Γίνονται πράγματα στην Λεωφόρο Αθηνών!

Η μόνιμη συζήτηση σε επιχειρηματικούς, πολιτικούς αλλά και δημοσιογραφικούς κύκλους είναι η ομαλή μετάβαση της οικονομίας στην κανονικότητα και η ανάπτυξη που όλο έρχεται αλλά το κάνει με τόσο αργό ρυθμό που μερικές φορές είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις την κίνηση της. 

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και ικανοποίηση για την εικόνα του χρηματιστηρίου, το οποίο παρά τα μικρά λογικά διορθωτικά σκαμπανεβάσματα, έχει σταθερά ανοδική πορεία χωρίς να υπάρχει κάτι, σύμφωνα με αναλυτές, που θα μπορούσε να το ρίξει σε προ μηνών επίπεδα. 

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ο δρόμος στην Αθηνών είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς παρά την καλή του πορεία το Χρηματιστήριο χρειάζεται να βάλει νέες εταιρείες στο ταμπλό του, κάτι που θα οριστικοποιήσει την μετάβαση του στο μέλλον. 

Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει κάνει μερικές εντυπωσιακές κινήσεις ειδικά στο εξωτερικό, οι οποίες δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αξίζει, ενώ όπως μαθαίνει ο Joker του EMEAgr έχει ξεκινήσει συνομιλίες με νέες εταιρείες τεχνολογίας για να συζητήσει τις πιθανότητες και τις προοπτικές εισόδου τους στο ταμπλό. 

Μέχρι τώρα, το Χρηματιστήριο έδειχνε εγκλωβισμένο σε μια παλιά νοοτροπία, η οποία το είχε κρατήσει δέσμιο πινάκων και καθαρών κερδών και EBITDA χωρίς να δείχνει να καταλαβαίνει πως λειτουργούν οι σύγχρονες εταιρείες. 

Μιλώντας με διάφορες νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ο Joker μαθαίνει πως η τακτική αυτή έχει αλλάξει. 

Το Χρηματιστήριο έχει τολμήσει να “σπάσει” τα καλούπια του και να κοιτάει εκτός από τις καθαρές κερδοφορίες, την ανάπτυξη, το όραμα, τις τάσεις της μοντέρνας αγοράς και να καταλαβαίνει για ποιο λόγο, για παράδειγμα, η Uber “καίει” 200.000 την ώρα αλλά έχει αποτίμηση σχεδόν 80 δισ. δολάρια. 

Αυτό που χρειαζόταν η Αθηνών ήταν να καταλάβει πως οι σύγχρονες επιχειρήσεις λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και πως η απάντηση στην ανάπτυξη δεν βρίσκεται εντός των τειχών αλλά έξω στην αγορά και την τεχνολογία και τις σύγχρονες τάσεις. 

Η μετάβαση δεν είναι εύκολη και ειδικά όταν μιλάμε για νοοτροπίες και συνήθειες χρόνων, είναι ακόμα δυσκολότερο. 

Όμως όλα όσα φτάνουν στα αυτιά του Joker δείχνουν πως εντός του Χρηματιστηρίου κάτι αλλάζει, και αλλάζει σημαντικά. Και αυτό θα φέρει πολύ καλά νέα στο μέλλον για τη χώρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ