Τα 10 καλύτερα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις για να γίνεις επιτυχημένος

Το διάβασμα έχει τεράστια οφέλη στην νοημοσύνη, την επικοινωνία και την εξέλιξη της προσωπικότητας ενός ατόμου. Επηρεάζει επίσης την συναισθηματική νοημοσύνη αλλά και την ευφυΐα. Γι' αυτό ένα βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει την ζωή ή να ωθήσει την προσωπική σου βελτίωση σε νέα επίπεδα.

Το διάβασμα είναι μια από τις σημαντικότερες "συνήθειες" των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών και διευθ. συμβούλων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Ναπόλεον Χιλ. Το βιβλίο του "Σκέψου και γίνε πλούσιος (Think and Grow Rich) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Top10 bestsellers όλων των εποχών ενώ και το βιβλίο του "Ο Νόμος της Επιτυχίας" έγινε διεθνές bestseller σε περισσότερες από 40 χώρες.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα πανεπιστημιακές έρευνες, όπως η πρόσφατη έρευνα του Harvard, αποδεικνύουν ότι τα πιο πολύτιμα οφέλη του διαβάσματος είναι η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, η βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας, ο εμπλουτισμός της γλώσσας και η μείωση των επιπέδων του άγχους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες η ανάγνωση βιβλίων έχει η θετική επίπτωση στον Δείκτη Νοημοσύνης ο οποίος μετρά την ευφυΐα ενός ατόμου!

Άλλες σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει την συνολική βελτίωση σε επιμέρους δείκτες ανάλογα την θεματολογία και κυρίως την συχνότητα διαβάσματος. Όπως λένε και στην Σίλικον Βάλεϊ όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο ανεβαίνεις επίπεδο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Γι' αυτό πολλοί CEO, όπως παλαιότερα ο Μπιλ Γκέιτς, έχουν παραδεχτεί ότι επιδιώκουν να διαβάζουν 48-52 βιβλία κάθε χρόνο παρά τις ατελείωτες ώρες εργασίες και τις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Το βασικό ερώτημα όμως δεν είναι απλά "πόσο διαβάζεις αλλά και "τι" διαβάζεις. Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εξαιρετικά βιβλία, σε διαφορετικές κατηγορίες. Πολλά από αυτά μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση ή να μεταφέρουν τις πολυτιμότερες εμπειρίες επιτυχημένων στελεχών, επιχειρηματιών και διανοητών. Όμως, δεν έχουν την ίδια αξία όλα τα βιβλία.

Αν θέλεις να γίνεις επιχειρηματίας, αν έχεις στόχο να ξεχωρίσεις στην επαγγελματική σου καριέρα ή αν είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση,αυτά είναι τα 10 βιβλία πρέπει να τα διαβάσεις μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού! 

1. "Ο Νόμος της Επιτυχίας" του Ναπολέων Χιλ (Εκδόσεις The Law of Success)

Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο "βιβλίο αυτοβοήθειας" από τα αμέτρητα που έχουν πλημμυρίσει την αγορά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα παγκόσμιο bestseller σε δεκάδες χώρες που εξαντλείται και επανακυκλοφορεί από το 1928!
Σύμφωνα με τον διάσημο συγγραφέα του, είναι βασισμένο στο περιεχόμενο συνεντεύξεων με τους 100 σημαντικότερους βαθύπλουτους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, όπως ο Χένρι Φόρντ, ο Τζ.Π. Μόργκαν, ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ, ο Αλεξάντερ Γκ. Μπελ και ο Τόμας Έντισον, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα 20 ετών. 

Ο Ναπολέων Χιλ είχε το χάρισμα να μεταδίδει υψηλή γνώση με απλό, κατανοητό και συνοπτικό τρόπο. Με απλή γλώσσα, κατανοητά παραδείγματα και ζηλευτή σαφήνεια, ο Χιλ έχει καταστρώσει εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια, το καθοριστικό "manual" προς την επιτυχία.

Στην πραγματικότητα ο "Νόμος της επιτυχίας"αποτελεί μια ολοκληρωμένη μέθοδο που βοηθά τον μαθητή της να φτάσει σε πρωτόφαντα επίπεδα επιτυχίας. Και η επιτυχία αυτή δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Τα χρήματα, η δόξα και η ισχύς είναι βασικά χαρακτηριστικά αλλά η "Επιτυχία" είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο ως έννοια. "Ο Νόμος της Επιτυχίας" του Ναπολέων Χιλ δεν προσδιορίζει την επιτυχία στα στενά επιχειρηματικά ή οικονομικά όρια, όπως φέρεται να του είχε αποκαλύψει ο Άντριου Κάρνεγκι.

Ο "Νόμος της επιτυχίας" είναι το απόλυτο εγχειρίδιο για τον άνθρωπο που θέλει να Νικήσει τις αδυναμίες του εαυτού πριν ισοπεδώσει τον ανταγωνισμό του και να Ευτυχήσει στην ζωή τους, επιτυγχάνοντας τους περισσότερους (αν όχι όλους) τους στόχους που έχει θέσει. Μέσα από συγκεκριμένα μαθήματα διδάσκει τα μυστικά της αυθεντικής και διαχρονικής επιτυχίας -σε κάθε τομέα. Κι αυτό επειδή εμπεριέχει την διαχρονική σοφία του πρωτοπόρου Ναπολέοντα Χιλ, χάρη στην οποία χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν τη ζωή τους να αλλάζει εντυπωσιακά.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο  "Νόμος της επιτυχίας" διδάσκει πώς να σκέφτεται κανείς ως Νικητής, πώς να γίνεται σταδιακά πραγματικός Νικητής και πώς να στην συνέχεια πως να απολαμβάνει τους "καρπούς" της Νίκης του.
Η εφαρμογή του Νόμου της Επιτυχίας δεν είναι εύκολη. Απαιτεί αυτοπεποίθηση, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και κυρίως αφοσίωση στον στόχο της προσωπικής βελτίωσης (αυτοβελτίωση) σε όλα τα επίπεδα. Όσοι όμως κατάφεραν να τον εφαρμόσουν, γνώρισαν πραγματικά την έννοια της "Επιτυχίας".

2. "Η σοφία του ηγέτη" (Οι 8 αρχές του οραματιστή ηγέτη) του Ρόμπιν Σάρμα (Εκδόσεις Διόπτρα)

Στο βιβλίο "Η σοφία του ηγέτη" ο διακεκριμένος συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και ομιλητής Ρόμπιν Σάρμα συγκεντρώνει μέσα σε 8 πρακτικά μαθήματα ένα διαχρονικό πρόγραμμα, το οποίο ηγέτες, επιχειρηματίες και διευθυντές μπορούν να εφαρμόσουν αμέσως έτσι ώστε να ενισχύσουν το ηθικό και την αφοσίωση των υπαλλήλων τους, να εκτινάξουν την παραγωγικότητα στα ύψη και παράλληλα να δημιουργήσουν ουσιαστικές προσωπικές ζωές.
Γραμμένο σε απλή γλώσσα, το βιβλίο αυτό θα σας εμπνεύσει ώστε να γίνετε το είδος του ηγέτη που αγγίζει ζωές, να γνωρίσετε την επιτυχία και αφήσετε μια διαχρονική "κληρονομιά" ως επιχειρηματίας και οραματιστής της σύγχρονης εποχής.

3. "Η Startup των 100 δολαρίων" του Κρις Γκιλεμπώ (Εκδόσεις Pan Macmillan)

Το βιβλίο "The $100 Startup" έγινε bestseller στις ΗΠΑ και άλλες τέσσερις χώρες τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του παρότι ο Κρις Γκιλεμπώ δεν ήταν γνωστός συγγραφέας και δεν υπήρξε μεγάλη διαφημιστική του προβολή μέχρι που προκάλεσε αίσθηση, με τις εξωπραγματικές του πωλήσεις. Σήμερα ο ίδιος θεωρείται ως ο νεότερος συγγραφέας bestseller στον τομέα των επιχειρήσεων και της ηγεσίας στον κόσμο και το βιβλίο του "κλασσικό" παρότι κυκλοφόρησε μόλις την τελευταία πενταετία.
Στο βιβλίο αυτό ο Κρις Γκιλεμπώ σας σας δείχνει πώς να αποκτήσετε μια ζωή με νόημα, σκοπό και ευτυχία. Είναι ένας πρακτικός οδηγός για την επιτυχία στις επιχειρήσεις και την βελτίωση της ζωής. Είναι ένας ουσιαστικός συνοπτικός και εύχρηστος οδηγός για αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους. Περιέχει τα πιο πολύτιμα μαθήματα από εκείνους που έχουν μάθει πώς να μετατρέψουν αυτό που ξέρουν να κάνουν στην ζωή τους ή αυτό που αγαπούν σε επιχείρηση. Πολλές φορές είναι μια απλή ιδέα.
Σύμφωνα με τον Γκιλεμπώ δεν χρειάζεστε MBA, επιχειρηματικό σχέδιο ή ακόμη και υπαλλήλους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που πηγάζει από αυτό που σας αρέσει να κάνετε ούτως ή άλλως, άτομα που θέλουν να πληρώσουν για να αποκτήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία (πιθανοί πελάτες) και έναν αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο πληρωμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προετοιμασία του βιβλίου ο Κρις Γκιλεμπώ εντόπισε 1.500 άτομα που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις που κερδίζουν πάνω από 50.000 δολάρια ετησίως από μια μικρή αρχική επένδυση (σε πολλές περιπτώσεις, ίση με 100 δολάρια ή και λιγότερο). Μετά την μελέτη όλων των περιπτώσεων, επέλεξε τις τις 50 πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και τις παρουσιάζει με τρόπο απλό και κατανοητό. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, πίσω από την επιτυχία βρίσκονται άτομα που δεν είχαν ειδικές δεξιότητες αλλά ανακάλυψαν πτυχές των προσωπικών τους χόμπι οι οποίες μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα και ήταν σε θέση να αναδιαρθρώσουν τη ζωή τους με τρόπους που τους έδωσαν μεγαλύτερη ελευθερία και ικανοποίηση, αποκομίζοντας παράλληλα σημαντικά κέρδη από την λειτουργία της εταιρείας τους.
Έτσι, στο βιβλίο θα βρείτε ακριβώς πόσα δολάρια αυτή η ομάδα των απροσδόκητων επιχειρηματιών χρειάστηκε για να ξεκινήσει την εταιρεία τους, τι έκαναν τις πρώτες εβδομάδες και μήνες για να δημιουργήσουν σημαντικά ρευστότητα αλλά και την αρνητική πλευρά, όπως τα σημαντικότερα και πιο βασικά λάθη που έκαναν στην πορεία, τα κρίσιμα στοιχεία που είχαν ως αποτέλεσμα να κολλήσει η ανάπτυξη της επιχείρησης και τις λανθασμένες επιλογές που οδηγούν στην αποτυχία αν δεν προλάβει κανείς να τις διορθώσεις και να οδηγήσει εκ νέου την επιχείρησή του στον δρόμο της κερδοφορίας.

4. "Σκέψου και πλούτισε" του Ναπολέων Χιλ (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Γραμμένο το 1937 μετά από 25ετή έρευνα, το βιβλίο αυτό θεωρείται ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα αριστουργήματα στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Οι πωλήσεις του βιβλίου έχουν ξεπεράσει τα 20.000.000 αντίτυπα και θεωρείται παγκόσμιο bestseller σχεδόν επί 83 χρόνια! Η φιλοσοφία του βιβλίου επικεντρώνεται στην παραδοχή ότι κάθε στόχος μπορεί να κατακτηθεί μέσω του οραματισμού του και της φαντασίας. Μπορεί κανείς να γίνει ό,τι το μυαλό του θεωρεί πιθανό. O Χιλ αποκαλύπτει μια διαχρονική και παντοδύναμη φόρμουλα επιτυχίας που μας δίνει τη δυνατότητα να κατακτήσουμε τους πιο πολύτιμους στόχους μας.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες εκδόσεις του βιβλίου του Χιλ, αυτή η έκδοση από τον "Κλειδάριθμο" επαναφέρει το αριστούργημά του στην αρχική του μορφή και πρόθεση. Περιλαμβάνει σημαντικό υλικό για το πώς να ευημερήσετε σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, το οποίο είχε αφαιρεθεί από μεταγενέστερες εκδόσεις, αλλά είναι απίστευτα επίκαιρο σήμερα. Αυτή είναι η μόνη έκδοση που περιέχει πλήρη σχολιασμό και χρήσιμο ευρετήριο, τα οποία παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη ζωή του Χιλ και την εποχή του, για τη διά βίου έρευνά του και για τους ηγέτες των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, τους οποίους μελέτησε προκειμένου να συγκεντρώσει τις ανεκτίμητες βασικές αρχές της επιτυχίας που θα ανακαλύψετε σε αυτό το βιβλίο.

5.  "Οι 21 απαράβατοι νόμοι της ηγεσίας" του Τζον Μάξγουελ (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Ο Τζον Μάξγουελ (John C. Maxwell) θεωρείται ως ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός σε θέματα ηγεσίας. Είναι ιδρυτής του "The Enjoy Group", ενός ομίλου οργανισμών αφιερωμένων στο να βοηθούν τους ανθρώπους να μεγιστοποιήσουν το προσωπικό και ηγετικό τους δυναμικό, της συμβουλευτικής εταιρείας The John Maxwell Company και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού EQUIP στον οποίο έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν 6 εκατομμύρια ηγέτες από 177 χώρες.
Κάθε χρόνο δίνει ομιλίες σε εταιρείες του Fortune 500, σε κυβερνητικούς ηγέτες ανά τον κόσμο και σε πλήθος οργανισμών όπως το NFL, η Στρατιωτική Ακαδημία Γουέστ Πόιντ των ΗΠΑ,επαγγελματικές αθλητικές ομοσπονδίες όπως η NFL και τα Ηνωμένα Έθνη.Κάθε χρόνο δίνει ομιλίες σε κοινό άνω των 250.000 και επηρεάζει τη ζωή περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων μέσα από τα σεμινάρια, τα βιβλία και τις κασέτες του. Είναι ο συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλίων, που έχουν φιγουράρει στη λίστα Bestseller των "New York Times" και έχει πουλήσει πάνω από 26 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο "Οι 21 απαράβατοι νόμοι της ηγεσίας"  είναι συνήθως από τους πρώτους τίτλους της συλλογής με βιβλία ηγεσίας πολλών επιτυχημένων επιχειρηματιών και CEOs επειδή είναι εξαιρετικά πρακτικό. Ο Τζον Μάξγουελ επιδιώκει μέσα από τις σελίδες του να μεταδώσει όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες ώστε ο αναγνώσεις να μπορεί να εφαρμόσει άμεσα τις αρχές και τις διαδικασίες για να αλλάξει την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή. Σε κάθε κεφάλαιο ο Τζων πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά ενός κεφαλαιώδους νόμου της ηγεσίας, δείχνοντάς σας μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες άλλων πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το νόμο στη δική σας ζωή.

Το βιβλίο αυτό δεν περιέχει ανεδαφικές θεωρίες ξεκομμένες από την πραγματική ζωή. Αντίθετα, είναι γεμάτο με αναλλοίωτες αρχές περί ηγεσίας που έχουν επιβεβαιωθεί από τις πραγματικές εμπειρίες του Τζων Μάξγουελ και των πολλών ανθρώπων για τους οποίους αναφέρει ως επιτυχημένα παραδείγματα.

"Οι 21 απαράβατοι νόμοι της ηγεσίας" είναι μια μεστή, οριστική διατύπωση των διαχρονικών νόμων που είναι απολύτως απαραίτητο να ακολουθήσετε αν θέλετε να γίνετε μεγάλος ηγέτης ή να μπορέσετε να αναλάβετε ηγετικό ρόλο σε επιχείρηση, οργανισμό ή φορέα εφαρμόζει σύγχρονα πρότυπα και μεθόδους διοίκησης.

6. "Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας" του Άντονι Ρόμπινς (Εκδόσεις Διόπτρα)

Ο Άντονι Ρόμπινς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς στη μεγιστοποίηση των επιδόσεων είτε πρόκειται για απλούς ανθρώπους είτε αφορά προέδρους, ηγέτες, ακτιβιστές, γενικούς διευθυντές, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, αρχηγούς του στρατού, αθλητές, αστέρες της ψυχαγωγίας. Τα βιβλία του είναι ευπώλητα σε 100 χώρες του κόσμου και ο ίδιος ένας περιζήτητος ομιλητής για δασκάλους και γονείς.
Στις 469 σελίδες του βιβλίου, με ύφος φιλικό και σε πρώτο πρόσωπο , συνδυάζοντας τα πορίσματα της νευροεπιστήμης αλλά και των προσωπικών εμπειριών του, μιλάει για τα όνειρα του καθενός και την αντίληψη περί πεπρωμένου, για τη δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή, για τις αντιφάσεις της δημιουργίας και της καταστροφής, για το πώς μπορεί η αλλαγή στην πορεία του καθενός να αλλάξει σε μια στιγμή, για το ψυχικό και σωματικό πόνο, για το κώδικα συμπεριφοράς ακόμα και την ξεκούραση και τη διασκέδαση αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά «και ο Θεός πήρε μια μέρα ρεπό».
Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει αναδειχθεί bestseller σε περισσότερες από 20 χώρες.

7. "Επανάσταση στο Επιχειρείν: 100 κανόνες που πρέπει να παραβείτε" του Κάσπιαν Γουντ (Εκδόσεις Rosili) 

Αν η επιτυχία μιας επιχείρησης ήταν απλώς η εφαρμογή των «δέκα εντολών» της επιχειρηματικότητας, γιατί τις τελευταίες εκατονταετίες όλες οι επιχειρήσεις δεν είναι εξίσου επιτυχημένες; Η αλήθεια είναι ότι οι νικητές δεν ακολουθούν τους κανόνες που εμείς οι υπόλοιποι ακολουθούμε επιμελώς. Οι νικητές προχωρούν αντίθετα από το ρεύμα, κόβουν δρόμο και προκαλούν τις συμβατικές γνώσεις. Άλλωστε, το συμβατικό είναι μόνο για τους οκνηρούς και τους δειλούς. Το βιβλίο "Επανάσταση στο επιχειρείν: 100 κανόνες που πρέπει να παραβείτε" παίζει τον ρόλο του... "συνήγορο του διαβόλου"! Είναι βασισμένο σε πραγματικά παραδείγματα και καταστάσεις, προσφέρει εκατό πολύτιμες συμβουλές και προκαλεί το συμβατικό επιχειρείν. Επίσης, είναι δομημένο στα εξής επτά μέρη:

  • Ηγεσία
  • Στρατηγική
  • Καινοτομία
  • Πωλήσεις και Μάρκετινγκ
  • Προσωπικό
  • Οικονομικά
  • Προσωπικά

Η "Επανάσταση στο επιχειρείν" δε θα σου δώσει εύκολες απαντήσεις, δε θα σε κάνει εκατομμυριούχο, δε θα σου βρει ταίρι. Αυτό που θα κάνει είναι να ακονίσει το μυαλό και να αφυπνίσει τα ένστικτά σου. Θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πολύ προσεχτικά τι θα κάνεις πριν υιοθετήσεις την υπάρχουσα πρακτική του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείσαι ή προτίθεσαι να δραστηριοποιηθείς.
Είναι ένα βιβλίο-οδηγός, που απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να εντοπίσουν ευκαιρίες, να αποφύγουν παγίδες και να χαράξουν τον δικό τους δρόμο για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας και ενός ολοκληρωμένου ατόμου.

8.  "Το μυστικό: Τι γνωρίζουν και τι κάνουν οι μεγάλοι ηγέτες" των Ken Blanchart και Mark Miller (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Δυο κορυφαίοι συγγραφείς ο Κέν Μπλάντσαρντ και ο Μαρκ Μίλερ αποκαλύπτουν "Το Μυστικό" που οι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν ήδη και δίνουν τις λεπτομέρειες όλων όσων χρειάζεται να κάνετε για να εμπνεύσετε και να παρακινήσετε βαθιά τους άλλους. Ο Μπλάντσαρντ είναι συνιδρυτής και πνευματικός ηγέτης του οργανισμού The Ken Blanchard Companies. Έχει γράψει –μόνος του ή από κοινού με άλλους– περισσότερα από πενήντα βιβλία, οι πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα. Μεταξύ αυτών είναι και το βιβλίο Ο Μάνατζερ του Ενός Λεπτού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος και το οποίο έκανε μεγάλη αίσθηση παγκοσμίως.
Με μια σπουδαία αφήγηση σαν επιχειρηματικό παραμύθι αποκαλύπτουν το μυστικό που οι μεγάλοι ηγέτες ήδη γνωρίζουν και δίνουν τις λεπτομέρειες όλων όσων χρειάζεται να κάνετε για να εμπνεύσετε και να παρακινήσετε αληθινά τους άλλους.
Μεταξύ άλλων δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα:
- Γιατί και πώς οι άνθρωποι μιας ομάδας είναι τα αποκλειστικά βασικά συστατικά της επιτυχίας ή της αποτυχίας της;
- Ποιοι είναι οι τρεις τομείς που χρειάζονται συνεχή βελτίωση;
- Γιατί η αληθινή επιτυχία στην ηγεσία έχει δύο ουσιώδεις συνιστώσες;
- Πώς με πρόθεση ενισχύεται -ή ακούσια καταστρέφεται- η αξιοπιστία της ηγεσίας;
- Γιατί οι μεγάλοι ηγέτες φαίνονται τελείως απορροφημένοι με το μέλλον;
Το "Μυστικό" θα ωφελήσει τον κάθε αναγνώστη προσωπικά και την εταιρεία ή την επιχείρησή σας, προσφέροντας γνώσεις, εμπειρίες και πολύτιμη καθοδήγηση.

9. Switch: Πώς να καταφέρεις την αλλαγή όταν η αλλαγή είναι δύσκολη των Τσίπ Χιθ και Νταν Χιθ (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Όλοι οι manafers ξέρουν πως οι επιχειρήσεις που αλλάζουν είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές στην διαδικασία προσαγμογής στις απαιτήσεις της αγοράς. Το ίδιο ισχύει για τους επιχειρηματίες και του CEO. Όμως, η αλλαγή είναι δύσκολη. Σε προσωπικό επίπεδο αναστατώνει, απαιτεί πολύ χρόνο και οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την δύναμη της συνήθειας και όχι την κοπιαστική διαδικασία της αλλαγής. Γι' αυτό άλλωστε πολύ συχνά εγκαταλείπουν την προσπάθεια με τις πρώτες δυσκολίες.
Οι πιο αξιόλογες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να εστιάζουν στα προβλήματα αντί να αφοσιώνονται στον στόχο; Το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το παράδοξο, απαντούν οι συγγραφείς Τσιπ και Νταν Χιθ στο συναρπαστικό και διορατικό νέο βιβλίο τους. Ισχυρίζονται ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να ξεκλειδώσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην αλλαγή της συμπεριφοράς είναι να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το μυαλό μας. Υποστηρίζοντας τις ιδέες τους με επιστημονικές έρευνες και εκπληκτικές πραγματικές ιστορίες αλλαγής - από τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου μέχρι μια στοίβα γάντια που μεταμόρφωσε την οικονομική εικόνα μιας εταιρείας - οι αδερφοί Χιθ αποδεικνύουν ότι φαινομενικά απλές μέθοδοι μπορούν να καρποφορήσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο αυτοβελτιώσης, διεθνές bestseller και ταυτόχρονα προτεινόμενο για ανάγνωση από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

10.  Mafia Manager (Πώς να επιτύχετε στον κόσμο των επιχειρήσεων: Ένας μακιαβελικός οδηγός) του "V" (Εκδόσεις Πατάκη ).

Το βιβλίο "Mafia Manager" είναι ένας οδηγός της επιτυχίας και την ίδια στιγμή μια εικονογράφηση του σύγχρονου επιχειρηματία που στέκεται σε ώμους γιγάντων, αλλά κυρίως πατάει επί πτωμάτων. Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι "Πώς να επιτύχετε στον κόσμο των επιχειρήσεων και στη ζωή γενικότερα ακολουθώντας τους κανόνες της Μαφίας " και αυτό ακριβώς εξηγεί στις σελίδες του.
Ο συγγραφέας μεταφέρει τις προσωπικές του εμπειρίες (με το (ψευδώνυμο "V") και την "σοφία" των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Μαφίας στην Ιταλία και στις ΗΠΑ, που δημιούργησαν δυο παγκόσμιες αυτοκρατορίες (λειτουργώντας ως "παρακράτος") για περισσότερο από 150 χρόνια αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν την ιεραρχική δομή και την μεθοδολογία των πολυεθνικών ομίλων, με πολλές δραστηριότητες σε διαφορετικούς κλάδους για την ενίσχυση της "διαφοροποίησης", της κερδοφορίας και των "συνεργειών".
Σε αντίθεση με τις πολυεθνικές η πίστη και η αφοσίωση είναι δεδομένες, η επιτυχία προσχεδιασμένη χωρίς πιθανότητες αποτυχίες (γιατί η αποτυχία όπως και η προδοσία έχουν κατάληξη τον θάνατο) και η αναγέννηση μετά από κάθε αλλαγή ηγεσίας (μετά από συλλήψεις, δολοφονίες ή φυσικά αίτια θανάτου)σχεδόν δεδομένη.
Επίσης, αναλύει τη φιλοσοφία του μεγαλύτερου καρτέλ στην υφήλιο και εκθέτει τη θεωρία της ηγεσίας όπως εφαρμόζεται στην "Αυτοκρατορία της Σιωπής" ("ομερτά") στις ΗΠΑ, την Ιταλία και άλλες χώρες του κόσμου, πολλές από τις οποίες δεν γνωρίζουν καν την δραστηριοποίηση της Μαφία στην επικράτειά του!
Ο συγγραφέας "V" δεν είναι ένας ερευνητής ή αναλυτής επιχειρήσεων αλλά ένας από τους πιο γνωστούς μαφιόζους (και μάλιστα "capo") το όνομα και η γεωγραφική θέση του οποίου δεν αποκαλύπτονται.