».

Ας μην ξεχνάμε πως έγινε ο διορισμός του αξιότιμου κυρίου Παύλου Μυλωνά στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούλιο του 2018 ως διάδοχο του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ζητήθηκε και η επίσημη μετάφραση των καταγγελιών και της απάντησης-ανακοίνωσης στα αγγλικά!

Μήπως για να μπορούν να τις διαβάσουν πιο εύκολα, οι...τελικοί αποδέκτες των σχετικών εγγράφων;      

Ως το τέλος της εβδομάδας θα φανεί αν έχουν δίκιο όσοι αναμένουν καταιγίδες και κυκλώνες και κυρίως την προέλευσή τους...

Με την ευκαιρία, ποιο είναι τελικά το ακριβές αντίτιμο, που καταβάλλει η Εθνική Τράπεζα στις τρεις εταιρείες για την συγκεκριμένη σύμβαση, κύριε Μυλωνά;