Όχι άλλη καραντίνα!

“Μην μας βάλετε στην εντατική” λένε οι επιχειρηματίες

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και οι άνθρωποι που έχουν επωμιστεί το βάρος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, καθημερινά, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν σεβαστεί το κράτος ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, τότε αναμφίβολα μπορείς να νιώθεις ευχάριστα, ενδεχομένως και υπερήφανος, ότι και εσύ συνέβαλες με το δικό σου λιθαράκι στην ιδιότυπη “μάχη” απέναντι στην πανδημία.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποτελεί σε αυτή την παγκόσμια κρίση, σημείο αναφοράς για τον τρόπο της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης οφείλεται στον καθένα μας, τον πολίτη που πειθάρχησε, σεβάστηκε και υπέμεινε κάθε περιορισμό που -καλώς- επιβλήθηκε. Όλοι; Φυσικά και όχι. Πολλοί; Όχι επίσης. Απλά, όπως κάποτε μου είχε πει ένας ηλικιωμένος: “αγαπητέ μου τα άδεια βαρέλια κάνουν πάντα περισσότερο θόρυβο από τα γεμάτα!”. Δυστυχώς, φαίνεται πως είχε δίκιο. 

Εξαιτίας, λοιπόν, μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κυκλοφορίας! Και αυτό, όχι εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν… ξεχυθεί στους δρόμους περισσότερα από τον επιτρεπτό αριθμό αυτοκινήτων, αλλά γιατί στα πάρκα, στις παραλίες και στις παιδικές χαρές συναντάμε πολυπληθείς ομάδες που χρειάζονται την αστυνομία να τους… τραβήξει το αυτί ώστε να συνετιστούν.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της χώρας μας, αντιδρούν ακόμη και στην σκέψη -και μόνο- έντασης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εφόσον, φυσικά, τα αποτελέσματα της πορείας αντιμετώπισης της πανδημίας παραμείνουν θετικά, τότε θα έπρεπε να μελετάται το ακριβώς αντίθετο. Ήτοι, η σταδιακή χαλάρωση αυτών των μέτρων ή στην χειρότερη περίπτωση η διατήρηση τους με κλιμακωτές εξαιρέσεις.

Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δοθεί το “πράσινο” φως προκειμένου να επιτραπεί, ακολουθώντας την εφαρμογή ιδιαίτερα αυστηρών κανόνων, η επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται σε lock down εδώ και περίπου 3 εβδομάδες και οι πολίτες (όλοι) έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν τις αντοχές τους, ψυχολογικές και οικονομικές! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ