Αντίστροφη μέτρηση για κυβερνητικό ανασχηματισμό;

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει σε υπουργούς και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πως οι τελευταίες μήνες του 2019 θα είναι κρίσιμοι και καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας όσο και της κυβέρνησης (συνεπώς και για το δικό τους – πολιτικό- μέλλον). Ειδικά για όσους στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο,μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος, είχαν παραλάβει φακέλους (με έργα, δράσεις, αποφάσεις και νομοσχέδια πρώτης προτεραιότητας)…μπλε χρώματος.

Κάποιοι φαίνεται πως δεν το κατάλαβαν ή έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν….

Tα προβλήματα που δημιουργούνται στην κυβέρνηση, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, ματαιοδοξίας, εγωισμού και ισχυρών ανταγωνισμών, όχι μόνο δύσκολα καλύπτονται πλέον αλλά εμποδίζουν και την εύρυθμη λειτουργία συγκεκριμένων υπουργείων και διαταράσσουν τις εύθραυστες ισορροπίες στο υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, όμως, έντονο εκνευρισμό έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου και οι δηλώσεις ορισμένων στελεχών, που διαφοροποιούνται σε σχέση με τις κυβερνητικές γραμμές σε συγκεκριμένα θέματα, με δηλώσεις που έχουν στόχο κυρίως την δημοσιότητα και την προβολή τους, ή εκφράζουν θέσεις που απέχουν από τις επίσημες θέσεις του κόμματος και τις προγραμματικές δηλώσεις, δίνοντας την εντύπωση πως εξυπηρετούν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα.

Κι αφού οι παραινέσεις και οι υποδείξεις δεν φαίνεται να είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός φέρεται πλέον πεπεισμένος πως ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει άμεσα σε πράξεις…

Όπως μαθαίνει ο Τζόκερ από έγκυρη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, του πρώτου – κατά άλλους «διορθωτικού» – ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο ανασχηματισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό πολιτικό… σοκ στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα δώσει μια νέα «ώθηση» στο κυβερνητικό σχήμα και ταυτόχρονα θα απομακρύνει όσους έχουν μετατραπεί σε «βαρίδια» και επιβραδύνουν το κυβερνητικό έργο.
Αυτά άλλωστε αποτελούσαν τον συνηθισμένο «πονοκέφαλο» του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργού Άκη Σκέρτσου, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο της καταγραφής και αξιολόγησης της πορείας του κυβερνητικού έργου και την ενημέρωση του Πρωθυπουργού.

Το μοναδικό ερώτημα είναι το χρονικό διάστημα…

Δηλαδή, αν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος ανασχηματισμός τον επόμενο μήνα για να προλάβει η κυβέρνηση το διάστημα των γιορτών, όπου όλα κυλούν αργά στον δημόσιο τομέα λόγω του εορταστικού κλίματος ή αν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός αμέσως μετά τις γιορτές, στις αρχές του νέου έτους.

Όμως, όποτε κι αν κριθεί σκόπιμο να υλοποιηθεί ο ανασχηματισμός, όπως κι αν χαρακτηριστεί (πρώτος ή διορθωτικός), τους ίδιους υπουργούς και υφυπουργούς θα έχει ως…πρωταγωνιστές!

Ανάμεσά τους θα είναι τουλάχιστον και ένα μεγάλο όνομα, με εξίσου μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Αλλά αυτά παθαίνει όταν ένας επώνυμος πολιτικός βάζει το «Εγώ» του πάνω από το εθνικό, το κυβερνητικό και το κομματικό συμφέρον…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ