Ένα «αναπτυξιακό» δράμα χωρίς τέλος και λύση!

«Δύσκολα αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρα μας. Εκτός από τις μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που διαπρέπουν εκτός εθνικών συνόρων και περιορισμένο αριθμό μικρότερων επιχειρήσεων με καινοτόμα εξαγώγιμα προϊόντα, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές και επικεντρώνονται στην εστίαση, στο χώρο της αισθητικής και στις υπηρεσίες», αναφέρει στο emea τραπεζικό στέλεχος με χρόνια εμπειρίας στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

«Έρχονται για μικροδάνεια προκειμένου να ανοίξουν μια καφετέρια, ένα τυροπιτάδικο ή ένα μπαρ σε ένα από τα υπόγεια ή ισόγεια όχι μόνον της ευρύτερης περιοχής του κέντρου, αλλά και κάθε γειτονίας της Αθήνας. Όσοι δεν έρχονται για δάνεια, βγάζουν τα χρήματα τους από το σεντούκι, δανείζονται από συγγενείς και με 20.000-30.000 κεφάλαιο ανοίγουν ένα καφέ όπου βρουν. Τα περισσότερα έχουν κύκλο ζωής 18 με 20 μήνες μετά κλείνουν», μας αναφέρει. Επιβεβαιώνοντας έτσι παλαιότερες μελέτες της Endeavour και πιο πρόσφατες όπως του ΙΟΒΕ.

«Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις ή καλύτερα τα αμφιβόλου ποιότητας μαγαζιά είναι χωρίς business plan, με ανασφάλιστο προσωπικό, μην τηρώντας πλήρως ή και καθόλου την νομοθεσία για τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, τον θόρυβο, τα ωράρια της κοινής ησυχίας και απαξιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα τετράγωνα στο κέντρο της Αθήνας. Οι Αρχές αδυνατούν να επέμβουν αποτελεσματικά και το δράμα των κατοίκων διαιωνίζεται. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να επέμβει και για αυτό;» αναφέρει στο emea επιχειρηματίας του κέντρου, από εκείνους που τηρούν την νομιμότητα.

«Ένα «αναπτυξιακό» δράμα που ταλαιπωρεί την χώρα, τους νομοταγείς πολίτες, την οικονομία την ίδια, πλήττει τα έσοδα τους κράτους και στερεί την χώρα από ένα πραγματικό αναπτυξιακό αφήγημα που θα την οδηγήσει προς τα εμπρός. Επιτέλους θα ξυπνήσει κανείς», αναφέρει ο επιχειρηματίες του κέντρου, που απελπισμένος πλέον προσπαθεί να κλείσει το φάκελο του μαγαζιού του που θα τον οδηγήσει στην συνταξιοδότηση.  

«Η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη σουβλακερί και μπαρ, με σημαντικό αριθμό να μην τηρούν την νομιμότητα. Που βρίσκεται η περίφημη εξωστρέφεια και καινοτομία που διαφημίζουμε ως χώρα;», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ