-->

Διατύπωση απόψεων με βάση δεδομένα από ήρεμες λίμνες

Η επιστημονική αρτιότητα δεν αρκεί για τη διατύπωση μιας σωστής άποψης, απαιτείται και η απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα της χώρα μας

Τους τελευταίους 12 μήνες με το ξέσπασμα της πανδημίας έκαναν την εμφάνιση τους στην χώρα μας, στην αρχή περιστασιακά και καθώς περνούσε ο χρόνος σε πιο μόνιμη βάση, ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών από τον τομέα της υγείας.

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την κάλυψη των πιεστικών αναγκών τηλεοπτικών σταθμών για κάλυψη τηλεοπτικού  χρόνου αλλά και αναγκών του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου 15-20 περίπου  επιστήμονες έχουν πλέον καθημερινή παρουσία ακόμη και δυο με τρεις φορές στη διάρκεια του 24ωρου στα μέσα ενημέρωσης.

Κάποιοι από αυτούς έγιναν πλέον τόσο αναγνωρίσιμοι που στα headlines δεν αναφέρεται καν ο τίτλος του αλλά το επώνυμο τους και η άποψη τους.

Οι άρτιες επιστημονικές γνώσεις των περισσότερων από αυτών σε συνδυασμό με την επαγγελματική τους εμπειρία συνθέτουν το δημόσιο διάλογο που καταλήγει και σε μια σύνθεση απόψεων και σε κάποια κοινά συμπεράσματα. Για παράδειγμα οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει τελευταία καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης του ιού στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Εκτός όπως από την επιστημονική αρτιότητα και την επαγγελματική εμπειρία το μεγάλο πλεονέκτημα που καθιστά τις απόψεις του κάθε ειδικού αξιόπιστο είναι ο τόπος, η χώρα που ζει. Να γνωρίζει το μέσο Έλληνα, τις νοοτροπίες του, να έχει περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας και της περιφέρειας, όλες τις εποχές και ώρες της ημέρας.

Τότε και μόνον τότε πραγματικά μπορεί να διατυπώσει μια αξιόπιστη και ρεαλιστική και όχι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία πρόταση για το εάν θα πρέπει να ανοίξει ένας κλάδος ή όχι. Τα επιδημιολογικά στοιχεία από μόνα τους δεν αρκούν.

Διότι όσο και καταρτισμένος και εάν είναι ένας επιστήμονας, όσο και ένα έχει αναγνωριστεί η αξία του εάν έχει ζήσει στη διάρκεια των τελευταίων ετών σε μια ήσυχη γειτονιά μιας ελβετικής πόλης κοντά στις πανέμορφες λίμνες της, σε μια πόλη όπου η τάξη τηρείται στο ακέραιο, δεν μπορεί να έχει άποψη για το τις συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας, στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα, στα χωριά μας.

Δεν μπορεί να προτείνει το άνοιγμα η μη της εστίασης, τις μετακινήσεις ή όχι στη διάρκεια του Πάσχα, το άνοιγμα των σχολείων ή όχι. Διότι δεν έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Δεν γνωρίζει την νοοτροπία του μέσου Έλληνα, δεν γνωρίζει τις συνήθεις της νεολαίας μας που είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνήθειες της νεολαίας της χώρα που εργάζεται, δεν γνωρίζει τον τρόπο μετακινήσεων της Ελλάδος. Έχει συνηθίσει από τους δρόμους της Ελβετίας ή της Αυστρίας όπου όταν ένα πεζός πατήσει την διάβαση στο δρόμο αυτόματα ακινητοποιούνται όλα τα αυτοκίνητα μέχρι να περάσει χωρίς να ακούγεται ούτε μια κόρνα. Εκεί όποιο μέτρο ανακοινωθεί τηρείται.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει κριτική για τις ελληνικές νοοτροπίες και συνήθειες που μπορεί και σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερες από την φαινομενική ευγένεια που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Σημαίνει όμως ότι επιστήμονες με άρτια γνώσεις και διεθνώς αναγνωρισμένοι θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην διατύπωση απόψεων όταν έχουν να ζήσουν, να κυκλοφορήσουν, να περπατήσουν στην Αθήνα, στην Ελλάδα για πολλά χρόνια και απλά έρχονται ως επισκέπτες κάποιες εβδομάδες το χρόνο. Ή ακόμη και περισσότερες αλλά δεν γνωρίζουν σε βάθος την έχει συμβεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

Προσοχή λοιπόν η επιστημονική αρτιότητα δεν αρκεί για τη διατύπωση μιας σωστής άποψης, απαιτείται και η απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα της χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση η σιωπή  είναι η καλύτερη προσφορά που μπορεί κάποιος να δώσει στον τόπο μας..

Σχόλια